Hoe Google Ads bijdraagt aan succesvolle zoekmachine marketing (SEO en SEA)
Zoekmachine marketing is anno 2024 voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van hun online marketingstrategie. Zoekmachinemarketing is een containerbegrip voor het optimaliseren van de zichtbaarheid van websites en webshops in de zoekresultaten van zoekmachines. Hierbinnen vallen betaalde zoekadvertenties (Search Engine Advertising) en het verbeteren van de organische posities (Search Engine Optimization).
Zowel SEA als SEO maken het verschil tussen online gezien worden door je doelgroep of onopgemerkt blijven. Binnen SEA (Search Engine Advertising) speelt Google Ads een grote rol. Google Advertenties (of verkort Google Ads) is zoals de naam al doet vermoeden van Google en gericht op met betaalde advertenties je zichtbaarheid binnen Google te verbeteren. Omdat Google nog steeds veruit de grootste zoekmachine is blijft het voorlopig nog een van de belangrijkste adverteer-programma’s binnen zoekmachine marketing. Met behulp van gerichte advertentiecampagnes, die specifiek aansluiten op gestelde zoekwoorden en (in-market) doelgroepen, helpt Google Ads jouw bedrijf niet alleen bovenaan in de zoekresultaten te staan, maar ook om andere marketingdoelen te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld het vergroten van je naamsbekendheid zijn, mensen een e-book laten downloaden, bezoekers in een funnel krijgen of andere marketing-gerelateerde doelen.
In dit artikel ga ik dieper in op hoe Google Ads bijdraagt aan het versterken van je zoekmachine positionering en het verwezenlijken van je marketingdoelstellingen.
Tip: Let op zoekmachine marketing is altijd maatwerk. Neem nooit klakkeloos tips over uit een blog over SEA of SEO, wat werkt voor de ene branche hoeft niet te werken voor de andere branche. Ook is het verschil per doelgroep groot. Daarmee bedoel ik niet alleen het verschil tussen B2B en B2C, maar ook de sub-doelgroepen daarbinnen.
Zo zijn er ook verschillende per bedrijf, de ene webshop is misschien onbekend en de ander populair. Dat maakt een wereld van verschil voor je aanpak, bijvoorbeeld omdat een ander in tegenstelling tot jou tientallen, honderden of duizenden pagina’s heeft én met specifieke zoekmachine- en ranking-factoren rekening heeft gehouden.
Verder ga ik in op de definitie van zoekmachine marketing, de voordelen van SEO (Zoekmachineoptimalisatie) en SEA (Search Engine Advertising), waaronder Google Ads. Daarnaast lees je hoe door SEO en SEA te combineren in een samenhangende strategie jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten vergroot. Natuurlijk sta ik ook stil bij de mogelijkheid van het uitbesteden van Google Ads en andere zoekmachine marketing diensten zoals SEO aan gespecialiseerde SEA- en SEO-bureaus, evenals de kosten die hierbij komen kijken. Bedrijven die hun online aanwezigheid willen optimaliseren door middel van doordachte zoekwoorden strategieën en doeltreffende advertentiecampagnes, vinden hier waardevolle inzichten en praktische adviezen.
Wat is zoekmachinemarketing?
Zoekmachinemarketing wordt vaak afgekort tot SEM (‘Search Engine Marketing’). Het bestaat uit twee belangrijke onderdelen: Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA). SEO is de overkoepelende term voor alle zoekmachine marketing gericht op het verbeteren van de organische, onbetaalde zoekresultaten in zoekmachines. SEA is de overkoepelende term voor alle betaalde zoekmachinemarketing, welke gericht is op het verbeteren van je positie in de zoekresultaten met behulp van advertenties. Vroeger kon je door SEA alleen ‘boven de organische resultaten’ staan, tegenwoordig kan je op veel meer manieren adverteren via zoekmachines.
Is zoekmachinemarketing een specialisme?
Zoekmachinemarketing wordt vaak een specialisme genoemd binnen de digitale marketing. Daar is het naar mijn idee te breed voor. Er zijn namelijk zoveel zoekmachinemarketing vormen en campagnes, die steeds veranderen zowel binnen SEA als binnen SEO. Ook het verschil tussen SEO en SEA zelf is een verschil van dag en nacht. Zo komt SEO veel langzamer op gang, maar de resultaten blijven langer aanhouden. Dit in tegenstelling tot SEA. Bij Search Engine Adertising met Google Ads bijvoorbeeld, gaat het vaak om retargetting of een snelle Return On Investment. Stopt de SEA- advertentie? Dan stoppen ook de inkomsten. Dat is bij SEO niet zo. Elke zoekmachinemarketingvorm heeft dus zijn voor- en nadelen, daarom worden deze marketingvormen vaak gecombineerd.
Het doel van SEO is het vergroten van de online vindbaarheid van een bedrijf, waardoor meer bezoekers op natuurlijke wijze naar de website worden getrokken zonder directe kosten per klik. Dit wordt bereikt door technische verbeteringen, content creatie, zoekmachine-optimalisatie en het verkrijgen van backlinks die de autoriteit van de website verhogen (gebaseerd op Pagerank). SEO is een lange-termijn strategie en de resultaten hiervan kunnen enige tijd op zich laten wachten (lees: maanden). Moet je het daarom maar niet doen? Nee! Want diezelfde organische rankings blijven misschien nog jarenlang voor bezoekers op je website zorgen, waar je dan weer niet voor hoeft te betalen.
Hieronder ga ik wat dieper in op SEO en SEA zodat je de verschillen scherper hebt voor jezelf. Laat ik beginnen met een paar plaatjes om het te verduidelijken.
Wat kun je van de bovenstaande voorbeelden leren?
Zoals je jezelf kan voorstellen heeft het voor mij wat meer moeite gekost om organisch bovenaan te staan. Echter betalen de bureaus die boven mij staan voor deze advertenties, doorlopend. Ik betaal dankzij SEO simpelweg niet, al jaren. Wil jij morgen echter direct boven mij staan? Dan kun je ervoor kiezen om op deze termen te adverteren, je kan zelfs boven de anderen die al adverteren staan!
Moet je nu voor alles SEO of SEA gebruiken? Dat ligt eraan. In het plaatje hieronder zie je dat bijvoorbeeld 1 klik €3,15 kost als je gebruik maakt van SEA. Het is dus maar net wat je conversie is (het % mensen dat koopt na klikken) en hoeveel je aan een verkoop verdient. Zo kan je bepalen wat interessant is.
Wat is het voordeel van Search Engine Advertising (SEA)?
In tegenstelling tot SEO, biedt SEA je onmiddellijke zichtbaarheid in de zoekmachine doormiddel van betaalde advertenties. Deze advertenties verschijnen boven de organische zoekresultaten (of ertussen en zelfs eronder) en zijn gemarkeerd als ‘Ad’ of ‘Gesponsord’. Met SEA kan je als bedrijf snel resultaat zien, aangezien je betaalt voor topposities in de zoekresultaten. Een SEA-strategie is vooral gericht op het bereiken van een specifieke doelgroep met behulp van weloverwogen gekozen (en vaak locatie-specifieke) zoekwoorden. SEA biedt uitstekende mogelijkheden voor het meten van prestaties en het snel aanpassen van de campagnes om je advertenties en ROI te optimaliseren.
SEA: Google Ads
Google Ads, voorheen bekend als Google AdWords, is een krachtig platform voor zoekmachine adverteren (SEA) waarmee bedrijven bovenaan in de zoekresultaten van Google kunnen verschijnen door te bieden op relevante zoekwoorden. Dit systeem van bieden zorgt ervoor dat advertenties getoond worden aan gebruikers die actief op zoek zijn naar producten of diensten die het bedrijf aanbiedt.
Dit is wat je in essentie over SEA en SEA tools zoals Google Ads moet weten.
Hoe werkt Google Ads?
Google Ads werkt op basis van een veilingmodel waarbij adverteerders bieden op zoekwoorden die relevant zijn voor hun bedrijf. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert die overeenkomt met het geboden zoekwoord, kan de advertentie van de adverteerder bovenaan of onderaan de zoekresultatenpagina van Google worden weergegeven. De positie van de advertentie wordt bepaald door een combinatie van het bod en de kwaliteitsscore, die de relevantie en de gebruikerservaring van de advertentie en de bestemmingspagina meet.
Voordelen en nadelen van SEA
SEA via Google Ads biedt verschillende voordelen, zoals de mogelijkheid om snel zichtbaarheid en verkeer naar de website te genereren. Dit is vooral waardevol voor nieuwe of tijdelijke campagnes waarbij snelle resultaten gewenst zijn. Een ander voordeel is de meetbaarheid; Google Ads biedt uitgebreide rapportagefuncties waarmee bedrijven de prestaties van hun advertenties kunnen analyseren en optimaliseren.
SEA heeft ook zijn nadelen. Zo kunnen de kosten snel oplopen, vooral in competitieve sectoren waar hoge biedingen nodig zijn om zichtbaar te zijn. Ook zal niet elke term je veel opleveren, je kan in theorie onderzoeken wat je wilt, maar vaak kom je er pas in de praktijk achter wat werkt of niet. Dat voelt dan best zuur als er een term van 5 euro na 200 klikken nog niks oplevert, enfin.
Het grootste nadeel van betaalde zoekadvertenties is echter dit: zodra de advertentiecampagne stopt, stopt ook het verkeer dat deze genereert. Wat betekent dat? Dat je bij een financiële tegenvaller misschien je advertenties moet uitzetten, daardoor lopen ook je inkomsten terug en dat heeft soms catastrofale gevolgen voor bedrijven. Ook SEA vergt dus een doorlopende investering om resultaat te blijven zien. De grote ‘winst’ zit hem in je advertenties steeds verder optimaliseren zodat ze minder kosten en meer opleveren.
SEA-strategieën en tips
- Doelgroepsegmentatie: Het is belangrijk om jouw doelgroep nauwkeurig te segmenteren op basis van demografie, locatie, interesses en online gedrag. Dit helpt bij het creëren van gerichte en relevante advertentiecampagnes die potentiële klanten aanspreken.
- Zoekwoordenonderzoek: Een grondig zoekwoordenonderzoek is fundamenteel voor het succes van SEA-campagnes. Het identificeren van relevante zoekwoorden en het gebruik van long-tail zoekwoorden kan helpen om gebruikers met een hoge intentie aan te trekken.
- Optimalisatie van advertentieteksten: Zorg ervoor dat de advertentietekst aansluit bij de intentie achter de geselecteerde zoekwoorden. Een duidelijke en aantrekkelijke kop, samen met een overtuigende beschrijving, kan de click-through rate (CTR) verhogen.
- Gebruik van call-to-actions (CTA’s): Effectieve CTA’s moedigen gebruikers aan om een gewenste actie uit te voeren, denk hierbij aan een e-book downloaden, contact opnemen of iets creatiefs zoals of een quiz doen, waarna ze een kortingscode ontvangen.
- Monitoring en optimalisatie: Regelmatige beoordeling van campagneprestaties is noodzakelijk om trends en verbeterpunten te identificeren. A/B-testen van verschillende advertentie-elementen kan ook bijdragen aan het optimaliseren van de campagne.
Door deze strategieën en tips toe te passen, kunnen bedrijven hun SEA-campagnes via Google Ads effectief beheren en optimaliseren, wat leidt tot een betere zichtbaarheid in zoekmachines, meer gericht verkeer en uiteindelijk een hogere return on investment (ROI).
Maar hoe zit dat met de tegenhanger van SEA? SEO!
SEO: Zoekmachineoptimalisatie
De techniek achter SEO
Zoekmachineoptimalisatie of SEO richt zich op het verbeteren van de organische zichtbaarheid van een website binnen zoekmachines. Een belangrijk onderdeel van SEO wat vaak als SEO dienst wordt aangeboden is technische SEO. Dit onderdeel richt zich op het optimaliseren van de website en de server om de website op optimale wijze te laten crawlen en indexeren door zoekmachines. Waarom? Omdat een niet bereikbare pagina nooit zal ranken én omdat pagina’s die je niet in de zoekresultaten wilt hiermee uit de zoekresultaten gehouden kunnen worden.
Onder technische SEO valt onder andere het verbeteren van de laadsnelheden van de website, het waarborgen van mobiele responsiviteit en het implementeren van een SSL-certificaat om de veiligheid te garanderen. Daarnaast is het opstellen van een duidelijke sitemap en het juist gebruik van het robots.txt bestand belangrijk om zoekmachines effectief door de site te leiden.
Voor- en nadelen van SEO
SEO biedt veel voordelen zoals een verbeterde online zichtbaarheid, het aantrekken van relevante bezoekers en soms hoge CTR vergeleken met advertenties. Een ander voordeel is dat er regelmatig nieuwe features uitkomen zoals een productcarrousel of voice search, waardoor je steeds koploper kan zijn op een bepaald gebied en je zichtbaarheid een boost kan geven.
Maar.. SEO heeft ook zijn nadelen. Zo moet je diepgaande kennis hebben van zoekmachine-optimalisatie, resultaten kunnen onvoorspelbaar zijn of veranderen door algoritmewijzigingen. SEO komt langzaam op gang en daarom is het een langdurig traject. Soms kost het maanden of 1-2 jaar voor goed zichtbare resultaten.
Bedrijven moeten daarom een langetermijnstrategie hanteren en bereid zijn om voortdurend hun aanpak aan te passen aan de nieuwste SEO-trends en -richtlijnen.
SEO-strategieën en tips
Wil je zelf SEO doen of als (M)KB’er je SEO uitbesteden? Let dan hierop: een effectieve SEO-strategie omvat zowel on-page als off-page technieken. Belangrijk is het gebruik van relevante zoekwoorden die nauw aansluiten bij de intenties van je doelgroep. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goed zoekwoordenonderzoek is, dit is de fundering van je hele strategie.
Op operationeel vlak gaat het onder andere om het strategisch plaatsen van deze zoekwoorden, zoektermen in je content, titels, koppen, teksten en meta-descriptions. Dit is de absolute basis. Er zijn nog duizenden andere factoren, toevallig heeft Google er recent een documentje van gelekt.
Ook linkbuilding blijft een belangrijk onderdeel van SEO, waarbij kwalitatieve backlinks van externe sites met een hoge autoriteit en geloofwaardigheid in de ogen van Google naar jouw website, jouw eigen autoriteit en betrouwbaarheid vergroten.
Daarnaast is lokale SEO onmisbaar voor bedrijven die een specifieke geografische markt willen bereiken, waarbij lokale zoekwoorden en gestructureerde data zoals openingstijden en locatiegegevens geïmplementeerd moeten worden.
Deze geïntegreerde benadering van technische optimalisatie, strategische contentcreatie en voortdurende aanpassingen aan de nieuwste SEO-praktijken stelt bedrijven in staat om hun online zichtbaarheid te maximaliseren en effectief te concurreren in de dynamische wereld van zoekmachine marketing.
SEO en SEA; een gouden combinatie!
De combinatie van SEO en SEA strategieën is een gouden combinatie, waarom? Omdat SEO zich richt op de lange termijn en duurzame groei. De resultaten ervan blijven veel langer aanhouden, ook als je stopt. SEA zorgt op zijn beurt voor onmiddellijke zichtbaarheid en snelle resultaten. Samen zorgen ze dat je jouw aanwezigheid in zoekmachines flink vergroot en naam opbouwt. Omdat veel mensen niet verder kijken dan de eerste pagina van de zoekresultaten zorgt een SEO en SEA combinatie er ook voor dat je een hogere conversie kan realiseren per zoekopdracht die uitgevoerd wordt. Jij staat immers TWEE keer op de SERP (zoekresultatenpagina).
Bijna iedereen zoekt via Google naar bedrijven, producten, diensten en oplossingen voor problemen. Jouw klant doen dat dus ook. Daarom is zoekmachinemarketing onmisbaar binnen de meeste bedrijven die hun (online) marktaandeel willen vergroten en nieuwe klanten willen werven.
5 Voordelen van het combineren van SEO en SEA binnen zoekmachinemarketing
1. Zorgt voor directe en lange-termijnresultaten: SEA biedt onmiddellijke zichtbaarheid en verkeer, terwijl SEO zorgt voor duurzame groei en zichtbaarheid op de lange termijn.
2. Bespaart kosten op SEA: Door SEO te verbeteren, kunnen de kosten voor SEA worden verlaagd, omdat hogere organische rankings kunnen leiden tot lagere kosten per klik (CPC).
3. Verbetert de kwaliteitsscore van advertenties: Optimalisatie van landingspagina’s via SEO kan de kwaliteitsscore van Google Ads advertenties verhogen, wat resulteert in lagere advertentiekosten.
4. Geeft een breder doelgroepbereik: Door zowel SEO als SEA te gebruiken, kunnen bedrijven verschillende segmenten van hun doelgroep aanspreken, zowel degenen die klikken op advertenties als degenen die organische zoekresultaten prefereren. Zij zitten in verschillende fases van de klantreis, maar kunnen beiden klant worden.
5. Verhoogd het vertrouwen in je product, dienst en/of bedrijf: Wanneer een bedrijf zowel in de betaalde als organische zoekresultaten verschijnt, kan dit het vertrouwen van de gebruiker in het merk verhogen. Dat betekent meer conversie, omzet en loyaliteit.
Strategieën voor het combineren van SEO en SEA
1. Gebruik SEA-data voor SEO: Analyseer de zoekwoorden en advertentieprestaties van SEA-campagnes om inzicht te krijgen in welke zoekwoorden het beste presteren. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om de SEO-strategie te verfijnen. Je kan ook met SEO pagina’s naar salespagina’s linken om op termijn je SEA uit te faseren.
2. Optimaliseer landingspagina’s: Gebruik SEO-technieken om de landingspagina’s te optimaliseren die worden gebruikt voor SEA-campagnes. Dit verbetert niet alleen de kwaliteitsscore van advertenties maar draagt ook bij aan een betere gebruikerservaring.
3. Identificeer nieuwe zoekwoorden met SEA: Experimenteer met verschillende zoekwoorden in SEA-campagnes om nieuwe mogelijkheden voor SEO te ontdekken. Kies zoekwoorden met hoge conversieratio’s of zoekvolume voor SEO-optimalisatie. Ook hier kun je op termijn SEA uitfaseren en vervangen door SEO. Je hebt dan al een beeld van hoe zinvol het is op deze termen in te zetten, ook kan je de kosten tegen elkaar afwegen van scoren via SEA of SEO op een bepaalde keyword of query.
4. Verlaag advertentiebudgetten voor organisch sterke zoekwoorden: Als een website organisch goed scoort op bepaalde zoekwoorden, kan het advertentiebudget voor die zoekwoorden worden verlaagd. Dat budget kun je dan weer gebruiken voor pagina’s met zoekwoorden waarop de site nog niet organisch scoort.
5. Benut de mogelijkheden van Google Ads: Maak gebruik van breed zoeken, zoeken op woordgroep, en exact zoeken in Google Ads om te bepalen welke zoektypen de beste resultaten opleveren. Pas deze inzichten toe op SEO om de zichtbaarheid voor deze zoektypen te verbeteren. Je kan hier makkelijk woorden uit filteren om ondersteunende pagina’s te maken die je met elkaar kan koppelen, welke samenhangen met een specifieke term waar je voor adverteert.
Door SEO en SEA te combineren, kunnen bedrijven hun zoekmachine marketing strategie versterken, wat leidt tot een betere positie in Google, zowel op de korte als op de lange termijn. Het is een effectieve manier om de online aanwezigheid te maximaliseren en een groter publiek te bereiken.
Uitbesteden van zoekmachinemarketing
Het uitbesteden van zoekmachinemarketing aan gespecialiseerde bureaus kan voor veel bedrijven een aanzienlijke meerwaarde bieden. Deze SEM-bureaus, SEA-bureaus of SEO-bureaus beschikken over de expertise en geavanceerde tools die nodig zijn voor het zo effectief mogelijk uitvoeren van SEO en/of SEA campagnes. Hieronder lees je de voordelen van zoekmachine marketing uitbesteden en belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een geschikt bureau.
Voordelen van uitbesteden
Toegang tot expertise en ervaring: Gespecialiseerde bureaus hebben vaak jarenlange ervaring en diepgaande kennis van zoekmachinemarketing, wat ook nodig is om te kunnen concurreren voor de juiste posities binnen de (on)betaalde zoekresultaten.
Kosten- en tijdsbesparing: Door (zoekmachine)marketing uit te besteden, kunnen bedrijven besparen op de kosten van het in dienst nemen van gespecialiseerd personeel en de aanschaf van dure software en tools. Vaak kan zo iemand ook maar één ding of van alles een beetje, dat levert een lage ROI ten opzichte van werken met externe SEO en SEA professionals.
Focus op kernactiviteiten: Uitbesteding van online (zoekmachine) marketing stelt bedrijven in staat zich te concentreren op hun kernactiviteiten, terwijl het marketingbureau zorgt voor de online zichtbaarheid en het genereren van verkeer en leads.
Schaalbaarheid: Een extern bureau kan gemakkelijk opschalen tijdens piekperioden of speciale campagnes zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of aandacht voor andere bedrijfsprocessen. Dit is vooral een dingetje bij (M)KB of familiebedrijven.
Dus..
Waar let je op bij het kiezen van een zoekmachine-optimalisatie bureau?
Ervaring en track record: Onderzoek de ervaring van het bureau in jouw specifieke branche, bekijk casestudies, resultaten die zij hebben behaald voor andere klanten en lees de reviews. Snelle sluikreclame: Wij hebben bijvoorbeeld een klanttevredenheidsscore van een 9,6+
Transparantie en communicatie: Kies voor een bureau dat transparant is over hun methoden en regelmatig updates en rapportages biedt over de voortgang van de behaalde resultaten. Het liefst communicatie per maand, maar anders uiterlijk per kwartaal.
Kostenstructuur: Bespreek duidelijk de kostenstructuur en zorg ervoor dat er geen verborgen kosten zijn. Een goed bureau zal helder zijn over wat je kunt verwachten tegen welke prijs. Wij werken bijvoorbeeld met klanten die tussen de €1.500,- tot €10.000,- per maand aan marketing uitgeven. Wij adviseren altijd zo snel mogelijk op €3.500,- per maand in te zetten en nemen geen opdrachten onder de €1.500,- aan. Voor deze klanten bieden we wel SEO cursussen aan. Het gevaar van een ‘marketingabonnementen’ of marketingbudget onder de €1.500,- per maand, is dat er door veel bureautjes grootschalig links worden ingekocht van slechte kwaliteit of onethische truckjes uitgehaald worden om rankings te manipuleren. Als je daarvoor kiest mag dat natuurlijk, maar het dat zijn grote risicofactoren waarbij op termijn je volledige inkomen plots weg kan vallen of je website uit de zoekresultaten gehaald wordt, om dergelijke ’truckjes’ te vermijden hebben we dit minimum bepaald.
Passend bij jouw bedrijfscultuur: Je werkt bij een SEA of SEO pakket lang met een marketingbureau samen. Daarom is een goede klik belangrijk, vinden wij. Een goede relatie draagt bij aan een betere samenwerking en resultaten.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Het gekozen bureau moet flexibel en adaptief zijn. Het moet in kunnen spelen op veranderende marktcondities en mogelijk ook jouw tussentijds veranderende bedrijfsdoelen.
Door zorgvuldig een bureau te kiezen dat aansluit bij de behoeften en waarden van jouw bedrijf, kun je de vele voordelen van het uitbesteden van zoekmachinemarketing volledig benutten en een sterke online aanwezigheid opbouwen. Die aanwezigheid draagt bij aan het langetermijnsucces van je onderneming.
Kosten van Google Ads
Hoe worden Google Ads-kosten berekend?
Elke keer dat een gebruiker een zoekopdracht uitvoert in Google, wordt er een veiling gestart tussen verschillende adverteerders. Deze veiling is automatisch en gebaseerd op een combinatie van het maximale bod dat de adverteerder bereid is om te betalen per klik (Cost Per Click – CPC) en de kwaliteitsscore van de advertentie. Deze score wordt bepaald door factoren zoals verwachte klikfrequentie (Click Through Rate – CTR), advertentierelevantie en de kwaliteit van de bestemmingspagina. Een hogere kwaliteitsscore kan leiden tot een lagere werkelijke CPC dan het maximale bod, wat jouw advertentiekosten effectief kan verlagen. Er zijn overigens ook andere vormen zoals CPM – Cost Per Mile, waarbij je niet betaald per click, maar per 1000 keer dat je advertentie gezien wordt door potentiële klanten.
Ga je zelf aan de slag met Google Ads? Let dan even hier op.. Een paar belangrijke kleine veldjes die je niet over het hoofd wilt zien, welke zorgen dat jij jouw Google Ads kosten binnen de perken houdt. Namelijk: het dagbudget, het maximumbedrag en de maximumperiode voor advertenties en campagnes.
Door hier op te letten geef je niet per ongeluk te veel uit of vergeet je jouw advertentie uit te zetten en krijg je plots een rekening waar je u tegen zegt. Check regelmatig je dashboard, want Google rekent de kosten per maand aan, gebaseerd op het gemiddelde aantal dagen in een maand (30,4). Als er dan iets aan de hand is en je ziet jouw kosten oplopen kun je het nog tijdig uitzetten in plaats van een verrassing krijgen aan het eind van de maand.
Tips voor kostenbeheer bij zoekmachinemarketing
Doe aan zoekwoordenonderzoek en -selectie: Gebruik tools zoals Google’s zoekwoordplanner om een nauwkeurige schatting te maken van de verwachte campagne- en advertentiekosten. Focus op zoekwoorden met een hoge intentie om te kopen. Dit is in veel gevallen de meeste efficiënte manier om te beginnen.
Stel zoekwoord-typen in: Voorkom onnodige uitgaven door te kiezen voor ‘phrase match’ of ‘exact match’ zoekwoorden in plaats van ‘broad match’, wat kan leiden tot veel irrelevante klikken.
Optimaliseer advertenties en landingspagina’s: Verbeter de kwaliteitsscore door de relevantie en kwaliteit van zowel advertenties als landingspagina’s te verhogen. Een hogere kwaliteitsscore kan leiden tot lagere kosten per klik. Hier zit de grootste winst in.
Gebruik advertentie-extensies: Voeg extra informatie toe aan je advertenties zonder extra kosten, zoals contactgegevens, links naar specifieke pagina’s en productinformatie, wat de zichtbaarheid en CTR kan verbeteren.
Beheer de biedstrategieën: Begin met een handmatige biedstrategie om de kosten te controleren, verzamel de nodige data en schakel mogelijk over naar geautomatiseerde strategieën zoals verbeterde CPC of doel-CPA, afhankelijk van de prestaties van de campagne.
Regelmatige evaluatie en aanpassing van het budget: Monitor de prestaties van campagnes en pas budgetten aan op basis van de resultaten. Investeer meer in succesvolle campagnes en verminder uitgaven in minder presterende campagnes.
Door deze strategieën toe te passen, kunnen bedrijven hun Google Ads kosten effectief beheren en optimaliseren, wat leidt tot een betere ROI en een sterker concurrentievoordeel in zoekmachine marketing.
Andere veelgestelde vragen over zoekmachine marketing
Waarom werkt adverteren via zoekmachines zo goed?
Adverteren op zoekmachines ofwel Search Engine Advertising (SEA), is bijzonder effectief omdat het bedrijven in staat stelt hun advertenties direct te richten op personen die al interesse hebben in de producten en diensten die zij aanbieden. Deze gerichte benadering zorgt vaak voor betere resultaten dan bij traditionele advertentiemethoden zoals radio of TV reclames, omdat het inspeelt op de specifieke interesses van de doelgroep. Ook werkt het vaak beter dan social media marketing. Dat komt omdat zoekers in Google al actief zoeken naar een product, dienst of informatie. Terwijl ze op social media vaak zitten om entertainende content te consumeren.
Hoe maak je responsieve zoekadvertenties met Google Ads?
Om een responsieve zoekadvertentie in Google Ads te creëren, volg je deze stappen:
• Ga naar het paginamenu aan de linkerkant en selecteer ‘Advertenties en componenten’.
• Klik vervolgens op de plusknop en kies voor ‘Responsieve zoekadvertentie’.
• Voer de eind-URL en het weergavepad in, vul je koppen en beschrijvingen in
• Sla ten slotte de advertentie op.
Wat is het belangrijkste voordeel van zoekmachine marketing?
Het belangrijkste voordeel van zoekmachine marketing is dat het marketeers in staat stelt hun doelgroep te bereiken op een moment dat deze actief op zoek is naar hen. In tegenstelling tot veel andere marketingstrategieën, waarbij je de klant moet opzoeken, zijn het hier de klanten die jou vinden via zoekmachines, wat de online zichtbaarheid en het bereiken van de doelgroep vergemakkelijkt.
Waarom zou je voor automatisch bieden kiezen bij een succesvolle Google Ads campagne?
Kiezen voor automatisch bieden in Google Ads is aan te raden omdat het tijd en inspanning bespaart. Met deze methode worden biedingen automatisch aangepast om de gestelde prestatiedoelstellingen te behalen, zonder dat je handmatig biedingen hoeft bij te werken voor elke advertentiegroep of zoekwoord, in tegenstelling tot bij handmatige CPC-biedingen.
0 reacties