juni 04, 2024

URL Structuur: De ultieme gids voor een gebruiksvriendelijke website

TLDR: Leer hoe een gestructureerde URL-strategie de gebruiksvriendelijkheid van je website verbetert en optimaliseer je online marketing met deze gids. Lees in dit artikel meer over de URL structuur van je website en lees in de SEO blog sectie verder hoe je jouw SEO optimaliseert met een goede interne linkstructuur, linkbuilding en andere SEO onderdelen.

Wat is URL-structuur?

Waarom is een goede URL-structuur belangrijk?

Een goede URL-structuur is belangrijk voor online marketing omdat het zoekmachines en gebruikers helpt. Duidelijke en goed gestructureerde URLs helpen zoekmachines om de content beter te begrijpen en te indexeren, wat zorgt voor een betere zichtbaarheid in organische zoekresultaten. Daarnaast helpt een gebruiksvriendelijke URL-structuur gebruikers om eenvoudiger door de website te navigeren, wat de algehele gebruikerservaring verbetert. Bij De Maandelijkse Marketeer zorgen we ervoor dat onze content en die van onze klanten zowel SEO-vriendelijk als gebruiksvriendelijk is.

Hoe beïnvloedt de URL-structuur SEO?

De URL-structuur speelt een belangrijke rol in SEO. Zoekmachines gebruiken keywords in URLs om te bepalen waar een pagina over gaat. De hiërarchie is belangrijk omdat het de context voor het volgende deel van de url bepaalt. Bijvoorbeeld: /seo/content, /auto/kopen of /auto/huren de URL hoeft in deze voorbeelden niet langer te zijn omdat Google snapt dat het gaat over SEO content of het huren of kopen van een auto.

Een goed geoptimaliseerde URL kan helpen bij linkbuilding wanneer andere websites naar jouw site linkt. Het is in dat geval een extra bevestiging voor Google dat jouw pagina om het zoekwoord gaat als deze ook in de url staat. Dit vergroot je autoriteit en zichtbaarheid in de organische zoekresultaten. Kortom, een logische en duidelijke URL-structuur verhoogt de kans dat zoekmachines jouw content oppikken en hoog ranken in de zoekresultaten.

Wat zijn de basisprincipes van URL-structuur?

De basisprincipes van een goede URL-structuur omvatten gebruiksvriendelijkheid en optimalisatie. URLs moeten kort, beschrijvend en makkelijk te begrijpen zijn. Volg best practices zoals het vermijden van speciale tekens, consistent gebruik van kleine letters en het integreren van relevante keywords. Dit maakt de URL visueel aantrekkelijker en functioneel beter voor zowel zoekmachines als gebruikers.

Basisprincipes van een goede URL-structuur

Gebruik van trefwoorden in URLs

Het gebruik van relevante keywords in je URLs kan de zichtbaarheid in zoekmachines verbeteren. Door keywords in de URL op te nemen, geef je zoekmachines en gebruikers direct een idee van wat de content inhoudt. Dit draagt bij aan een betere organische zoekrangschikking en maakt het waarschijnlijker dat je content wordt aangeklikt en gedeeld. Zorg ervoor dat de keywords natuurlijk en logisch zijn geïntegreerd in de URL.

Tip: match de keywords door ze te plaatsen in je url, titel, metatekst, de H1 kop, de titel en metatekst van je plaatje, in de eerste alinea van het artikel en door het artikel heen. Zo geef je op elke mogelijke manier aan Google aan dat de pagina gaat om een bepaald zoekwoord.

Vermijd gebruik van speciale tekens en hoofdletters

Bij het optimaliseren van URLs is het belangrijk om speciale tekens en hoofdletters te vermijden. Speciale tekens kunnen problemen veroorzaken met de leesbaarheid en indexeerbaarheid van je URL, terwijl hoofdletters verwarring kunnen veroorzaken door onnodige complexiteit toe te voegen. Volg daarom best practices en houd je URLs eenvoudig en consistent voor de beste optimalisatie.

Kort en beschrijvend houden van URLs

Korte en beschrijvende URLs zijn effectiever. Korte URLs zijn makkelijker te onthouden en worden beter begrepen door zoekmachines en gebruikers. Beschrijvende URLs geven direct inzicht in de content van de pagina, wat de kans vergroot dat je content verschijnt in relevante zoekresultaten. Streef ernaar je URLs zo informatief en bondig mogelijk te maken voor optimale zoekmachineprestaties.

