Communicatie in marketing; communiceren doe je of je dat wilt of niet
Communicatie is de zachte kant van marketing. Waar marketing zich richt op cijfers, gaat communicatie om de boodschap, het gevoel dat opgeroepen moet worden (bij een campagne voor een product of dienst bijvoorbeeld), maar ook voor je bedrijf en zelfs jou als persoon. Goede communicatie in een marketingcontext trekt de juiste potentiële klanten aan voor je bedrijf. Kenmerkend aan goede marketingcommunicatie is dat je doelgroep zich herkent in de boodschap. Dat kan zijn omdat ze een probleem herkennen of juist op een emotioneel niveau, waarbij de klant zich wil binden aan jouw bedrijf door een product te kopen of dienst af te nemen. Communicatie kan er zelfs voor zorgen dat klanten ambassadeurs willen worden van je bedrijf. Omdat jouw gecommuniceerde doel, missie of visie aansluit op hun eigen belevingswereld.
Kortom: goede communicatie zorgt voor verbinding met de doelgroep.
Communiceren doe je in elk opzicht en op elk mogelijke niveau.
Middelen om te communiceren zijn:
• Beeld
• Tekst
• Geluid
• Geur
• Gevoel (door aanraking)
• Gedrag
Laten we dat vertalen naar voorbeelden van hoe je als bedrijf in je marketing (wellicht onbewust) communiceert richting de klant:
• Je pay-off of slogan communiceert een boodschap.
• De teksten op je social media (ja, zelfs die kleine biografie tekstjes die gelezen worden).
• De over ons pagina op je website.
• Campagne, tekst- en beelduitingen communiceren.
• Een mail en de tone-of-voice communiceren een boodschap.
• Je logo communiceert een boodschap.
• De auto die je parkeert bij een klant voor de deur communiceert wat.
• Je pand communiceert een boodschap.
• De muziek die je hebt opstaan in de winkel roept een gevoel op.
• Hoeveel mensen er tegenover iemand zitten in een gesprek geeft een bepaald gevoel.
• De lichaamshouding van jou of je medewerkers wanneer de klant dit ziet.
• De kleding die je draagt en het merk dat er op staat.
• De handdruk of boks die je geeft aan een nieuwe klant.
• De tone-of-voice van jou of je medewerkers aan de telefoon.
• De uh-eh-hmmm en andere geluiden die je maakt tussen het verhaal dat je vertelt door.
• De url van een website of webpagina communiceert zelfs.
Communicatie is een-, twee- of meerzijdig
Communicatie kent veel vormen. Het kan zenden en/of ontvangen zijn, maar ook een interactie of dialoog. Het kan eenzijdig, tweezijdig of meerzijdig zijn. Denk er maar over na.. Zeg jij iets en kan iemand niets terugzeggen? Dan is de communicatie eenzijdig. Denk aan traditionele media zoals TV- of radioreclame. De zender zendt simpelweg een boodschap richting de ontvanger via een middel (radio of tv in dit geval). Eenzijdig communicatie kan dus ook een poster zijn of een bericht op social media waar niemand op kan reageren.
Communicatie kan tweezijdig zijn. Bijvoorbeeld een een-op-een gesprek met je klant of een een-op-een Skype- of Zoom meeting.
Communicatie kan meerzijdig zijn. Bijvoorbeeld een post op social media waar klanten of lezers op reageren. Die mensen kunnen ook weer op elkaar reageren.
Waarom is het belangrijk de communicatie te begrijpen voor je start met marketingcommunicatie?
Wanneer je het bovenstaande rijtje goed leest begrijp je op hoeveel verschillende niveaus en manieren er (on)bewuste communicatie plaatsvindt richting je klant. Ben je je hiervan bewust? Dan zal je beseffen hoeveel manieren en middelen er zijn om mee te communiceren. Dit gaat nog veel verder dan marketingcommunicatie, welke tegenwoordig vaak gericht is op communiceren met behulp van social media, campagnes en website teksten.
Onthoud dat je als bedrijf dus een veel groter scala aan communicatiemiddelen hebt om in te zetten, waarmee je inherent je marketingcommunicatie boodschap en bedrijfsimago kan versterken. De keerzijde is dat wanneer je je onbewust bent van je communicatie OF er wel bewust van bent, maar niet afstemt op je marketing, je jouw imago als bedrijf en betrouwbaarheid kan schaden.
Communicatie is wanneer je het bewust inzet een keuze. Je kiest namelijk wat je wil communiceren. Let op. Ook dan kan je foutjes maken.
Wil jij bijvoorbeeld de snelle jongen uithangen waar tieners tegenop kijken, de zakenman die het gemaakt heeft met zijn dikke Porsche? Dan zal je een behoorlijke doelgroep afstoten. Keuze of fout? Jij beslist. Of ben je toch liever de betrouwbare partner met zijn degelijke Volvo voor het MKB? Dat is een keuze, maar als iedereen met zijn nieuwe porsche komt voorrijden op de golfbaan, val jij er natuurlijk een beetje buiten 😉
Nu je weet wat communicatie is gaan we over naar marketingcommunicatie.
Wat is marketingcommunicatie?
Marketingcommunicatie is een vorm van communicatie die afgestemd is op je marketingdoelstellingen. Deze communicatie is onderdeel van je marketingactiviteiten. Bijvoorbeeld de tekst die je gebruikt voor traditionele printadvertenties (copywriting) tot posts op de nieuwste social media zoals Tik-Tok. Deze kanalen zijn je marketingcommunicatiemiddelen. Ofwel, het medium waarmee je communiceert. Marketingcommunicatie bestaat uit een breed veld met talloze on- en offline kanalen en strategieën. Goede marketingcommunicatie zorgt dat de middelen die ingezet worden een boodschap die je wilt overbrengen versterkenen een specifiek doel hebben. Denk aan potentiële klanten werven via social media of je website (leads verzamelen). De communicatie kan je vervolgens bijvoorbeeld vervolgen via de mail (nurture).
Communicatiestrategieën en marketingcampagnes
Een succesvolle marketingcampagne wordt gebaseerd op een onderbouwde communicatiestrategie. Deze strategie is gebaseerd op doelgroep-, markt-, concurrentie- en trendonderzoek. Want je moet eerst weten met wie je wilt communiceren (klant definiëren), via waar je gaat communiceren (kanalen en middelen) , wat je doelgroep belangrijk vindt (probleem / uitdaging) en hoe jij daar als bedrijf met jouw product of dienst op kan aansluiten (oplossing). Op basis daarvan kan je jouw boodschap en de vorm van de boodschap (bijvoorbeeld beeld en tekst of video) bepalen. Dit zijn slecht een aantal belangrijke onderdelen van een effectief communicatieplan. Dat plan helpt jou om een bepaald marketing-/communicatiedoel te bereiken. Het zaadje dat je bij de potentiele klant in zijn hoofd plant, wat uitgroeit tot een aankoop van het product of de dienst van je bedrijf.
Wat is het doel van contentcreatie in marketingcommunicatie?
Het doel van contentcreatie is je boodschap uitwerken in een vorm die je boodschap duidelijk en effectief overbrengt aan je communicatiedoelgroep. Deze content kan de vorm hebben van een video, tekst en/of beeld of audio. Bijvoorbeeld een post met beeld en tekst op social media, het reclamespotje van een product op tv of het poster voor een evenement. Idealiter is deze afgestemd op het kanaal dat je inzet. Zo zijn de afmeting voor afbeeldingen en video voor elk social media kanaal bijvoorbeeld verschillend, net als het aantal karakters dat gebruikt kan worden. Het is zou zonde zijn als je tekst maar half leesbaar is of het deel van je plaatje wordt afgesneden waar net je website en call to action opstaat. Dat gebeurt nog weleens bij mensen die bijvoorbeeld een LinkedIn Post kopiëren en rechtstreeks plakken op Facebook.
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je content, want hoe geweldig je boodschap ook is.. Hij moet ook professioneel en duidelijk overkomen bij de klant. Een simpel voorbeeld is dat een filmpje met een slechte resolutie al meteen het beeld geeft “oh, er is weinig tijd aan besteed”. Terwijl jij er als bedrijf misschien veel aandacht aan besteed hebt en de inhoud van je verhaal goed is.
Dat geldt net zo bij content op andere kanalen zoals SEO pagina’s (zoekmachine-vriendelijke pagina), een mooi vormgegeven website, logo, afbeeldingen, visueel aantrekkelijke content op Instagram of een pakkend Tik-Tok filmpje. Als je boodschap visueel aantrekkelijk is zet dat weer aan tot meer verkopen en een sterkere positionering van je bedrijf in de markt.
Het mooiste van contentcreatie is dat je ook psychologie kan toepassen om je betrouwbaarheid te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan klantcases met resultaten presenteren of je klanten aan het woord laten bij een goed opgenomen testimonial video.
Hoe maak je marketingcommunicatie meetbaar?
Marketing gaat om meetbaarheid, communicatie is vaak minder duidelijk meetbaar. Het is niet “klik op een knopje, kijk iemand klikte op het knopje”. Toch kan je communicatie meetbaar maken door truckjes. Bijvoorbeeld door een puntennormering te geven aan je middelen. Denk aan een post op social media: like (1 punt), delen / sharen van een bericht (3 punten) een reactie (5 punten). Waarom tellen reacties zwaarder vraag je je nu misschien af? Iemand moet meer moeite doen om te reageren. Reactie is de opening van een dialoog tussen de potentiële klant en anderen of juist met jou. Dit vergroot tevens het bereik op social media, want wanneer iemand reageert op jouw bericht kunnen anderen in zijn netwerk en jouw netwerk dat ook weer zien.
Meetbaarheid is belangrijk, zo kan je de groei van je marketing beter inschatten en daarmee de verwachtingen rondom verkopen. Dat is meestal wel een dingetje bij communicatie.
Wat heeft data nog meer te maken met marketingcommunicatie?
Data zijn ook argumenten die genoemd worden en informatie die door klanten achtergelaten wordt, welke je kan gebruiken. Dat kunnen simpele dingen zijn zoals een voornaam, waardoor je jouw communicatie persoonlijker kan maken, maar ook bottlenecks met betrekking tot je product, reden of je product niet of juist wel aan te schaffen en goede ideeën die geopperd worden om je product of dienst te verbeteren. Al deze input van (potentiële) klanten is waardevol.
Door dit soort data te verzamelen kan je jouw bedrijfsvoering verbeteren, waardoor je klanten nog meer tevreden zijn en je sneller nieuwe klanten aantrekt. Je kan aan de hand van dit soort data ook accenten leggen op onderdelen van je dienstverlening of toepassingen van je product. Dat is weer handig voor je positionering of je salespagina’s.
Door te spreken in dezelfde woorden als je (potentiële) klanten, groeit het vertrouwen bij soortgelijke klanten dat jij hen echt snapt. EN dat jouw product/dienst het probleem of de uitdaging oplost die zij hebben, wat juist de reden is dat ze gebruik maken van jouw product of dienst. Je stemt hierdoor succesvol je communicatie beter af op je doelgroep en dat is punten waard, toch?
Wat voor effect heeft digitalisering op marketingcommunicatie?
De belangrijkste effecten van digitalisering op marketingcommunicatie zijn: dat communicatie bijna altijd meerzijdig en interactief is, grotendeels vindt communicatie online plaats en er is meer data voorhanden om de communicatie met je doelgroep persoonlijker en effectiever te maken. Daarvoor moet jij die data als bedrijf natuurlijk wel verzamelen, vertalen naar inzichten en vervolgens goed inzetten in je communicatie en binnen je communicatiestrategie. Denk aan een veelgestelde vragen sectie, waarvoor je de data hebt verzameld via een contactformulier, maar ook aan complexere zaken. Zoals een chatbot trainen op basis van de vragen die hij van klanten ontvangt. Meer beschikbare data en communicatiemogelijkheden kan de communicatie van je bedrijf stroomlijnen dus complex maken, maar het kan het ook makkelijker maken wanneer je er tijd en geld in investeert als bedrijf. Een eenmaal getrainde chatbot kan bijvoorbeeld enorm veel druk van je customer service medewerkers afhalen.
Kan je als bedrijf marketingcommunicatie uitbesteden?
Ja, je kan als bedrijf marketingcommunicatie uitbesteden of onderdelen daarvan bijvoorbeeld de marketingcommunicatiestrategie laten ontwikkelen of de contentcreatie. Let op. Je communiceert dus altijd, een communicatieadviseur kan je jou en je bedrijf helpen om op elke manier optimaal te communiceren, waardoor de communicatie naar je doelgroep consistent en doeltreffend is.
Recente reacties