maart 05, 2024

Schema.org en SEO: dit is waarom jij je in schema’s wilt verdiepen!

Als website- of winkelbeheerder ben je bezig met je zoekmachine-optimalisatie (SEO). Hoe verder je komt? Hoe meer je wilt leren. Dit blog is handig voor jou als je meer wilt weten over schema’s toepassen voor je SEO. In dit blog leg ik een aantal dingen uit over schema:

• Wat is schema.org?
• Wat is een schema?
• Is schema belangrijk voor je SEO?
• Hoe voeg je schema-markup toe aan pagina’s?
• Welke schema’s zijn er?

Wat is Schema.org?

Schema.org, een gezamenlijk initiatief van de zoekmachines: Google, Bing, Yahoo, en (inmiddels ook) Yandex, schema.org biedt een collectie van gestructureerde data schema’s om webcontent duidelijk te markeren voor zoekmachines. Deze schema-markup verbetert de manier waarop zoekmachines webpagina’s interpreteren en ondersteunt de weergave van rich snippets in zoekresultaten, wat de gebruikerservaring verrijkt. Schema.org omvat een breed scala aan schema’s voor diverse contenttypes, zoals artikelen, lokale bedrijven, evenementen, en producten, waardoor websites in bijna elke sector hun informatie effectief kunnen structureren. Het gebruik van Schema.org draagt bij aan betere zichtbaarheid in zoekmachines, hogere CTR door visueel aantrekkelijkere zoekresultaten (rich snippets en features), en optimalisatie voor andere zoekmethodes zoals voice search. Schema’s kunnen direct in HTML, via JavaScript, of met JSON-LD scripts geïmplementeerd worden, waarbij JSON-LD de voorkeursmethode is vanwege zijn eenvoud en flexibiliteit. De actieve gemeenschap achter Schema.org werkt continu aan de uitbreiding van deze schema’s, wat bijdraagt aan een steeds rijkere en meer gestructureerde web-ervaring. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld review schema (sterretjes of reviews tonen), product schema waardoor producten weergeven kunnen worden in het shopping overzicht van Google of het books schema waardoor boeken, tijdschriften en kranten weergeven worden in de boekensectie van Google.

Wat is een Schema?

Een schema is een specifiek gestructureerd dataformaat, ontworpen om informatie op webpagina’s systematisch te markeren en te organiseren. Dit maakt het voor zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo, en Yandex eenvoudiger om de inhoud van een pagina te interpreteren. Door de eigenschappen en relaties van online entiteiten duidelijk te definiëren, verbetert een schema de begrijpelijkheid van webcontent voor zoekmachines, wat essentieel is voor het genereren van rich snippets in zoekresultaten. Deze rich snippets verrijken de zoekervaring door extra informatie visueel aantrekkelijk weer te geven, zoals beoordelingen, prijzen, en auteurs, wat niet alleen de gebruikerservaring verbetert maar ook de kans op hogere click-through rates (CTR) aanzienlijk verhoogt.

Wat zijn rich snippets?

Rich snippets zijn speciale weergaven in de zoekresultaten die meer informatie bieden dan de standaard zoekresultaten. Ze maken gebruik van structured data van een webpagina om extra details weer te geven, zoals beoordelingen (sterren), prijzen, auteur, en kooktijden voor recepten. Het zijn data waar jij invloed op hebt met behulp van schema. Deze verrijkte snippets verbeteren de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van een zoekresultaat, wat de gebruikerservaring ten goede komt en kan leiden tot een hogere click-through rate (CTR). Een goed geïmplementeerd schema zorgt er dus voor dat jouw pagina, product, dienst, boek, enz. in aanmerking komt voor een rich-snippet. 

Wat zijn featured snippets?

Featured snippets zijn snippets die zelf door Google gekozen worden om weergeven te worden in de SERP (zoekresultatenpagina). Dit is bijvoorbeeld het blok met de veelgestelde vragen die getoond wordt in de SERP. Deze featured snippets krijgen een zogenaamde positie 0, omdat ze los van gewone pagina’s als apart blok getoond worden, meestal boven het eerste zoekresultaat (ofwel positie 0). Het is eigenlijk een “stuk” (passage) die Google uit je pagina gebruikt. Overigens hoeven featured snippets niet meer op plek 0 getoond te worden. Ze kunnen ook vlak onder positie 1 tot 3 staan. Je kan je content optimaliseren om dit soort snippets te krijgen bijvoorbeeld door vragen en antwoorden te gebruiken (FAQ), maar het is in tegenstelling tot rich snippets niet vanzelfsprekend dat je snippets getoond worden.

Wat zijn rich results?

Rich results, een term die vaak door Google wordt gebruikt, verwijst naar elk zoekresultaat dat meer geavanceerde features bevat dan een standaard blauwe link. Dit omvat rich snippets, maar ook andere formaten zoals carrousels, afbeeldingen, weergave van data, cijfers, tabellen of andere interactieve elementen. Rich results zijn ontworpen om gebruikers sneller en intuïtiever toegang te geven tot de meest relevante en nuttige informatie, waardoor de zoekervaring op mobiele apparaten en desktops aanzienlijk wordt verbeterd. Als je de specifieke schema’s per pagina op je website goed geïmplementeerd hebt en deze opgepikt worden als rich snippet, dan kan je deze pagina dus als rich result getoond worden aan zoekers.

Waarom is Schema.org belangrijk voor SEO?

Het gebruik van schema’s van Schema.org zorgt dat zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo jouw website beter begrijpen. Je kan hierdoor in aanmerking komen voor rich snippets en de pagina’s op je website kunnen getoond worden als een rich result. Op een opvallende manier of specifieke plek getoond worden? Dat heeft een grote meerwaarde voor je SEO en is zelfs een belangrijk, maar een vaak vergeten onderdeel van SEO. Soms omdat mensen niet weten welke (nieuwe) snippets er zijn en welke schema’s je daar voor moet toepassen, andere keren omdat het moeilijk of een beetje technisch is, maar denk hier eens over na….

Als iemand gericht naar boeken zoekt.. Dan wil je toch in een overzicht met boeken getoond worden? En als iemand al direct producten kan bekijken in Google van verschillende websites.. Dan wil je toch dat je product daar al gezien kan worden? Precies. Dus maak je website, webshop en elke individuele webpagina zo begrijpbaar mogelijk! Niet alleen voor zoekers, maar ook voor zoekmachines. Dat is de essentie van SEO! Een grote bonus van schema voor je SEO is: dat wanneer jij wel schema-markup gebruik, maar andere concurrenten het te moeilijk vinden of teveel gedoe, jouw zichtbaarheid en CTR op specifieke plekken in Google en andere zoekmachines stijgt, maar die van je concurrentie niet!

Pro tip: check altijd de nieuwste updates van Google. Vaak kan je unieke schema’s en snippets vinden die andere websites of webshops nog niet gebruiken. Je hebt daardoor de kans om ergens de eerste mee te zijn.

Welke schema’s zorgen voor welke snippets?

De vocabulaire (taal) van Schema.org bestaat momenteel uit 806 Types, 1474 Eigenschappen (Properties), 14 Datatypes, 90 Enumeraties (Enumerations), en 480 Leden van Enumeraties (Enumeration members). De e-numeraties kun je het beste zien als details, welke weer verdere details kunnen hebben. Je kan een heleboel van deze variabelen combineren in je schema’s, zolang het maar logisch en helpend is voor zoekmachines en mensen. Deze uitgebreide structuur aan schema’s en variabelen biedt een robuust kader voor webmasters en ontwikkelaars om gegevens gestructureerd weer te geven over een breed scala aan domeinen, waardoor de zichtbaarheid en interpreteerbaarheid van webinhoud voor zoekmachines en daarmee ook voor gebruikers wordt verbeterd.

Zie schema’s als blokken die je aan elkaar kan klikken, op verschillende manieren kan stapelen. Je kan aangeven dat jij een persoon bent (person), maar.. Je kan ook aangeven dat jij een auteur (author) bent en aangeven dat je boeken hebt geschereven. Je kan zelfs aangeven dat jij de oprichter bent van een bedrijf (founder). In dat geval is het wel zo handig dat je weer een schema hebt om jouw organisatie te beschrijven (Organization), binnen dat type schema plaats jij weer een property dat jij de founder bent. Binnen jouw eigen schema kan je ook weer aangeven wat jouw kennis, ervaring en opleiding is. Maar ik dwaal af..