Door deze basisprincipes te volgen, zorg je ervoor dat je website beter presteert in zoekmachines en een verbeterde gebruikerservaring biedt. Bij De Maandelijkse Marketeer leggen we de nadruk op het creëren van kwalitatieve en SEO-vriendelijke content om je online succes te maximaliseren.

Keuzes die samenhangen met een effectieve URL-structuur

Subdomeinen versus submappen

Bij het bepalen van de structuur van je URL, moet je kiezen tussen subdomeinen en submappen. Een subdomein ziet er bijvoorbeeld uit als: blog.vandemaandelijkemarketeer.nl, terwijl een submap zo is: vandemaandelijkemarketeer.nl/blog.

Elke keuze heeft invloed op je websitearchitectuur en SEO. Subdomeinen worden vaak door zoekmachines gezien als aparte entiteiten (ofwel een nieuwe website), wat handig kan zijn voor gescheiden content. Submappen daarentegen helpen juist om alle inhoud te centraliseren, wat een positieve SEO-impact kan hebben. De juiste keuze tussen een subdomein en een submap hangt af van je specifieke behoeften en doelen.

Het belang van koppeltekens

Koppeltekens zijn cruciaal in URL’s. Ze scheiden trefwoorden, wat de leesbaarheid en consistentie van de URL verbetert. Bijvoorbeeld: demaandelijkemarketeer.nl/het-belang-van-koppeltekens is duidelijker dan demaandelijkemarketeer.nl/hetbelangvankoppeltekens.

Het gebruik van koppeltekens verbetert ook de zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat zoekmachines beschrijvende URL’s waarderen met duidelijke woordafscheidingen. Vermijd hoofdletters in URL’s voor een consequente en leesbare structuur.

URL’s consistentie en canonicalisatie

Consistentie en canonicalisatie in URL’s zijn essentieel om dubbele content te vermijden. Gebruik canonieke URL’s om zoekmachines te laten weten welke versie van een pagina de ‘officiële’ is. Dit voorkomt problemen met dubbele inhoud en helpt bij geconsolideerde inhoudsplanning.

Consistente URL’s maken de structuur duidelijk en logisch voor zowel gebruikers als zoekmachines. Dit bevordert SEO-consistentie en verbetert de algemene zoekresultaten van je website.

Veelvoorkomende fouten bij URL-structuren

Dynamische URL’s vermijden

Vermijd dynamische URL’s voor een betere SEO. Dynamische URL’s bevatten vaak parameters (bijv. vandemaandelijkemarketeer.nl/product?id=123) die minder vriendelijk zijn voor zoekmachines. Ze kunnen ingewikkeld zijn en een negatieve impact hebben op de zoekmachineoptimalisatie.

Waar mogelijk, herstructureer URL’s naar een statische vorm (bijv. vandemaandelijkemarketeer.nl/product/123). Dit maakt de structuur overzichtelijk en beter te crawlen door zoekmachines.

Tips: vaak worden deze url’s aangemaakt als je in bijvoorbeeld WordPress een pagina publiceert voor je klaar bent. Zorg daarom dat 1. Start met direct de url invoeren, mocht het dan misgaan dan publiceer je in ieder geval de juiste url. 2. Sla je versies steeds op als concept totdat je de pagina met de definitieve url kan publiceren.

Herhalingen en redundantie vermijden

Herhaling en redundantie in URL’s moeten vermeden worden. Het herhalen van trefwoorden in een URL zoals demaandelijkemarketeer.nl/SEO/SEO-tips leidt tot slechte URL-optimalisatie en kan je zoekmachine-rankings negatief beïnvloeden. Houd de URL’s kort en to the point voor een optimale SEO-waarde. In dit geval hoef je enkel ‘tips’ te gebruiken: demaandelijkemarketeer.nl/seo/tips, de zoekmachine leest de url als tips in de context van seo, ofwel: seo tips

Omleidingen correct gebruiken

Omleidingen zoals 301 redirects zijn belangrijk voor een goede URL-structuur. Het correct implementeren van een 301 omleiding helpt zoekmachines te begrijpen dat een pagina permanent is verplaatst. Dit behoudt de SEO-impact van de oorspronkelijke URL.

Een slechte implementatie van omleidingen kan leiden tot verlies van zoekmachine-rankings. Zorg daarom altijd voor een correcte redirect strategie bij URL herstructurering om negatieve SEO-effecten te voorkomen.

Tip: Maak daarom je url’s consistent op bijvoorbeeld met of juist zonder / aan het einde van de url. Zorg dat je bij alle in- en externe links naar je pagina’s dezelfde consistent linkwijze hanteert. In een slecht geval kan Google anders je url met een / en zonder een / als aparte urls beschouwen. Ze kunnen dan zelfs tegen elkaar concurreren (keyword kannibalisatie)

Geavanceerde technieken voor URL-structuur

Gebruik van breadcrumbs en navigatiestructuren

Breadcrumbs en goed ontworpen navigatiestructuren spelen een cruciale rol in de informatiearchitectuur van je website. Ze verbeteren niet alleen de gebruiksvriendelijkheid, maar ondersteunen ook zoekmachines bij het beter begrijpen van de structuur en inhoud van je site. Breadcrumbs geven gebruikers een helder pad om te volgen, wat bijdraagt aan een betere user experience. Dit maakt het makkelijker voor bezoekers om eerder bekeken pagina’s opnieuw te vinden. Zorg ervoor dat je breadcrumbs optimaal geïntegreerd zijn in je URL-strategie, zodat ze zowel voor gebruikers als zoekmachines waarde toevoegen.

Implementatie van gestructureerde data en schema markups

Gestructureerde data en schema markups zijn belangrijk voor iedere effectieve SEO-strategie. Door het implementeren van schema markups, zoals JSON-LD, help je zoekmachines zoals Google om je content beter te interpreteren en weer te geven. Deze vorm van gegevensanalyse kan leiden tot verbeterde zoekresultaten en rijkere zoekvertoningen (featured of rich snippets), wat uiteindelijk meer verkeer naar je website trekt. Begin met het identificeren van de juiste schema types die passen bij je content en implementeer deze zorgvuldig om je SEO te optimaliseren.

Optimalisatie voor mobiele apparaten en SPAs (Single Page Applications)

De optimalisatie van je website voor mobiele apparaten en Single Page Applications (SPAs) is tegenwoordig geen luxe maar een noodzaak. Mobiele optimalisatie zorgt ervoor dat je website responsive is en een uitstekende gebruikerservaring biedt op alle apparaten. Dit omvat het optimaliseren van de laadtijd, het gebruik van adaptieve ontwerpen en het minimaliseren van JavaScript-data. Voor SPAs moet je aandacht besteden aan hoe zoekmachines de dynamische content begrijpen en indexeren. Gebruik moderne technologieën en SEO-technieken om ervoor te zorgen dat je SPA zowel gebruiksvriendelijk als zoekmachinevriendelijk is.

Tools en hulpmiddelen voor URL-structuur

Gebruik van Google Search Console

Google Search Console is een onmisbare tool voor elke websitebeheerder die zijn SEO wil verbeteren. Het stelt je in staat om de prestaties van je website te analyseren en te monitoren. Met Search Console kun je inzicht krijgen in hoe Google je site crawlt, welke zoekwoorden verkeer genereren en eventuele problemen die impact hebben op je SEO-strategie. Een regelmatige controle met deze tool helpt bij het optimaliseren van je URL-structuur en het verbeteren van de algemene zichtbaarheid van je website.

Tip: kijk in het menu van Google Search Console onder het tabblad  “Indexeren” en kies vervolgens “Pagina’s”. Hier zie je de statussen en fouten van pagina’s.

Analysetools voor URL-structuur

Er zijn verschillende analytische tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het monitoren en optimaliseren van je URL-structuur. Deze tools bieden diepgaande rapportages en inzichten in de prestaties van je URL’s, waardoor je gerichte optimalisaties kunt doorvoeren. Denk hierbij aan tools voor keywordonderzoek, website-analyse en SEO monitoring. Het gebruik van deze tools stelt je in staat om de gezondheid van je website te bewaken en continue verbeteringen door te voeren.

Monitoring en onderhoud van de URL’s op je website

Het regelmatig monitoren en onderhouden van je URL-structuur is belangrijk voor een duurzame SEO-strategie. Volg best practices zoals het uitvoeren van periodieke audits, het bijhouden van analytics en het snel oplossen van technische problemen. Gebruik vervolgens monitoringstools om continu inzicht te krijgen in de prestaties en gezondheid van je website. Door proactief onderhoud en constante optimalisatie zorg je ervoor dat je URL-structuur altijd in topconditie blijft, wat essentieel is voor lange termijn succes in SEO.

Casestudies en best practices

Lessen geleerd van veelvoorkomende fouten

Veelvoorkomende fouten in URL-structuren kunnen de prestaties van je website schaden. Hier zijn 5 van de meest voorkomende fouten:

 1. Gebruik van dynamische URL’s: URL’s met onnodige cijfers en tekens kunnen verwarrend zijn. Bijvoorbeeld, www.website.nl/page?id=12345 is minder duidelijk dan een beschrijvende URL.
 2. Gebrek aan redirects: Zorg altijd voor 301-redirects als je de URL-structuur wijzigt om linkwaarde te behouden en 404-fouten te voorkomen.
 3. Onvoldoende canonical tags: Het ontbreken van canonical tags kan leiden tot duplicatieproblemen die je SEO schaden.
 4. Fouten in linkbuilding: Vermijd dode links of verkeerde URL’s in je content.
 5. Orphan pages: Zoek altijd met een tool naar pagina’s die geen links hebben. Dit zijn orphan pages, zij kunnen niet of nauwelijks gevonden worden door Google. Behalve wellicht via je sitemap, maar in dat geval worden ze vaak weer ge-deïndexeerd omdat ze te weinig andere links hebben.

Door deze fouten te vermijden kun je de zichtbaarheid en ranking van je website verbeteren.

Stappen om je eigen URL-structuur te verbeteren

Volg deze 6 stappen om je URL-structuur te optimaliseren:

 1. Analyseer huidige URL’s: Gebruik tools zoals Google Search Console om je URL’s te beoordelen.
 2. Optimaliseer met behulp van SEO-tools: Gebruik korte, beschrijvende URL’s en relevante keywords.
 3. Gebruik canonical tags: Dit voorkomt duplicate content en zorgt ervoor dat zoekmachines de juiste versie van een pagina herkennen.
 4. Maak gebruik van structured data: Dit helpt zoekmachines beter te begrijpen wat er op je pagina staat en verhoogt de kans op rich snippets.
 5. Breadcrumbs integreren: Breadcrumbs verbeteren de gebruikerservaring en helpen de interne linkstructuur van je website.
 6. Voer periodieke reviews uit: Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je URL-structuur up-to-date blijft met de best practices in online marketing.

FAQ over URL-structuur

Wat moet ik doen als mijn bestaande URL-structuur slecht is?

Als je URL-structuur niet optimaal is, identificeer dan de meest problematische URL’s. Voer een grondige analyse uit en maak een plan voor redirects, canonicalisation en linkbuilding. Verander de URL’s geleidelijk en zorg voor 301-redirects om SEO-verlies te minimaliseren.

Hoe vaak moet ik mijn URL-structuur herzien?

Het is verstandig om je URL-structuur regelmatig te herzien, bijvoorbeeld elk halfjaar. Zo kun je inspelen op nieuwe SEO-richtlijnen en updates van zoekmachines. Monitor je URL’s continu en voer periodieke reviews uit om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de best practices.

Wat is het effect van een URL-structuuromleiding op mijn SEO?

Een goed uitgevoerde redirect heeft meestal een positief effect op je SEO. Het helpt om linkwaarde te behouden en voorkomt het verlies van rankings door 404-fouten. Canonicalisation zorgt ervoor dat zoekmachines de juiste paginaindex kiezen, wat je ranking verbetert. Redirects kunnen echter ook tijdelijk negatieve effecten hebben, zoals een korte daling in ranking, maar dit is meestal snel hersteld.

Met deze tips kun je jouw URL-structuur optimaliseren en profiteren van een betere online zichtbaarheid en gebruikerservaring. De Maandelijkse Marketeer biedt verdere hulp en advies voor een optimale implementatie van SEO-strategieën.

Andere veelgestelde vragen:

Hoe kan ik een consistente URL-structuur voor mijn website maken?

Het is belangrijk om een duidelijke en uniforme URL-structuur aan te houden. Gebruik geen spaties en vervang deze door koppeltekens. Zorg dat je URLs kort en beschrijvend zijn.

Waarom is het gebruik van koppeltekens in URLs beter dan spaties?

URLs met koppeltekens zijn beter leesbaar voor zowel zoekmachines als gebruikers. Spaties in een URL kunnen problemen veroorzaken met browsers en servers.

Wat is de rol van HTTPS in URL-structuren?

HTTPS verhoogt de veiligheid van je website en is cruciaal voor SEO. Het versleutelt de gegevens tussen de gebruiker en je website, wat de vertrouwelijkheid en integriteit ervan beschermt.

Hoe beïnvloedt een content delivery network (CDN) mijn URL-structuur?

Een CDN helpt bij de snelle levering van je website-inhoud door deze te verdelen over verschillende servers wereldwijd. Dit heeft geen directe invloed op je URL-structuur, maar kan de laadsnelheid van je pagina’s verbeteren.

Hoe kan ik URL’s optimaliseren voor een JavaScript-gebaseerde website?

Voor JavaScript-gebaseerde websites, zoals een SPA (Single Page Application), moet je ervoor zorgen dat zoekmachines de inhoud goed kunnen indexeren. Maak gebruik van tools zoals prerendering of server-side rendering.

Wat zijn slugs en waarom zijn ze belangrijk voor mijn URL’s?

Een slug is het deel van de URL dat een specifieke pagina identificeert. Het is belangrijk om duidelijke en relevante slugs te gebruiken die de inhoud van de pagina beschrijven, zoals “online-marketing-tips”.

Moet ik speciale tekens vermijden in mijn URL-structuur?

Ja, vermijd het gebruik van speciale tekens zoals &, %, $, @, en voornamelijk spaties. Gebruik in plaats daarvan koppeltekens (-) om woorden te scheiden.

Hoe kan ik mijn URL-structuur optimaliseren voor WordPress?

Gebruik een plugin zoals Yoast SEO om schone en duidelijke permalinks te creëren. Vermijd getallen en speciale tekens. Houd de structuur simpel en beschrijvend.

Hoe ga ik om met paywalled content in mijn URL-structuur?

Geef paywalled-content duidelijke URL’s en gebruik tags zoals “paywalled” in de slug om aan te geven dat de inhoud beschermd is. Dit helpt bij de organisatie en het beheer van je content.

Welke rol spelen folders in mijn URL-structuur?

Folders helpen bij het organiseren van je inhoud en maken je URL-structuur duidelijker voor zowel gebruikers als zoekmachines. Gebruik logische en beschrijvende foldernamen.

Hoe kan ik spammy URLs vermijden?

Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden en herhalingen in je URL’s. Houd ze kort en relevant zonder onnodige toevoegingen.

Wat is de beste praktijk voor het gebruik van slashes in URL’s?

Gebruik slashes om verschillende secties of categorieën binnen je website te scheiden. Dit helpt bij de hiërarchische structuur en maakt het voor gebruikers duidelijk waar ze zich bevinden.

Waarom is grammatica belangrijk in URL’s?

Goed gestructureerde en grammaticaal correcte URL’s verbeteren de leesbaarheid en het begrip voor gebruikers. Vermijd afkortingen en zorg ervoor dat de URL logisch en duidelijk is.

Hoe kan ik mijn URL-structuur aanpassen voor online marketing?

Zorg ervoor dat je URL’s relevante zoekwoorden bevatten die gerelateerd zijn aan je marketingstrategieën. Gebruik duidelijke en beschrijvende slugs die je doelgroep aanspreken.

Zijn er bepaalde limieten voor de lengte van een URL?

Ja, houd je URL’s zo kort mogelijk. Lange URL’s kunnen moeilijk te onthouden zijn en kunnen ook problemen veroorzaken bij sommige servers. Streef naar een lengte van minder dan 100 tekens.

Hoe kan ik een scanbare URL-structuur maken?

Maak gebruik van duidelijke en eenvoudige taal, vermijd overbodige woorden en houd de structuur consistent. Gebruik tools zoals Google Search Console om je URL’s te controleren en te verbeteren.

Kunnen subdomeinen mijn URL-structuur beïnvloeden?

Ja, subdomeinen kunnen invloed hebben op de manier waarop zoekmachines je site indexeren. Overweeg zorgvuldig of subdomeinen nodig zijn en houd je URL-structuur logisch en georganiseerd.

Belangrijke aanvullende informatie

 • Een consistente en correcte url-structuur met zorgvuldig gebruik van koppelteken en spaties verbetert je SEO.
 • Een Content Delivery Network (CDN) kan de laadtijden en prestaties van een website verbeteren.
 • Een goed begrip van het HTTPS-protocol en het juiste gebruik van slash in slugs draagt bij aan betere beveiliging en SEO.
 • Voorkom spammen door tags en folders effectief te beheren, zo kan je de gebruikerservaring verbeteren.
 • Ons bureau helpt u met het uitbesteden van marketingtaken en het uitbesteden van SEO. Denk aan het plaatsen van blogs en behandelen van veelgestelde vragen.
 • De coronacrisis heeft geleerd hoe belangrijk het is om snel te schakelen van offline naar online. Zorg dus dat je nu al bezig bent met content scannen en publiceren, zo ben je op tijd voorbereid op de switch naar online wanneer het onverhoopt weer nodig is.

Maak je netwerk blij, deel mij!

TAGS:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *