mei 24, 2024

Invloed van hosting op SEO

Hoe hosting SEO beïnvloedt [uitgebreide analyse met tips]

SEO (Search Engine Optimization) ofwel zoekmachine-optimalisatie is onderdeel van digitale marketing dat zich richt op het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines zoals Google en Bing. Hoewel je veel blogs leest over SEO die gericht zijn op on-page en off-page optimalisatie, speelt webhosting nog steeds een belangrijke rol in hoe goed een website presteert in de zoekresultaten. Na het lezen van het onderstaande blog weet je hoe hosting invloed heeft op jouw SEO. Je weet welke specifieke aspecten van hosting de grootste impact hebben, hoe je jouw SEO standaard kan verbeteren door een goede hostingpartij te kiezen, hoe een ander WordPress thema een quick-win kan zijn, maar ook hoe je door andere acties je SEO als MKB-er verbetert.

Op welke manieren heeft je hosting invloed op Search Engine Optimization (SEO)?

De keuze voor je hosting heeft een directe en indirecte invloed op je SEO. De directe invloed van hosting op je SEO is het deel van je hosting dat invloed heeft op de Core Web Vitals scores. Deze scores voor de laadtijd (LCP – Largest Contentful Paint), Interactiviteit (INP – Interaction to Next Paint (voorheen FID – First Input Delay) en visuele stabiliteit (CLS – Cumulative Layout Shift) worden gebruikt door het ranking systeem van Google. Bij deze puntenwaardering wordt gekeken naar een aantal waarden zoals de laadtijd en daarbinnen de TTFB (Time To First Byte). Laadtijd hangt bijvoorbeeld samen met de waarden die gehanteerd worden in jouw hosting-pakket, specifiek TTFB wordt volledig bepaald door jouw hosting. Als die waarde al ’te hoog is’, kan je optimaliseren wat je wilt op je website, maar kom je helaas niet op een hogere score uit.

Staat een server (of het CDN – Content Delivery Netword) van de hosting partij dichterbij de fysieke locatie van de gebruiker? Dan is deze laadtijd waarschijnlijk sneller. Ook heeft je hosting een indirecte invloed op je SEO door de onderdelen van de gebruikerservaring op je website die afhankelijk zijn van je hostingpartij. Denk aan het wel/niet bieden van een versleutelde verbinding (SSL-certificaat) en de up- en downtime van de server.

Pagespeed voorbeeld met scores voor SEO en laadtijd

 

 

 

 

Wat betekent Core Web Vitals?

Core Web Vitals (CWV) refereert naar de reeks factoren die Google gebruikt om de gebruikerservaring op elke pagina van een website te meten. Deze factoren zijn onderdeel van de page experience signalen die Google gebruikt als rankingfactoren. Deze factoren dragen bij aan de positie van een webpagina in de zoekresultaten. Met de Core Web Vitals kan je analyseren en monitoren of de gebruikerservaring van een webpagina goed of slecht is. Dit gebeurt aan de hand van fielddata die verzameld worden van Chrome Gebruikers (ofwel via Chrome User Experience Report (CrUX)) en labdata (gesimuleerde omgeving van Google). Fielddata zijn de gegevens die verzameld worden over de daadwerkelijke ervaring (gebruikersinteracties) die gebruikers via Google Chrome hebben. Heb je een startende website of webshop? Dan kijk je naar labdata als je de Pagespeed tool opent. Heb je duizenden bezoekers per maand? Dan zal je het scherm zien veranderen en worden er fielddata weergeven.

Ook de mobiele vriendelijkheid ofwel hoe goed je website ‘het doet op mobiel’ wordt via de Core Web Vitals tool gemeten. De score voor de desktop en mobiel worden zelfs apart berekend. Tegenwoordig is het de kunst om vooral op mobiel een perfecte score te hebben, simpelweg omdat je gebruikers in veel gevallen je website via hun mobiele apparaat bezoeken. Je kan de Core Web Vitalis checken met de Pagespeed Insights website.

Tips: gebruik als alternatief ook de Page Speed Metrics tool van GTmetrix. Vergeet niet om handmatig een check te doen. Als je bijvoorbeeld een caching-plugin gebruikt zoals WP-rocket op je WordPress website, kan de daadwerkelijke laadtijd voor gebruikers veel korter zijn. Je kan dan de daadwerkelijke ervaring van gebruikers dan pas zien als je al duizenden bezoekers per maand hebt (of simpel gezegd: wanneer je kijkt naar fielddata i.p.v. labdata). Ook kan je AMP versies van je pagina’s serveren (Accelerated Mobile Pages) om laadtijden te verkorten. Een laatste tip: gebruik keywords en zoektermen die op de mobiel ingetoetst worden. Dit kan je achterhalen via ranktrackers zoals SEMrush en Ahrefs. Zo krijgen je mobiele pagina’s nog een extra SEO-boost.

Welke specificaties van je hosting hebben invloed op SEO?

Webhosting heeft invloed op verschillende onderdelen van je SEO beïnvloeden. Dit zijn de belangrijkste factoren waar je op moet letten:

  1. Website snelheid en prestaties Laadtijden zijn de meest directe manieren waarop de specificaties van je hostingpakket jouw zoekmachine-optimalisatie beïnvloeden. Google heeft aangegeven dat de snelheid van een website een rankingfactor is. Langzame laadtijden resulteren standaard in een slechte gebruikerservaring, maar zorgen gemiddeld gezien ook voor hogere bouncepercentages (mensen die afhaken) en een kortere tijd van bezoekers (time on page) op jouw site. Dit zijn beide negatieve signalen voor zoekmachines​. Negatieve signalen betekenen op hun beurt weer een slechtere score, dus slechtere positie.
  2. Server uptime en betrouwbaarheid Zoekmachines zoals Google willen gebruikers een betrouwbare ervaring bieden. Als jouw website regelmatig offline is, kan dit leiden tot slechtere zoekresultaten. Het is vervelend als de crawler van Google net langskomt wanneer jouw pagina’s uit de lucht zijn. Deze krijgen dan een 502 fout (Bad Gateway Error), de kans is groot dat Google voorlopig deze pagina’s niet weer checkt. Bij oude pagina’s die al rankte kan je als gevolg van een 502 je rankings op de termen waar je op scoorde kwijtraken. Nieuwe url’s uit je sitemap die gecrawld worden krijgen ook direct een 502 foutmelding en gaan voorlopig niet ranken. Een goede hostingprovider biedt een hoge uptime-garantie, meestal 99,9% of hoger, wat ook nodig is als je jouw opgebouwde rankings in een zoekmachine wilt behouden.
  3. Beveiliging en SSL-certificaten Veiligheid is een andere belangrijke factor. Websites die beveiligd zijn met een SSL-certificaat (aangegeven door ‘https://’ in de URL) krijgen de voorkeur in zoekresultaten. SSL-certificaten versleutelen gegevens tussen de server en de gebruiker, wat helpt om de site te beschermen tegen hacking en phishing-aanvallen. Veel hostingproviders bieden SSL-certificaten als onderdeel van hun pakket, wat kan helpen om je SEO te verbeteren​. Sinds kort is het zelfs zo dat je een groot error-scherm krijgt met ‘deze website is niet veilig’ of een gelijksoortige melding, welke melding je precies krijgt is afhankelijk van de webbrowser die je gebruikt. Je kan je voorstellen dat mensen dan zo wegklikken en dat betekent een hoge bounce-rate, dus negatief effect op je SEO.
  4. Locatie van de server De fysieke locatie van de server waarop je website wordt gehost kan ook invloed hebben op Search Engine Optimization, vooral voor lokale zoekopdrachten. Als je een Nederlands bedrijf hebt en je doelgroep zich voornamelijk in Nederland bevindt, kan een server in Nederland de laadtijd verkorten en de lokale SEO verbeteren​. De afstand die de data hoeft af te leggen van en naar de serverlocatie is simpelweg korter
  5. Content Delivery Network (CDN) Een CDN kan de prestaties van je website aanzienlijk verbeteren door content over meerdere geografische locaties te distribueren. Dit betekent snellere laadtijden voor gebruikers wereldwijd, wat zowel de gebruikerservaring als je SEO ten goede komt. Veel hostingproviders bieden integratie met CDNs zoals Cloudflare aan, wat een groot voordeel kan zijn​.
  6. Back-ups en Herstelopties Regelmatige back-ups en betrouwbare herstelopties zijn heel belagrijk. Als je website problemen ondervindt of je site wordt gehackt, wil je de gegevens snel kunnen herstellen zonder data te verliezen. Een goede hostingprovider biedt uitgebreide back-upopties, wat indirect helpt om je SEO te behouden door downtime te minimaliseren​.

Welke hosting werkt het beste voor mijn SEO?

De hosting die het beste is voor jouw SEO is degene die de hoogste snelheden behaalt en over serverlocaties beschikt die het dichtste bij jouw klanten in de buurt zijn. In Nederland kan je bijvoorbeeld cloud86 of Antagonist nemen. Je kan ook kiezen voor internationale bedrijven met serverlocaties in Nederland zoals Kinsta (duur maar goede kwaliteit) of Siteground (iets goedkoper, maar ook kwalitatief goed). Deze hebben lokaal en centraal gelegen servers in Nederland zoals in Amsterdam. Je kan er zelfs voor kiezen een lokale hostingpartij te nemen, maar doe dat vooral wanneer je zoekers ook ‘lokaal’ zijn. Vaak lopen lokale hostingpartijen ook een beetje achter qua gebruikerservaring en gemak op bijvoorbeeld een partij zoals Siteground. Daar staat dan wel weer tegenover dat je in tegenstelling tot internationale partijen met Nederlandse servers, meestal support in het Nederlands krijgt.

Naast hosting denken mensen vaak “ik heb een CDN nodig”, omdat ze dat ooit gehoord hebben. Dat is eigenlijk alleen interessant als de data die opgeslagen en verzonden wordt op een serverlocatie komt te staan die dichter bij je web-bezoekers staat. Daarom is een CDN wel een aanbevolen optie als je een internationale site hebt.

Misschien een open deur, maar let bij het kiezen ook op de mate van service die geboden wordt. Ook telt het mee ‘hoe handig je zelf bent’. Ben je zelf niet thuis in technische instellingen, DNS wijzigingen en FTP? Of zeggen deze namen je zelfs helemaal niets? Dan kan je beter een paar euro per maand meer betalen om goed geholpen te worden door een hostingpartij.

Wat kan je doen om de laadtijden ten behoeve van jouw SEO te verbeteren?

De eerste tip is een betere en snellere hosting te nemen. Dit kost waarschijnlijk een paar euro per maand extra. Let er wel op dat als je een website gaat migreren de juiste url structuren mee overgenomen worden. Je wilt dat alles naar eenzelfde url redirect (zie voorbeeld hieronder) omdat je anders onbedoeld concurrenten maakt van je pagina’s, waardoor al je pagina’s niet meer ranken of je crawlcredits (aantal pagina’s dat Google van je website bezoekt) naar beneden gaan.

Een voorbeeld van url structuren.
Dit is de url structuur die ik wil gebruiken: https://demaandelijksemarketeer.nl/seo-voor-mkb/ (https:// vooraan en een / achteraan)
Wanneer de technische instellingen goed ingesteld staan, redirecten alle onderstaande schrijfwijze van de url naar degene zoals hierboven beschreven. Staan ze dat niet? Dan kan in het slechtste geval elke van de hieronder staande versies als een aparte pagina gezien worden. Daar is Google niet blij mee. Jij trouwens ook niet, want je verliest zo 8 credits, krijgt slechtere rankings door duplicate content en foutmeldingen in je search console.
https://demaandelijksemarketeer.nl/seo-voor-mkb
demaandelijksemarketeer.nl/seo-voor-mkb/
demaandelijksemarketeer.nl/seo-voor-mkb
https://demaandelijksemarketeer.nl/seo-voor-mkb/
https://www,demaandelijksemarketeer.nl/seo-voor-mkb
www.demaandelijksemarketeer.nl/seo-voor-mkb/
www.demaandelijksemarketeer.nl/seo-voor-mkb

Optie 2: Thema veranderen. Meer dan de helft van het internet draait op WordPress en Shopify. Maak je hier gebruik van? Dan is het een quick-win een beter/sneller thema kiezen dat beter SEO-geoptimaliseerd is.

Optie 3: Gebruik een CDN. Zoals eerder uitgelegd alleen wanneer het logisch en nodig is.

Optie 4: Analyseer je website. Je kan met het pagespeed rapport en GTmetrix rapport kijken waar de fouten liggen. Deze kun je een voor een oplossen als je een beetje technisch bent. Vaak scheelt het ook al als je plaatjes bijvoorbeeld kleiner maakt met tinyjpg.com voor je ze upload naar je website. Nog beter is het als je een plugin neemt die automatisch de juiste afbeeldingen serveert per apparaat en .webp bestanden in plaats van .png of .jpg serveert. De juiste formaten serveren scheelt namelijk rekenkracht om de afbeelding te schalen. Het gebruik van.webp scheelt simpelweg veel MB of KB per afbeelding. Data die niet geladen hoeven te worden kosten ook geen tijd.

Optie 5: Gebruik een caching plugin. Gebruik je WordPress? Dan kan een plugin zoals WP-rocket enorm helpen. Dit laad bestanden op de achtergrond en maakt kleine veranderingen in ‘wanneer wat geladen moet worden’. Zo’n caching plugin minimaliseert ook loze ruimte in stijlcode (CSS) en javascript (JS), combineert scripts of laadt delen pas wanneer ze nodig zijn. Al deze functies helpen bij een betere laadtijd.

Tot slot zijn er nog 1001 andere tips om je SEO te verbeteren, maar het begint bij het kiezen van een goede webhosting. Lees daarom vooral ook even onze andere blogs over zoekmachineoptimalisatie of neem contact op. Onze SEO pakketten maken jouw website of webshop vindbaar vanaf €1.500,- per maand.

Optie 6: Vergelijk hosting partijen vandaag. Er zijn gegarandeerd top 10 blogs te vinden voor beste hosting met statistieken. De exacte specificaties per partij veranderen echter regelmatig. Wij gebruiken zelf bijvoorbeeld meestal Siteground als host. Waarom? Omdat ze een NGINX server gebruiken die wat sneller werkt en beter omgaat met veel server verzoeken tegelijkertijd. De meeste hosts bieden echter Apache32, daar kan je wat makkelijke configuraties van SEO-instellingen doen via .htaccess-bestanden. Als deze dingen jou niet zoveel zeggen, kies dan bij voorkeur voor NGINX met een goede servicedesk.

Allerlaatste tip: Migreer je jouw website zelf of laat je hem migreren? Check altijd of je robots.txt bestand om te zien of je website wel toegankelijk is voor de zoekmachines!

Maak je netwerk blij, deel mij!

TAGS:

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *