Waarom het begrijpen van Google updates belangrijk is voor je SEO

Google updates; waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Sinds de oprichting van Google in 1998 heeft het bedrijf talloze updates uitgerold om zijn zoekalgoritme te verbeteren. Elke update heeft een impact gehad op hoe je zoekmachine-optimalisatie het beste kon aanpakken. Als je wilt ranken met zoekwoorden en zoektermen moet je goed begrijpen wat het ultieme doel van Google is. Daarvoor kan het beste naar de missie van Google kijken: “Google’s mission is to organize the world’s information and make it universally accessible and useful.”. Het doel van Google is dus op de beste en handigste manier informatie voor jou beschikbaar maken. Om die informatie beter vindbaar te maken en wellicht op een betere manier te presenteren rolt Google updates uit. Daarom hebben we in de afgelopen jaren steeds meer functies toegevoegd zien worden aan de zoekmachine. Zo kan je nu bijvoorbeeld specifiek zoeken op: plaatjes, video’s, producten, onderzoeken en nieuws.

Wat is het doel van SEO?

Het doel van SEO is jouw waardevolle content voor zoekers zo zoekmachine-vriendelijk mogelijk optimaliseren, waardoor een zoekmachine zoals Google of Bing jouw informatie optimaal aan gebruikers kan weergeven. Denk hierbij aan het optimaliseren van je content zoals je teksten, afbeeldingen, layout en design, maar ook het verbeteren van de gebruikerservaring door laadtijden te verbeteren en handigheden voor je bezoekers om makkelijker te navigeren en hun zoekintentie te vervullen. Als jouw content waardevol is en SEO geoptimaliseerd zal het meer mensen bereiken meer bezoekers op je website betekent dus ook weer meer verkopen.

Waarom zou je oudere Google updates analyseren als je nu pas aan de slag gaat met SEO?

Door goed te kijken naar de geschiedenis van deze updates kun je veel SEO beginnersfouten vermijden. Handig wanneer je zelf aan de slag gaat met Search Engine Optimization (SEO). Je kan ook beter sparren met een SEO specialist als je die om hulp vraagt of meedenken met het SEO bureau waaraan je jouw SEO wilt uitbesteden. Besef je wel dat dit lang niet alle Google search updates zijn. Dit is de officiële lijst van Google met ranking updates. Via deze link kan je alle recente grote en kleinere search updates vinden. Door de updates goed te bestuderen kun je direct best-practices toepassen en fouten vermijden. Google helpt je hier graag bij, jij hoeft alleen zijn adviezen goed te implementeren. Let op: Google maakt niet elke update publiekelijk bekend, dat komt omdat SEO’ers dan bewust rankings zouden kunnen manipuleren, dat is niet de bedoeling.

Het doel van eerdere Google updates en de impact die ze op SEO hebben gehad

De onderstaande updates hebben een significante impact gehad op de manier waarop SEO (Search Engine Optimization) het beste uitgevoerd kond worden. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de meest invloedrijke updates, van de bekende tot de minder bekende, en hoe ze de SEO-wereld hebben gevormd.

Google Panda (Februari 2011)

Doel: Bestraffen van sites met dunne, lage kwaliteit inhoud.
Impact: Websites moesten zich richten op het creëren van waardevolle, kwalitatief hoogwaardige content om goed te ranken.

Google Penguin (April 2012)

Doel: Aanpakken van webspam en over-optimalisatie.
Impact: Het benadrukte het belang van natuurlijke linkbuilding en het vermijden van manipulatieve technieken.

Google Hummingbird (Augustus 2013)

Doel: Verbeteren van het begrip van zoekopdrachten.
Impact: SEO moest zich meer richten op natuurlijke taal en de intentie achter zoekopdrachten, in plaats van op losse keywords.

Google Mobilegeddon (April 2015)

Doel: Bevorderen van mobielvriendelijke websites.
Impact: Het stimuleerde de optimalisatie van websites voor mobiele apparaten, gezien de groeiende trend van mobiel zoeken.

Google RankBrain (Oktober 2015)

Doel: Implementeren van machine learning om de meest relevante zoekresultaten te bieden.
Impact: SEO-specialisten moesten rekening houden met gebruikerservaring en de context van zoekopdrachten.

Google BERT (Oktober 2019)

Doel: Nog beter begrijpen van de context van zoekopdrachten.
Impact: Het versterkte het belang van natuurlijke, conversatiegerichte content die echt antwoord geeft op de vragen van gebruikers.

Google MUM – Multitask Unified Model (Mei 2021)

Doel: Nog beter begrijpen van de context van zoekopdrachten, waarbij het algoritme verschillende soort media zoals tekst, afbeeldingen en video’s begrijpt en kan combineren om complexe zoekopdrachten te beantwoorden.
Impact: SEO-specialisten moeten hun content optimaliseren om antwoorden te bieden op uitgebreide en gedetailleerde vragen. Dit vereist een dieper begrip van de intentie achter zoekopdrachten.

Google’s Helpful Content Update (Augustus 2023)

Doel: De kwaliteit van content op het web verbeteren door content die geschreven is voor mensen in plaats van voor zoekmachines te belonen.
Impact: SEO-specialisten moeten de hoofdfocus verschuiven van content zoekmachine-vriendelijk naar content mens-gericht maken. De meerwaarde van de inhoudelijk content voor mensen moet dus van excellente kwaliteit zijn, daarna komen de optimalisaties voor de zoekmachines pas, welke ook excellent moeten zijn.

Google Core Updates (Brede algoritme updates)

Doel: Regelmatige updates om de algehele kwaliteit en relevantie van zoekresultaten te verbeteren.
Impact: SEO-specialisten moeten continu werken aan het verbeteren van de content, technische SEO, en gebruikerservaring van een website, zodat de website goed blijft presteren.
Elke update heeft SEO-specialisten gedwongen om hun strategieën te heroverwegen en aan te passen aan de steeds veranderende richtlijnen van Google. Het belang van kwalitatieve content, een natuurlijke linkbuilding strategie, een mobielvriendelijke website, en een goede gebruikerservaring is alleen maar toegenomen. SEO is geëvolueerd van een technische discipline naar een complexe strategie die zowel techniek, content als marketing omvat.

Wat zijn specifieke Google updates en wat is de impact op SEO?

Doel: Specifieke updates gericht op het toevoegen van functionaliteiten aan de zoekmachine of bestaande functionaliteiten te veranderen of verwijderen.
Impact: SEO-specialisten moeten dankzij deze updates wellicht technische, grafische of tekstuele wijzigingen doorvoeren op websites of webshops. Denk hierbij aan het implementeren van bepaalde schema.org, tekstopmaak of elementen toevoegen / verwijderen van een pagina. Er zijn ontzettende veel ranking factoren, dus deze lijst zou honderden punten lang kunnen zijn. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden:
• De zoekmachine helpen te kiezen welke vragen en antwoorden hij moet voorlezen bij voice search.
• De zoekmachine helpen door reviews toevoegen aan een bestaand productschema, waardoor hij sterren / reviews kan weergeven in de zoekresultaten.
• De zoekmachine helpen een bulletpointlijst of stappenplan direct weer te geven in de zoekresultaten, door tekst net wat anders op te maken.
• De zoekmachine helpen je bedrijf beter weer te geven op Google maps, door schema toe te voegen en je Google Mijn Bedrijf te optimaliseren.

Wat zijn Google spam updates en wat is de impact op SEO?

Doel: Het verbeteren van het zoekmachine-algoritme om spam en schadelijke resultaten in de zoekresultaten te voorkomen of te verwijderen.
Impact: SEO specialisten die website beheren waarbij spam-technieken worden toegepast of ooit zijn toegepast, moeten deze ongedaan maken zodat de website voldoet aan de richtlijnen van Google. Spam technieken worden vaak gebruikt in black-hat SEO, daarom is het verstandig dit soort praktijken te vermijden. Soms is de schade die ontstaat door dergelijke praktijk niet meer ongedaan te maken. Deze updates kunnen gericht zijn op een specifiek onderdeel, zoals backlinks (linkspam update) of net als de core updates op veel factoren tegelijkertijd gericht zijn.

Search Engine Optimization zelf doen of SEO uitbesteden?

Je ziet dat Search Engine Optimization door de jaren heen steeds complexer is geworden. Is het dan onmogelijk om je SEO zelf succesvol te doen? Nee, het is absoluut mogelijk! Een goede cursus SEO helpt je flink op weg. Verder gaat het vooral om leren met vallen en opstaan en goed de Google guidelines en updates in de gaten houden. Je kan er ook voor kiezen om hulp te krijgen bij je SEO door samen met een SEO consultant aan de zoekmachine-optimalisatie van je website of webshop te werken. Heb je een marketingbudget van €1.500,- tot €10.000,- per maand? Dan is het ook mogelijk je volledige SEO uit te besteden. Volledige uitbesteding van SEO is bij ons marketing bureau al mogelijk vanaf €1.500,- per maand. We adviseren wel om zo snel mogelijk naar €3.500,- tot €5.000,- per maand op te schalen of zelf mee te helpen.