Kortom: met schema.org heb je genoeg bouwsteentjes om mee te spelen! Hieronder lichten we er een aantal uit, maar voor we dat doen wil je eerst weten hoe je ze toevoegt en hoe je ze moet checken natuurlijk!

Hoe maak je een schema?

Er zijn verschillende manieren om een schema te maken. Je kan natuurlijk jezelf compleet verdiepen in de opbouw van schema’s op schema.org (go you!). Je gaat dan op zoek naar de schema’s die je nodig hebt en de properties die erbij horen. Hoe meer je studeert, hoe complexer je schema kan worden. Daarvoor hoef je alleen te leren wat de opbouw is van JSON-LD of Microdata en vervolgens het schema op te maken.

Maar… Heb je geen zin in al dat gedoe?

Dan kan je er ook voor kiezen om een plugin te nemen zoals Rankmath (Ik ben natuurlijk affiliate van iedereen die de strijd aangaat met Yoast, minder kost en meer features heeft). Er zijn ongetwijfeld nog meer markup-plugins voor WordPress, maar ik werk met deze voor al mijn klanten. Rankmath heeft namelijk al een boel schema’s klaarstaan die je zo kan toewijzen aan een pagina, scheelt weer een boel tijd en gedoe. Het meeste gaat automatisch, maar sommige veldjes moet je nog invullen. Je hoeft daarvoor niks te weten van schema, maar er staat bijvoorbeeld: naam van je bedrijf, waar jij, je raadt het al.. De naam van je bedrijf moet invullen. Aan de achterkant zorgt de plugin dat de schema ingevuld wordt aan de hand van de waarde die jij ingeeft.

Hoe implementeer je schema op je website?

Je kan schema op 2 manieren implementeren:
1. Je kan schema handmatig implementeren, dit doe je door de JSON-LD in de header HTML code te plaatsen. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:


<!DOCTYPE html>
<html lang="nl">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Voorbeeldbedrijf</title>
    <script type="application/ld+json">
    {
      "@context": "http://schema.org",
      "@type": "Organization",
      "name": "Voorbeeldbedrijf",
      "url": "http://www.voorbeeldbedrijf.nl",
      "logo": "http://www.voorbeeldbedrijf.nl/logo.png",
      "address": {
        "@type": "PostalAddress",
        "streetAddress": "Voorbeeldstraat 1",
        "addressLocality": "Voorbeeldstad",
        "addressRegion": "Voorbeeldregio",
        "postalCode": "1234 AB",
        "addressCountry": "NL"
      },
      "contactPoint": {
        "@type": "ContactPoint",
        "telephone": "+31-123-456-789",
        "contactType": "Klantenservice"
      }
    }
    </script>
</head>
<body>
    <!-- Pagina inhoud gaat hier -->
</body>
</html>

2. Je kan schema toewijzen aan pagina’s met een plugin. Dit is de makkelijkere oplossing. Met een plugin klik je op de schema’s die je wilt toewijzen en aan welke pagina je ze wilt toewijzen. De plugin zoals Rankmath of Yoast doet de rest.

Kies een vooraf gedefinieerd schema (zie afbeelding hieronder). PS. Wil je lekker nerden? Dan kan je het schema ook nog aanpassen of een eigen custom schema aanmaken.

schema type kiezen plugin opties

Als je Rankmath geïnstalleerd hebt pas je pagina’s en Blogs aan op dezelfde manier als normaal, maar je kan nu bij het bewerken van je pagina een veld vinden waarin je een schema of meerdere schema’s kan toevoegen aan je pagina (zie afbeelding hieronder).

schema toewijzen aan pagina of blog op de website

Hoe check je of je geïmplementeerde schema of snippet werkt?

Via deze pagina kun je alle Structured data testers vinden (zie afbeelding hieronder). Je vindt hier de Schema Markup Validator en de Rich Results Test, in beide tools kun je jouw opgemaakte code of een url ingeven om te checken. Met Schema Markup Markup Validator check je of de schema’s van een pagina wel goed opgemaakt zijn. Heb je jouw gemaakte schema geoptimaliseerd volgens de richtlijnen van Google voor een Rich Snippet? Dan kan je met de Rich Snippets Tester checken of Google jouw schema’s als een snippet herkent. Is dat het geval? Dan kunnen deze features getoond worden of je pagina op een specifieke manier getoond worden als rich result. Beide structured data testers geven aan of je code goed is, fouten of verbeter-mogelijkheden bevat. Aan de hand van deze feedback kan je checken of alles goed werkt of dat je specifieke onderdeeltjes moet aanpassen.

structured data testers pagina van Google screenshot

Hoe check je of je schema goed werkt?

Je kan je schema’s op twee manieren checken:
1. Je voert de opgemaakte code in de “Schema Markup Validator” in bij “CODEFRAGMENT”.
2. Je verwerkt eerste de code op een pagina. Vervolgens analyseer je met de “Schema Markup Validator” de url waar de code op staat.

schema markup validator met code invoeren

Waneer de code werkt ziet dat er uit zoals op de afbeelding hieronder. Hier zie je dat het schema gevonden is voor onze contactpagina.

schema SEO contactpage opmaak

Tip: Veel standaard markup die SEO bureaus, websites en webshops gebruiken voor een contactpagina het standaar schema “Organization”. Echter.. Door ContactPage te gebruiken kan je veel meer schema’s binnen het ContactPage schema plaatsen, waaronder de organisatie. Bonustip: ga je toch voor het Organization schema? Probeer hem dan uitgebreider in te vullen dan je concurrenten.

Hoe check je of snippets werken?

Je kan checken of je rich snippets werken op de volgende twee manieren:
1. Je voert de opgemaakte code in de “Rich Results Test” tool in.
2. Je verwerkt eerste de code op een pagina. Vervolgens analyseer je met de “Rich Results Test” de url waar de code op staat.

Als je snippet nog wat verbetering nodig heeft kan er een fout staan of een opmerking, zoals in het plaatje hieronder.

snippets opmerking of waarschuwing in rich results tester

Vervolgens kan je op de gestructureerde gegevens met een melding klikken om te zien wat je precies moet verbeteren (zie afbeelding hieronder).

snippet melding country land

Je ziet dat de opmerking (optioneel) is. Dat betekent: geen must, maar wel gewenst. Je snippet kan nog steeds getoond worden. Besef je alleen dat elk niet ingevuld veldje rekenkracht kost voor een zoekmachine, dus maak het ze niet onnodig moeilijk. Zelfs als Google heel goed snapt dat we een Nederlands bedrijf zijn, hoeft dat niet zo te gelden voor een andere zoekmachine.

Omdat we gaan voor een score van een 10 in plaats van een 9, gaan we in dit geval dus onze Landcode nog aanpassen in ons schema naar: “addressCountry”: “NL”. Zo snapt Google dat De Maandelijkse Marketeer (ons bedrijf) in Nederland gevestigd is.

Tip: Door te drukken op het icoontje met een vraagteken krijg je uitleg van Google over hoe je de fout oplost.

Et voilà, na de aanpassing zijn alle vinkjes groen en weten we dat de snippets in orde zijn (zie afbeelding hieronder). Ofwel: Google snapt onze bedoeling he-le-maal. En denk je nu “Huh, ik zie geen ContactPage schema?” dat klopt! ContactPage zelf heeft geen snippet, maar de schema’s daarbinnen wel. De rest van het schema helpt Google op tal van andere manieren om onze informatie te verduidelijken.  

rich results alle resultaten zijn goed

Welke schema’s kan je implementeren op je website?

Je kan alle schema’s van schema.org op je website implementeren, maar het heeft enkel zin om relevante markup te gebruiken op je website (en de juiste pagina). Laat ik dat verduidelijken met een aantal voorbeelden. Een Books schema op je website heeft weinig zin als je geen boeken verkoopt. Een product schema is alleen zinvol op een pagina waarop je daadwerkelijk een product hebt staan. Belangrijk is ook dat niet elk schema ervoor zorgt dat je een snippet krijgt. Schema’s implementeren kost tijd, dus kies waar je prioriteit aan geeft.

Om dat te kiezen bekijken we een aantal belangrijke schema’s en hun meerwaarde voor snippets.

Article schema (schema voor artikelen, blogs en nieuws)

Het Article schema is een van de meest bekende schema’s. Dit schema helpt onder andere de titel, afbeeldingen en datum beter te weergeven in Google. Je hebt verschillende varianten schema voor verschillende soorten blogs en artikelen. Article is het meest algemene schema dat je kan toepassen op de artikelen die je schrijft.

In het voorbeeld van onze Linkbuilding Gids (afbeelding hieronder) zie je door het Article schema dat het recent gepost is “7 dagen geleden”. Stel dat je schrijft over bijvoorbeeld het minimumloon, wetten of adverteren op social media, kortom: onderwerpen waar regelmatig veranderingen doorgevoerd worden, is het Article schema extra belangrijk. De schema’s DatePublished en DateModified zijn dan relevant. Laat ik dat verduidelijken met een voorbeeld.

Voorbeeld Article schema in de SERP met datumvermelding

Voorbeeld: schrijven over het Minimumloon.

Het minimumloon wordt elk jaar twee keer aangepast (op 1 januari en 1 juli). 

DatePublished: Stel dat je schrijft over het minimumloon op 2 januari, net na een wijziging van het wettelijk minimumloon, dan is jouw nieuwe artikel waarschijnlijk relevanter dan een artikel van december. 

DateModified: Stel dat je al een uitgebreid artikel had over het minimumloon, maar aangepast hebt in januari o.b.v. de recente wijzigingen? Dan helpt de aanpassingsdatum zoekmachines begrijpen dat jouw artikel (weer) up-to-date is.

Heb je nieuwswaardige content over actualiteiten? Dan kan je een NewsArticle schema toevoegen aan je artikelen. Deze is daar specifiek voor bedoeld. Zo kan je artikel in Google News weergeven worden.

Let op: Google kiest zelf wat hij als nieuws ziet. Een artikel met Article schema kan dus ook in Google News komen, maar je NewsArticle artikel hoeft niet in de nieuwssectie van Google te komen als de zoekmachine het niet als nieuws ziet. Jouw artikel uit dit voorbeeld over het minimumloon kan dus zomaar in het nieuws komen!

Tip: Zet je Author schema in je Article schema. Enerzijds bouw je autoriteit op als auteur. Anderzijds kan je jouw auteursschema koppelen aan externe blogs, websites, bedrijven en onderwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld met het KnowsAbout schema onderwerpen aangeven waar je veel van afweet. Zo snapt Google dat jouw artikel waarschijnlijk interessanter is om te lezen voor zoekers dan een artikel van iemand die er niets van weet. 

Organization en LocalBusiness schema

Het Organization schema is het breedste schema voor organisaties, net als het Article dat is voor artikelen. Als organisatie met meerdere kantoren en locaties past de Organization markup beter. Ben je een fietsenmaker of bakker? Dan is het LocalBusiness schema relevanter. Waarom? Omdat het meer gericht is op de weergave voor lokale dienstverlening op Maps.

Bij zowel Organization als LocalBusiness geef je echter aan in welke Business categorie je het beste past (bijvoorbeeld Internet Marketing, restaurant, bar of juist Dentist (tandarts)). Sinds 17 februari 2024 zijn er 4102 business categorieën waar je uit kan kiezen. Google breidt dit aantal steeds verder uit. Dus voor bijna elke dienstverlener is er wel een categorie die het beste past. Je kan zelfs meerdere categorieën aangeven in je Google mijn Bedrijf.

Ook kun je in je schema aangeven in welke landen en gebieden je jouw service verleent. Bijvoorbeeld internationaal, nationaal of regionaal (een provincie, stad, buurt, straal van een aantal kilometers). Je paymentAccepted (welk soort betalingen je accepteert bijvoorbeeld pin of contant) en openingHours (je openingstijden).

Tip: Let heel goed op als je jouw bedrijf ook op andere websites zoals telefoongids registreert. Vul overal dezelfde gegevens in (o.a. naam, adres, telefoonnummer en website) om verwarring bij zoekmachines te voorkomen. Recent een van deze dingen veranderd? Google dan de naam van je eigen bedrijf eens, claim de listings (pagina’s bij derde partijen) en pas de gegevens aan. 

Person schema (schema voor personen)

Het person schema is een mooie kans om zelf in de spotlights te staan. Dit schema is bijvoorbeeld handig als je een influencer bent, auteur, regisseur, coach of simpelweg een ZZP’er die aan zijn personal branding wil werken. Bijvoorbeeld als founder van je bedrijf. 

Je kan als zakelijke professional overigens ook aangeven dat je employee (medewerker) bent van een organisatie of bijvoorbeeld Member (lid) van een netwerkorganisatie of Alumni van een opleidingsinstituut.

Kortom: In je person schema kun je alles kwijt over tromgeroffel….

Jezelf!

Informatie zoals contactgegevens, maar ook de opleidingen die je gevolgd hebt, de awards die je hebt gewonnen, boeken of artikelen die je hebt geschreven en nog veel meer. 

Tip: Let heel goed op als je jouw bedrijf ook op andere websites zoals telefoongids registreert. Vul overal dezelfde gegevens in (o.a. naam, adres, telefoonnummer en website) om verwarring bij zoekmachines te voorkomen. Recent een van deze dingen veranderd? Google dan de naam van je eigen bedrijf eens, claim de listings (pagina’s bij derde partijen) en pas de gegevens aan. 

Productschema

Het productschema zorgt ervoor dat Google begrijpt dat je pagina om een product gaat. Vaak hoef je hier weinig aan in te stellen omdat het schema automatisch aangemaakt wordt door bijvoorbeeld WooCommerce (Webshop van WordPress) of Shopify.

Het is wel belangrijk om te begrijpen waarom je alle veldjes aan de achterkant van je webshop in moet vullen. Zij worden weergeven in dit schema namelijk of je product op voorraad is, wat de prijs is, hoe je product eruit ziet (foto) en de beoordelingen die het heeft gekregen. Hierdoor kan jouw product in het tabblad “Shopping” van Google weergeven worden of direct bovenaan de SERP (Search Engine Results Page) of in het Nederlands de zoekresultaten pagina.

Hoewel er gesponsord staat bij deze producten is een deel van de advertenties betaald en een deel organische resultaten (gratis), soms is het zelfs volledig organisch.

In het voorbeeld hieronder is de kans dus groot dat Pit&Pit als eerste getoond wordt zij wel productreviews hebben verzameld voor het product, anderen niet.

Zorg dus altijd dat je een reviewschema (Review en AggregateRating) implementeert én dat je reviews verzameld. 

Course (schema voor cursussen)

Het course schema gebruik je voor een cursus als je cursussen verkoopt. Hierin kan je aangeven dat jouw bedrijf de cursus geeft (Provider), maar je kan ook de teacher (jij dus) er weer in aangeven. In het cursus schema kun je bijvoorbeeld ook de locatie van de cursus aangeven, een beschrijving, de titel en hoeveel de cursus kost. Je kan het schema nog veel verder uitbreiden als je wilt. Zoals of je een diploma haalt na de afronding (educationalCredentialAwarded) of je reviews natuurlijk (altijd doen). 

Biedt je nu meerdere cursussen aan? Dan kan je ook een Course list gebruiken. Eigenlijk een categorie schema dus om meerdere cursussen in aan te bieden. 

Dankzij product schema in Google shopping

Tip: Review en AggregateRating kun je ook op andere pagina’s implementeren, zoals je homepage of je blogs! Het geeft op emotioneel niveau zoekers een signaal van vertrouwen. Zelfs als de review voor je bedrijf weinig te maken heeft met het blog, kan het er voor zorgen dat meer mensen je blog lezen. Als meer mensen doorklikken heb je dus jouw CTR (Click Through Rate) verhoogd, zó, weer een moeilijke term geleerd 😉 

Of je nu producten verkoopt, cursussen geeft of diensten verleent, klanten hebben altijd vragen!

FAQ: FAQPage, Question, Answer schema’s (de schema’s voor vragen en antwoorden)

Met het FAQschema geef je aan dat er vragen en antwoorden op de pagina staan. Met het Question schema geef je aan wat de vraag is, met het Answer schema geef je vervolgens antwoord op die vraag. 

Dit is een van de belangrijkste schema’s voor elke website. Waarom? Omdat elke klant vragen heeft. Dit schema koppel je vaak aan een accordion (inklapblokjes), maar dat is geen vereiste.

Deze vragen kunnen rechtstreeks in de zoekresultaten weergeven worden (zie afbeelding hieronder.

Pro tips:

Onderzoek wat potentiele klanten vragen en verwerk deze vragen en antwoorden in je FAQ schema. Onderzoek doe je bijvoorbeeld met een tool zoals SEMrush (ook affiliate voor en we gebruiken het al jaren met een reden).

Here’s the kicker!

Verzamel OOK vragen die je via de mail of in een gesprek krijgt. Dat is dan vooral weer goed voor je conversie. Je neemt door deze vragen te plaatsen op je website onzekerheden van bezoekers weg. Zij lezen zo het antwoord al op  hun vragen. Blijven ze met zo’n vraag zitten? Dan haken veel mensen namelijk af. Er zijn maar weinig mensen die de moeite nemen om je met een vraag te mailen.

Let ook op dat je hier weer het schema zo volledig mogelijk invult. Verduidelijkt een plaatje jouw FAQ? Zorg dan dat je die erin meeneemt!

FAQschema vraag en antwoord schema in de SERP

Wil je weten hoe je meer schema’s implementeert? Natuurlijk! Maar wist je dat andere mensen ook vaak vragen hebben over “hoe ze iets moeten doen”, dat brengt ons bij het volgende schema.

HowTo schema (how-to schema voor stappenplannen en instructies)

Het HowTo schema is ideaal wanneer je iemand iets wilt uitleggen. Of je het kan je gebruiken kun je al bedenken door te checken hoe je blog er uit gaat zien. Als in essentie je content neerkomt op “hoe je iets doet”, dus bijvoorbeeld: “Hoe moet je..”, “Hoe maak je..”, “Hoe bouw je..” of “Zo maak je in 10 stappen…” dan kan je waarschijnlijk het HowTo schema gebruiken.

Je kan er de stappen van een aanpak in aangeven met titels en instructies per stap. Je kan het schema bijvoorbeeld ook creatief gebruiken voor “hoe jouw product gebruikt kan worden”. Vaak wordt een how-to artikel ingekort al weergeven in de zoekresultaten. Als jij een how-to schema maakt voor “In 10 stappen een tapijt reinigen”, waarbij je elke stap begint een nummer. Dan zal waarschijnlijk de titel van elke stap al weergeven worden, soms met een ingekort antwoord (zie afbeelding hieronder). Als je het artikel vervolgens opent is het ongeveer dezelfde lengte als het blog dat je nu leest 😉

howto schema stappenplan voorvertoning in zoekresultaten

Wil je uitleggen hoe iemand een appeltaart maakt? Dan kan je beter het volgende schema gebruiken, dat is namelijk volledig gericht op eten!

Recipe (schema voor recepten)

Verkoop jij ingrediënten, voedsel, ben je een cateraar of gezondheidgerelateerde website? Dan kan jouw SEO strategie recepten bevatten waarmee je direct opvalt in de zoekresultaten. Daar is het Recipe schema voor bedoeld. Hierin verwerk je de ingrediënten, de bereiding, tijdsduur (kooktijd en voorbereidingstijd), aantal calorieën, aantal personen, reviews van het recept en andere belangrijke zaken.

Begint je al iets op te vallen? Neem 10 seconde de tijd om de afbeelding hieronder goed te bestuderen.  

recepten schema voorbeeld in zoekresultaten

Waarschijnlijk heb je het al in de gaten, maar met mijlen voorsprong op het aantal reviews is het niet zo raar wat de volgorde is van de rankings. Ook is het schema uitgebreider ingevuld bij nummer 1 en 2, arme Jumbo.. 

Maarrrr… “There’s more to this page than meets the eye”. Als je met de Schema Markup Validator de url van de pagina analyseert zie je dat het ook een CollectionPage schema bevat (collectie met recepten). Als iemand zoekt op een algemene term als “recepten”, dan zal Google extra voorkeur geven aan pagina’s en websites waar het allerlei recepten kan vinden. 

Event schema (schema voor evenementen en activiteiten op specifieke data)

Met het event schema maak jij het voor Google en daarmee zoekers, een stuk makkelijker om alle informatie over je evenement te vinden. Denk aan de prijs, via welke pagina’s tickets besteld kunnen worden, waar het is en natuurlijk de datum waarop je evenement plaatsvindt. Wat veel mensen echter niet weten is dat het ook om een andere reden heel belangrijk is.

Een reden die Google zelf zelfs aangeeft.. Namelijk: third-party koppelingen. Als jij een eventschema hebt op jouw festival-, beurs- of workshop-pagina, dan kan deze informatie wellicht ingeladen worden door de partij waarmee je samenwerkt. Denk hierbij aan de organisatie die een beurs organiseert waar jij een presentatie geeft. Of de netwerkorganisatie van het bedrijventerrein met een agenda op hun website, waarin jouw workshop getoond wordt.

Voor jezelf is het schema ook belangrijk. Zo kan jouw evenement bijvoorbeeld getoond worden op Google maps, waarbij de datum getoond wordt met het evenement. Ook kunnen bezoekers direct via maps naar de juiste pagina gaan om een ticket voor je event te bestellen.

event schema rich results op Google maps

En over content die met datum en tijd te maken hebben gesproken.

JobPosting schema (schema voor vacatures)

Het JobPosting schema kun je gebruiken voor je vacatures. Handig als je bijvoorbeeld een uitzendbureau of detacheringsbedrijf bent, maar ook gewoon voor de vacature van je eigen bedrijf. In dit schema geef je aan hoeveel iemand gaat verdienen (baseSalary), de titel ofwel naam van de vacature (jobTitle), wat de baan inhoud (Description) en andere zaken zoals de locatie, de naam van de werkgever (jou) en ook hier natuurlijk nog heel veel meer!

Waarom is dit schema handig? Omdat je ermee in het “Vacatures” overzicht van Google komt. Als iemand de naam van een functie intypt of zoekopdracht met vacature of baan erin, kan je dan weergeven worden. Zo staat het uitzendbureau waar we in opdracht voor werken bijvoorbeeld meerdere keren in dit overzicht met hun vacatures voor logistieke banen in verschillende regio’s.

Hieronder zie je hoe dat eruitziet als iemand rechtstreeks in Google en wanneer iemand overschakelt naar het vacatures overzicht.

vacatures rechtstreeks in de SERP (zoekmachine resultaten pagina)
vacaturebank schema google

Wist je dat je ook als rich result getoond kan worden zonder schema?

Voor veel rich snippets kun je gericht optimaliseren met behulp van schema, maar niet alle mooie voorvertoningen in Google zijn afkomstig van een schema. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van een tabel voor kosten of een berekening ook getoond worden als een rich result (zie afbeelding hieronder). Ook kan Google zelf FAQ’s halen uit jouw pagina’s of blogs als de kop een vraag is en de alinea eronder een antwoord. 

Probeer, varieer en leer er dus op los! Zo lang je het maar lekker relevant houdt voor je bezoekers en voor zoekmachines 😉

tabel in zoekresultaten

SEO cursus; nog veel meer leren over SEO en schema?

Als je jouw SEO zelf wilt gaan doen dan kan je bij De Maandelijkse Marketeer volledig online een SEO cursus volgen. Heb je na het lezen van dit blog een “pfffff” gevoel? Dan kan je als MKB’er natuurlijk ook je SEO uitbesteden bij ons marketingbureau. 

 

Maak je netwerk blij, deel mij!

TAGS:

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *