Google Spider, crawlers en hun invloed op SEO

De rol van de Google Spider in zoekmachineoptimalisatie

Article ImageBinnen Zoekmachineoptimalisatie (SEO) spelen de Google Spider (ook wel Google bot) en andere webcrawlers en bots een belangrijke rol. De geavanceerde Google bot scant namelijk het World Wide Web (WWW), analyseert de inhoud van pagina’s en indiceert deze voor Google’s zoekindex. Wanneer je goed begrijpt hoe de Google Spider werkt, kan dat het verschil betekenen tussen een pagina die bovenaan in de zoekresultaten staat of een webpagina die onopgemerkt blijft. De relevantie van crawlers en fetchers voor SEO kunnen niet worden onderschat, aangezien factoren zoals sitemap-integratie, correct gebruik van metadata, het optimaliseren van hyperlinks de versheid (freshness) van de inhoud directe invloed hebben op hoe content wordt gecrawld en gerangschikt.

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de werking van de Google Spider, ken je de basisprincipes van webcrawlers en begrijp je het belang van search indexing. Ook krijg je gedetailleerde strategieën om jouw website te optimaliseren voor een maximale crawl rate. We bespreken tools die je helpen om Google Spider-activiteit te monitoren en hoe je veelvoorkomende problemen aanpakt zoals duplicate content en geblokkeerde pagina’s. Je leest wat bots-management inhoud en krijgt uitleg over hoe je jouw crawl budget kan optimaliseren. Wanneer je weet hoe de Google Spider werkt en wat zijn impact op zoekmachine rankings is, kan je als webmasters (website beheerde) en content creator effectieve strategieën ontwikkelen om de zichtbaarheid van je pagina’s in de zoekresultaten bij specifieke search queries te verbeteren.

Wat doet de Google spider?

De Google Spider wordt ook wel webcrawler, SEO spider of zoekmachinebot genoemd. De Google spider is een geavanceerd programma dat door de Google zoekmachine gebruikt wordt om het internet te verkennen. Deze digitale ‘spin’ heeft de taak om webpagina’s te ontdekken, te indexeren en te analyseren. Dit proces begint bij een start-URL, vaak de homepage van een website, waarna de spider alle links op die pagina volgt om andere webpagina’s te vinden. Bij elke bezochte pagina neemt de spider de inhoud, interne links, metadata, en afbeeldingen onder de loep.

Ook andere zoekmachines hebben hun eigen ‘spiders’ die elk net wat anders werken, maar wel overeenkomsten hebben. Zo heeft bijvoorbeeld Bing de MSN Bot/BingBot. Dit zijn in Nederland de twee belangrijkste, tenzij je SEO doet gericht op internationale markten. Zo heeft Baidu (Chinese zoekmachine) de Baidu Spider en zijn tegenhanger Soso de Soso Spider. In Amerika is bijvoorbeeld het platform Yandex populair en ook die heeft zijn eigen spider, de Yandex Bot. Let op er zijn ook malafide crawlers die je website kunnen bezoeken.

Ontdekken en indexeren van Webpagina’s

 1. Ontdekken van webpagina’s: Google Spiders zijn belangrijk voor het ontdekken van nieuwe of bijgewerkte webpagina’s op het internet. Dat geldt dus ook voor jouw website. Dit gebeurt hoofdzakelijk door het volgen van links van en naar andere pagina’s. Dat is ook een van de redenen dat elke pagina via-via je homepagina bereikt moet kunnen worden. Het is ook de reden dat je het beste goed rankende pagina’s kan gebruiken om een link in te maken naar een nieuwe pagina die nog niet is opgepikt. De voorgaande tips zorgen ervoor dat nieuwe (sneller) inhoud wordt opgenomen in de zoekindex van Google.
 2. Indexeren van webpagina’s: Na het ontdekken van webpagina’s analyseert de spider de inhoud om te begrijpen waar de pagina over gaat. Dit stelt Google in staat om pagina’s correct te indexeren en te koppelen aan relevante zoekopdrachten. Je kan om dit proces te versnellen via de Google Search Console een indexeringsverzoek indienen als je een nieuwe pagina hebt gemaakt of een bestaande pagina hebt aangepast.

Waarom is de linkstructuur en robots.txt van je website belangrijk voor spiders?

Een goede linkstructuur binnen je website en verwijzingen vanaf andere websites zijn belangrijk voor de indexatie van je pagina’s door de Google Spider en andere webcrawlers en fetchers. Door relevante links in pagina’s te maken en te zorgen dat elke webpagina via een andere pagina toegankelijk is, kan je ervoor zorgen dat pagina’s sneller opgepikt worden. Je wilt ook niet teveel lagen gebruiken waar de spin door moet kruipen zo is bijvoorbeeld /seo/spider (een spider in de context van seo beter dan /seo/programma/internet/spider (waar eerst 4 crawlcredits verspilt worden om bij dezelfde pagina te komen, ten opzichte van 2). Je wilt wel enige hiërachie gebruiken, zo kun je spelen met welke pagina’s de voorkeur hebben (maar 1 laag diep zitten in je website) en welke iets minder relevant zijn 2-3 lagen diep.

Technische optimalisatie via de robots.txt: Websites kunnen ook specifieke instructies geven aan deze spiders door middel van een robots.txt-bestand. Hierin kan worden aangegeven welke pagina’s wel of niet geïndexeerd (NoIndex) mogen worden. Dit is bijvoorbeeld handig voor het uitsluiten van irrelevante pagina’s zoals inlogpagina’s of algemene voorwaarden. Hetzelfde geldt voor linkjes, sommige wil je wel credits toekennen (follow) andere links naar externe websites wellicht niet om zo de bot op je website te houden. Dit doe je bijvoorbeeld met een NoFollow commando toe te voegen aan een externe link. Hiermee voorkom je dat jouw opgebouwde linkjuice van externe links die naar je website linken en interne links die naar die pagina linken uitstroomt.

De rol van spiders in SEO

Spiders spelen een cruciale rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO) door nieuwe en gewijzigde content op het internet te indexeren. Kan ‘de spin’ niet bij je content dan kom je überhaupt niet in de rankings. Kunnen ze wel bij de pagina? Dan kijken ze naar drie belangrijke factoren in content: relevantie, kwaliteit, en autoriteit. Hoewel spiders ook afbeeldingen en video’s op webpagina’s kunnen detecteren, kunnen ze niet altijd interpreteren wat er op de afbeeldingen staat. Het gebruik van een goede bestandsnaam, alt tags en titels is daarom belangrijk om de inhoud van afbeeldingen aan te geven. Tip: schrijf geen andere dingen op dan waar de afbeelding om gaat dit werkt verwarrend. Een kleine kanttekening is wel dat crawlers steeds beter worden in wél zien wat er in een afbeelding of video staat. Daarom loont het je productfoto’s duidelijk te maken en niet teveel ‘storende factoren’ zoals achtergrondvoorwerpen te gebruiken. Ook kan je het gebruik van stockphoto’s beter minimaal maken, ze zijn wellicht mooi, maar ze worden al door veel andere websites gebruikt. Daarom is de bijdrage aan SEO minimaal of zelfs een minpunt.

Wat is bot Management?

Bot management refereert naar de richtlijnen die je via de robots.txt geef aan webcrawlers bij het bezoeken van jouw website of webshop. Deze richtlijnen zijn functioneel, maar kunnen ook strategisch toegepast worden ten behoeve van je SEO. Hoe minder crawlcredits je verspilt aan pagina’s die niet gecrawld moeten worden, des te meer credits er overblijven voor pagina’s die je wel geïndexeerd wilt hebben. Populaire SEO software zoals SEMrush en Ahrefs hebben hun eigen bots, als zij je website crawlen kan hij daardoor langzamer worden. Ook kan je een stukje van je SEO strategie weggeven, wat je waarschijnlijk liever niet wilt. Je kan botmanagement opknippen in twee delen. Het eerste deel is bot-management voor gewenste crawlers zoals de Googlebot en de Bingbot, ofwel de bots waarvan je graag wilt dat ze je website bezoeken.

De tweede is botmanagement voor ongewenste crawlers zoals de SEMrush bot, Ahrefs bot of Chat-GPT bot. Deze bots kan je blokkeren als je zelf geen gebruik maakt van de specifieke tool. Je kan ze beter niet blokkeren als je jouw website trackt of er hulp van nodig hebt. De data die de bot van de SEO tool die je gebruikt verzamelt, zorgt namelijk dat jij je tracking kan zien en de beste adviezen krijgt. De bots van tools die je niet gebruikt zorgen alleen dat anderen die wél dat programma gebruiken jouw website kunnen analyseren.

Let op er zijn binnen deze tweede categorie bots ook malafide crawlers, deze zijn lastig te blocken. Dat kan wel, maar je moet ze dan eerst identificeren en op IP-basis blocken of met behulp van een bot-blocker plugin of tool. Voor sommige crawlers is een IP-block voldoende, maar vaak werkt de tweede optie beter. Deze gebruiken namelijk databases waar constant de veranderende IP’s in bijgehouden worden. Ook gebruiken deze programma’s andere technische trucks die helpen te voorkomen dat bots bij gevoelige data en bestanden op je website kunnen komen, je contact- en mailgegevens scrapen, spam achter te laten of een overmatige serverbelasting te voorkomen.

Bot management van gewenste crawlers.

Zo wil je waarschijnlijk dat de Google en Bingbot wel je website bezoeken, maar misschien niet elke pagina. Daarom wil je bijvoorbeeld de /wp-admin of de aangepaste url die je hier voor gebruikt ‘disallowen’. Meer over de robots.txt regels lees je in het artikel via deze link.

Bot management van ongewenste crawlers.

Dit zijn 30 crawlers en bot-soorten die je in veel gevallen liever blokkeert:

 1. MJ12bot – Bekend om server overbelasting door agressieve crawling.
 2. AhrefsBot – Veelvuldig gebruikt voor SEO tools, kan server resources zwaar belasten.
 3. SemrushBot – Crawlt intensief voor SEO data, wat server belasting kan veroorzaken.
 4. DotBot – Agressieve crawler die veel server resources kan gebruiken.
 5. YandexBot – Hoewel populair in Rusland, kan het voor Nederlandse websites onnodige belasting veroorzaken.
 6. Sogou Spider – Chinees, weinig relevant voor Nederlandse websites en vaak agressief.
 7. Exabot – Franse zoekmachinebot, kan serverbelasting veroorzaken.
 8. Baiduspider – Chinees, weinig relevant en kan onnodige belasting veroorzaken.
 9. 360Spider – Ook een Chinese crawler, niet relevant en agressief.
 10. MegaIndex.ru – Russische SEO crawler, agressief en niet relevant.
 11. SEOkicks-Robot – SEO tool bot die veel server resources kan gebruiken.
 12. Cliqzbot – Duitse zoekmachinebot, niet erg relevant voor Nederlandse markt.
 13. LinkpadBot – Russische SEO tool, kan server belasten.
 14. Seekport Crawler – Duitse zoekmachinebot, beperkt relevant en kan agressief zijn.
 15. BLEXBot – SEO tool bot, kan serverbelasting veroorzaken.
 16. BUbiNG – Bekend om intensieve crawling, weinig relevant.
 17. Mediapartners-Google – AdSense bot, kan overbelasting veroorzaken.
 18. SeznamBot – Tsjechische zoekmachinebot, beperkt relevant en kan agressief zijn.
 19. DotBot – Agressieve crawler die server resources zwaar kan belasten.
 20. DataForSeoBot – SEO tool bot, bekend om agressieve crawling.
 21. Ezooms – Vaak geassocieerd met spammy activiteiten.
 22. MegaIndex.ru – Agressieve Russische SEO crawler.
 23. Wget – Tool voor het downloaden van websites, vaak misbruikt.
 24. HTTrack – Gebruikt voor het kopiëren van websites, kan serverbelasting veroorzaken.
 25. EmailCollector – Crawlers specifiek ontworpen voor het verzamelen van e-mailadressen.
 26. Screaming Frog SEO Spider – Handige SEO tool, maar kan bij intensief gebruik server belasten.
 27. Python-urllib – Gebruikt voor webscraping scripts, kan serverbelasting veroorzaken.
 28. libwww-perl – Ook gebruikt voor webscraping, kan serverbelasting veroorzaken.
 29. Java/1.6.0_26 – Wordt vaak gebruikt voor scraping en kan serverbelastend zijn.
 30. Toata dragostea mea pentru diavola – Bekende spam crawler, gericht op het plaatsen van comment spam.

Continu proces van indexatie

Het internet is constant in beweging, er komen zo’n 2 tot 5 miljoen pagina’s per dag online. Google Spiders doorzoeken deze pagina’s en de al bestaande pagina’s op een hoog tempo. Zo houden de crawlers de zoekindex van een zoekmachine zo actueel mogelijk. Dit betekent dat een spider regelmatig terugkeert naar webpagina’s om wijzigingen te detecteren en de index bij te werken. Het is ook de reden dat sommige pagina’s, vaak degene met weinig waarde of weinig content niet geïndexeerd worden.

How werkt de Google Spider?

Google’s zoekmachine optimaliseren het internet in drie stappen: 1. crawling, 2. indexing en 3. ranking. Deze processen zijn cruciaal voor het begrijpen van hoe Google Spider, ofwel de webcrawler, functioneert om webpagina’s te vinden, te analyseren en te rangschikken in zoekresultaten.

1. Crawling

Crawlen is het proces waarbij de Google Spider het web doorzoekt om webpagina’s te ontdekken. Dit proces begint met een lijst van bekende URL’s die zijn gevonden tijdens eerdere crawls of zijn verstrekt door sitemaps via Google Search Console. De Googlebot, zoals de crawler ook wel wordt genoemd, gebruikt hyperlinks op deze webpagina’s om andere pagina’s te vinden en te bezoeken. Hierbij volgt de bot een pad van links, vergelijkbaar met hoe een persoon van de ene naar de andere pagina zou navigeren door op links te klikken. Dit stelt de Googlebot in staat om zowel nieuwe als bijgewerkte pagina’s te ontdekken, waardoor de zoekmachine continu up-to-date blijft met de dynamische aard van het internet.

Tip: zorg dat de volgende links relevant zijn, link dus niet kriskras alles door elkaar heen, maar link gericht van een onderwerp dat aansluit op hetgeen waar je op die pagina over schrijft.

2. Indexing

Nadat een pagina is gecrawld, volgt het proces van indexing, oftewel indexatie. Tijdens deze fase analyseert en evalueert Google’s software de content die gevonden is tijdens het crawlen. De geïdentificeerde content wordt vervolgens opgeslagen in Google’s index, een enorme ‘database’ die alle webpagina’s bevat die de zoekmachine ‘kent’. Dit proces maakt het mogelijk voor Google om webpagina’s te koppelen aan relevante zoekopdrachten. Indexering volgt een specifiek schema waarbij bij elk bezoek van de Googlebot een aantal pagina’s wordt geïndexeerd. Reeds bekende pagina’s worden opnieuw gescand op wijzigingen, terwijl nieuwe pagina’s worden toegevoegd aan de index. Soms moeten nieuwe pagina’s wachten tot het volgende bezoek van de bot voordat ze worden opgenomen.

Deze methoden tonen aan hoe de Google Spider de zoekresultaten actueel en relevant houdt voor gebruikers. Door het internet pagina voor pagina te doorzoeken en de inhoud systematisch te indexeren, zorgt Google ervoor dat zijn zoekresultaten een accurate weergave zijn van het beschikbare web. Het begrijpen van deze processen is essentieel voor iedereen die zijn website zichtbaar wil maken in de zoekresultaten van Google.

3. Ranking

Tijdens dit proces worden aan de hand van honderden bekende factoren, maar misschien wel duizenden niet bekende factoren, pagina’s met elkaar vergeleken. Denk aan hoeveel tekst er op een pagina staat, het aantal relevante links naar de pagina, aantal interne links, aantal entiteiten en LSI op een pagina, het correct gebruik van schema, titels en meta-teksten, koppen, laadtijden en meer. De waarde die aan elke factor gegeven wordt verandert ook regelmatig. Hierdoor zie je dus pagina’s stijgen en dalen in de zoekresultaten. Na een CORE update van Google zie je daarom soms significante stijgingen of dalingen bij websites. Bij een CORE update wordt er namelijk gekeken naar de gehele periode tussen twee updates in en worden er ‘grotere veranderingen’ op ‘grotere schaal’ tegelijkertijd doorgevoerd.

Waarom is de Google Spider belangrijk voor SEO?

Een spider, ook bekend als een webcrawler of zoekmachinebot, speelt een essentiële rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit komt omdat het de basis vormt voor het begrijpen van de inhoud en structuur van een website. Het proces begint wanneer een spider een start-URL krijgt, meestal de homepage van een website, en vervolgens alle links op die pagina volgt om andere webpagina’s te ontdekken. Door de inhoud, interne links, metadata, en afbeeldingen van elke bezochte pagina te analyseren, bouwt de spider een index van webpagina’s op. Deze index wordt door zoekmachines gebruikt om relevante zoekresultaten te leveren wanneer gebruikers zoekopdrachten uitvoeren.

Ontdekken van webpagina’s

Spiders zijn verantwoordelijk voor het ontdekken van nieuwe webpagina’s op het internet. Ze volgen links vanuit andere pagina’s en zorgen ervoor dat nieuwe inhoud wordt opgenomen in de index van zoekmachines. Dit is belangrijk voor websites om zichtbaar te worden in zoekresultaten, vooral voor nieuwe of bijgewerkte pagina’s. Zorg daarom altijd dat je investeert in linkbuilding en outreach. Links die van al goed rankende en relevante websites geven Google vertrouwen in jouw website.

Indexeren van webpagina’s

Door de inhoud van webpagina’s te analyseren, helpt een spider zoekmachines te begrijpen waar een pagina over gaat. Dit stelt zoekmachines in staat om pagina’s op de juiste manier te indexeren en ze te associëren met relevante zoekwoorden en zoekopdrachten. Een correct geïndexeerde pagina heeft een grotere kans om hoog te scoren in zoekresultaten.

Het belang van interne links

Spiders volgen niet alleen externe links, maar ook interne links op een website. Dit helpt bij het opbouwen van een logische structuur en hiërarchie binnen de website, wat belangrijk is voor de navigatie en de gebruikerservaring. Een sterke interne linkstructuur kan de SEO-prestaties van een website aanzienlijk verbeteren.

Tip: wil je dat Google een bepaalde pagina als belangrijker ziet? Zorg dan dat hij direct toegankelijk is vanaf de homepagina, direct bovenaan in de hiërarchie van je website staat, relevante interne links en meer inkomende interne links heeft dan andere pagina’s.

Identificeren van Technische Problemen

Een spider kan ook technische problemen op een website identificeren, zoals dode links, langzame laadtijden of foutieve HTML-code. Door deze problemen op te sporen en op te lossen, kan de SEO-prestatie van een website worden verbeterd. Dit benadrukt het belang van een up-to-date techniek als fundament voor een sterke zoekmachine optimalisatie campagne.

Door deze functies en processen zorgen Google Spiders ervoor dat de zoekresultaten van Google up-to-date en relevant blijven voor gebruikers die zoekopdrachten uitvoeren. Het optimaliseren van een website voor Google Spider is daarom van cruciaal belang voor iedereen die zijn website zichtbaar wil maken in Google en andere zoekmachines.

Hoe optimaliseer je jouw website voor de Google Spider?

Door deze 7 stappen te volgen optimaliseer je jouw website voor de Google Spider. Dit kan leiden tot een verbeterde zichtbaarheid in de SERP (Search Engine Results Page) en een hogere positie in de zoekresultaten.

1. Check of er crawl-fouten zijn

Voorkom dat er fouten zijn in je robots.txt en dat je niet per ongeluk je website op no-index hebt staan. Dit wil nog weleens gebeuren na een haastige website-oplevering.

2. Verbeter de snelheid en laadtijden van je website

Een snelle laadtijd van je website is belangrijk voor zowel gebruikerservaring als SEO. Google gebruikt laadsnelheid als een rankingfactor, wat betekent dat snellere sites hoger kunnen scoren. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer en combineer bestanden zoals CSS en JavaScript, kies voor een snelle en betrouwbare hosting en overweeg het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) om de snelheid te verhogen. Hoe sneller individuele pagina’s laden, hoe meer pagina’s Google kan crawlen – en dat is de eerste voorwaarde om een webpage te kunnen ranken.

3. Gebruik XML Sitemaps

Een XML sitemap helpt zoekmachines de structuur van jouw website te begrijpen en efficiënter te crawlen. Het vermelden van de belangrijkste pagina’s in je sitemap garandeert dat Google deze pagina’s ontdekt en indexeert. Voeg je sitemap toe aan Google Search Console om de indexatie te versnellen.

Pro tips: pagina’s bovenaan in je sitemaps worden sneller gecrawld. Je kan ook gebruik maken van een HTML sitemap, maar XML sitemaps worden geprefereerd door zoekmachines. Dat komt omdat XML-sitemap meer metagegevens bevatten die relevant zijn voor zoekmachines.

4. Verzamel kwalitatieve backlinks naar je website

Backlinks van websites met hoge autoriteit kunnen de geloofwaardigheid (trust) van je site verhogen en je helpen op een hogere plek in de zoekresultaten te komen. Focus op het verkrijgen van backlinks van relevante en betrouwbare bronnen. Vermijd het kopen van backlinks, dit kan leiden tot een penalty van Google. Voorkom ook dat je een boel goedkope links bouwt van startpagina’s of linkruilen. Dit werkte ooit 10 jaar terug, maar Google ziet nu zo dat deze links bedoeld zijn ter manipulatie van de rankings, niet doen dus.

Pro tip: doe zo nu en dan eens een PR-stunt of zorg dat je in het nieuws komt. Zo krijg je direct meerdere links van hoge autoriteit domeinen.

5. Let goed op je interne linking

Interne links helpen Google de structuur en hiërarchie van je website te begrijpen. Ze verbeteren ook de gebruikerservaring door navigatie binnen de site te vergemakkelijken. Gebruik relevante en beschrijvende ankerteksten voor interne links en zorg ervoor dat elke pagina op je website toegankelijk is via interne linking.

Tip: Doe eens een scan met een SEO tool zoals screaming frog. Zoek naar Orphan Pages, dit zijn pagina’s waar geen interne links naartoe leiden. Deze zullen zelden tot nooit geïndexeerd worden. Door wat interne links ernaartoe te maken kan je deze pagina’s laten stijgen in de zoekresultaten van zoekmachines.

6. Gebruik meta tags op de juiste manier

Meta tags zoals de titel tag, meta beschrijving, en canonical tags spelen een belangrijke rol in hoe je website wordt waargenomen door zoekmachines. Zorg ervoor dat elke pagina een unieke titel en beschrijving heeft die de inhoud nauwkeurig weerspiegelt. Gebruik canonical tags om duplicate content te voorkomen. Een canonical tag geeft aan ‘hee, dit is bijna dezelfde pagina, maar de orginele variant, je hoeft alleen die te ranken’. Dat scheelt dus weer crawlcredits.

7. Vermijd duplicate content

Dubbele inhoud, 2 pagina’s die bijna identiek zijn ofwel duplicate content, kan je SEO-inspanningen schaden door verwarring te veroorzaken bij zoekmachines. Zij begrijpen dan niet welke van de twee ze moeten ranken. Meestal is het gevolg dat beide pagina’s niet ranken. Voorkom duplicate content door unieke en relevante inhoud te creëren, geef als je bewust een duplicaat hebt voor een salespagina de canonical tag naar de juiste pagina of maak gebruik van 301-redirects naar de juiste pagina.

Tools om de Google Spider activiteit te monitoren

Om de activiteit van een (Google) Spider op je website te monitoren en te begrijpen hoe zoekmachines jouw site verwerken, zijn er verschillende tools beschikbaar. Deze tools geven je inzicht in de manier waarop Google jou site crawlt en indexeert. Deze informatie kan je weer gebruiken om je SEO-strategie op technisch gebied te optimaliseren.

Google Search Console

Google Search Console. Dit dashboard werd oorspronkelijk gelanceerd in 2006 als ‘Google Webmaster Tools’. Het is een van de go-to instrumenten voor webmasters, SEO bureaus en SEO specialisten die websites optimaliseren voor Google. Het biedt (tegenwoordig) veel functies die inzicht geven in hoe Google je website ziet en behandelt. Belangrijke functies zijn onder andere:

 1. Het indienen van een sitemap: Een sitemap biedt details over de pagina’s en bestanden op een domein, wat essentieel is voor Google om uw site efficiënt te crawlen.
 2. Monitoren van de crawl rate: De crawl rate is het aantal verzoeken dat Google’s crawlers naar uw site sturen per seconde. Dit is een belangrijke indicator van hoe goed je site wordt gecrawld.
 3. Een lijst van interne en externe links: Deze functie biedt inzicht in hoe jouw site is verbonden binnen het web.
 4. Rapportage over core web vitals: Dit toont de prestaties van je pagina’s op basis van echte gebruikersdata.
 5. Keyword monitoring: Dit helpt je te begrijpen op welke zoekwoorden mensen zoeken om jouw pagina’s te vinden. Je ziet hoeveel klikken en vertoningen je pagina’s krijgen, maar ook hoe de posities van bepaalde zoekwoorden en -termen stijgen of dalen.
 6. Monitoren van beveiligingsproblemen: Het identificeren van kwetsbaarheden op jouw site die vatbaar kunnen zijn voor malware of hackers. Zie je bijvoorbeeld veel k.html links of andere rariteiten in je rapporten? Dan kan je last hebben van een spam-aanval.
 7. Website snelheidsrapporten: Deze functie kan helpen uw website te versnellen, wat cruciaal is om bezoekers te behouden.
 8. Dekking van pagina’s: Deze functie laat zien hoeveel pagina’s er zijn gecrawld en geïndexeerd. Je ziet ook de status van deze pagina’s en wat de eventuele fouten zijn die je moet oplossen.

SEO analyse tools

Naast Google Search Console zijn er diverse SEO-analysetools die je helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Enkele van deze tools zijn:

 • SEMrush: SEMrush is een uitgebreide toolkit voor SEO, die je op de hoogte houdt van alle technische aspecten rondom het optimaliseren van je site en social media. Zelfs met de gratis versie biedt SEMrush tools voor technische SEO-auditing, rapportage en concurrentieonderzoek.
 • Ahrefs: De bekendste tegenhanger van SEMrush met soortgelijke functies om je website te analyseren en monitoren.
 • Screaming Frog: Een website crawler die optimalisatiekansen voor je site in kaart brengt. Hoewel deze tool geschikt is voor analyses, vereist het enige SEO-kennis om de data te interpreteren.
 • Yoast of Rankmath voor WordPress: Dit zijn de twee bekendste SEO plugins die helpen bij het controleren of zoektermen correct zijn verwerkt in de content van je WordPress-site. Kleine waarschuwing: groene bolletjes zeggen helaas niet alles.
 • Bing webmaster tools: Lijkt erg op de Google Search Console, maar dan van Bing. Hier kun je veel data uithalen!

Al deze tools bieden overlappende maar ook unieke waardevolle inzichten in hoe Google en andere zoekmachines je website zien en verwerken. Door regelmatig gebruik te maken van Google Search Console en aanvullende SEO-analysetools, kun je eventuele problemen met crawlen en indexeren identificeren en oplossen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere zichtbaarheid en hogere rankings in zoekresultaten.

Veelvoorkomende Google Spider problemen en hoe je ze oplost

Bij het optimaliseren van je website voor de Google Spider kunnen verschillende problemen de indexatie en zichtbaarheid van je website beïnvloeden. Hieronder lees je enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze oplost.

Geblokkeerde pagina’s

Een veelvoorkomend probleem is dat pagina’s onbedoeld worden geblokkeerd voor Google Spider door regels in het robots.txt-bestand of door noindex-tags in de pagina’s zelf. Deze fout voorkomt dat je website volledig wordt geïndexeerd. Hoe los je het op?

 1. Controleer het robots.txt-bestand: Zorg ervoor dat belangrijke pagina’s niet worden uitgesloten van crawling. Gebruik de Google Search Console om te controleren of er pagina’s worden geblokkeerd.
 2. Verwijder noindex-tags: Ga na of er onbedoeld noindex-tags zijn toegevoegd aan de HTML van je pagina’s. Verwijder deze tags om ervoor te zorgen dat de pagina’s kunnen worden geïndexeerd.

Crawl fouten

Crawl fouten treden op wanneer Googlebot problemen ondervindt bij het bezoeken van je website. Dit kan variëren van serverfouten en gebroken links.

 1. Serverfouten: Zorg voor een betrouwbare hostingprovider om downtime en serverfouten te minimaliseren. Gebruik Google Search Console om serverfouten te identificeren en op te lossen.
 2. Gebroken links: Gebruik tools zoals Screaming Frog SEO Spider om je website te scannen op gebroken links en deze te corrigeren. Je hoeft dan alleen even de links weer te vervangen met de juiste link of de link bij de ankertekst weg te halen. Dit helpt bij het verbeteren van de crawl-efficiëntie van Google Spider. Je wilt niet dat deze naar niet bestaande of niet werkende pagina’s werkt.

Ontbrekende of onjuiste meta tags

Meta tags spelen een cruciale rol in hoe je website wordt geïndexeerd en weergegeven in zoekresultaten. Ontbrekende of onjuiste meta tags kunnen de SEO-prestaties van je website negatief beïnvloeden.

 1. Titel en meta beschrijving: Zorg ervoor dat elke pagina een unieke titel en meta beschrijving heeft die de inhoud nauwkeurig weergeeft. Gebruik relevante zoekwoorden en houd je aan de aanbevolen lengte.
 2. Canonical tags: Gebruik canonical tags om aan te geven welke versie van een pagina moet worden geïndexeerd wanneer er sprake is van dubbele inhoud. Dit voorkomt problemen met duplicate content.
 3. Viewport meta tag: Optimaliseer de viewport meta tag om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is. Dit verbetert de gebruikerservaring en kan de zichtbaarheid in zoekresultaten verhogen.

Door deze veelvoorkomende problemen aan te pakken en op te lossen, kan je de zichtbaarheid en indexatie van je website, welke afhankelijk is van de Google Spider, verbeteren. Het regelmatig controleren en optimaliseren van je website voor zoekmachines is een must voor een hoge(re) ranking in de zoekresultaten.

Wil je zelf meer weten?

Volg een SEO cursus om meer te leren over zoekmachine optimalisatie

Bij De Maandelijkse Marketeer kan je een online SEO cursus volgen om zelf meer te leren over zoekmachine optimalisatie. Ideaal als je een kleiner budget hebt. Gemiddeld kost SEO uitbesteden al €1.500,- tot €5.000,- per maand. De cursus kost slechts €1.500,-. Je eigen uren leveren dan veel meer resultaat en daardoor verdien je de cursus al snel terug.

Klinkt dit als een boel gedoe?

Besteed je SEO uit; kes een van onze SEO pakketten

Wij doen hoofdzakelijk SEO voor het MKB, KB en grootbedrijf. SEO pakketten zijn de alles-in-een oplossing om vindbaar te worden in Google. In de pakketten zijn SEO diensten gericht op techniek, on- en offpage en alle andere zoekmachine-optimalisatie diensten inbegrepen. Onze SEO pakketten starten vanaf €1.500,- en het advies is om zo snel mogelijk te werken naar een pakket van €3.500,- per maand. Dit zijn ideale SEO pakketten voor MKB-ers die hun marketing serieus nemen en gevonden willen worden in Google.