mei 26, 2024

Pagerank en SEO

Wat is PageRank en waarom is het belangrijk voor SEO?

Article ImageBij zoekmachineoptimalisatie (SEO) speelt PageRank een belangrijke rol bij het bepalen van de positie van een webpagina in de zoekresultaten. Voorheen kon je de pagerank van webpagina’s zelf checken met de pagerank-checker, maar inmiddels gebeurt dit achter de schermen bij Google. Veel SEO tools baseren op dit model nog steeds een deel van hun analyses. Google Pagerank (GPR / PR), werd door de medeoprichters van Google ontwikkeld aan de Stanford University. Dit pagina-rangschikkingalgoritme ofwel ‘rankingalgoritme’ stond bekend om zijn vermogen om de relevantie en kwaliteit van pagina’s te beoordelen aan de hand van de links die ernaartoe wijzen. Vooral Ahrefs maakt nog sterk gebruik van dit principe. Het concept van PageRank werd vastgelegd in een uniek patent en geïmplementeerd door Google. Pagerank heeft de manier waarop zoekmachines content evalueren en presenteren dan ook ingrijpend veranderd, waarbij de nadruk van de analyse ligt op de kwaliteit van content, de autoriteit van de pagina en een optimale gebruikerservaring.

Na het lezen van dit artikel weet je wat PageRank is, de geschiedenis ervan, hoe het werkt en het onderscheid tussen Toolbar PageRank en daadwerkelijke PageRank. Verder lees je wat de implicaties van PageRank voor SEO zijn, waarbij we gemeenschappelijke misvattingen ophelderen en strategieën geven om je PageRank scores te verbeteren. Daarnaast behandelen we wat de huidige relevantie van PageRank is binnen het vakgebied zoekmachine-optimalisatie (SEO) en hoe het blijft bijdragen aan de rangschikking van pagina’s in de zoekresultaten op basis van hun kwaliteitslinks, relevantie en optimaliseringsfactoren. Hierdoor weet jij hoe je PageRank nog steeds object kan benutten voor een effectieve SEO-strategie voor je on-page SEO en linkbuilding.

Laten we beginnen bij het begin.

Wat is PageRank?

PageRank is een waardebepalingssysteem voor websites en webpagina’s, gebaseerd op het aantal links (kwantiteit) en de kwaliteit van de pagina’s die naar hen linken. Dit systeem, ontwikkeld door de oprichters van Google: Larry Page en Sergey Brin, tijdens hun tijd aan Stanford University, functioneert als een soort autoriteitsscore voor webpagina’s. Het idee achter PageRank is dat webpagina’s die veel backlinks ontvangen van andere sites, waarschijnlijk waardevolle of relevante informatie bevatten. Daarom worden deze links gezien als een “stem” voor de pagina, wat bijdraagt aan een hogere positie in de zoekresultaten. Hoe hoger de PR van de verwijzende pagina is, hoe zwaarder ‘de stem’ meetelt.

Het verschil tussen toolbar PageRank en Google PageRank

Het verschil tussen Toolbar PageRank (TBPR) en de daadwerkelijke PageRank is dat TBPR een zichtbare score was die gebruikers een indicatie gaf van de PageRank van een pagina, maar deze is niet meer actueel en wordt vaak verkeerd begrepen als de huidige staat van PageRank. De werkelijke PageRank is een onderdeel van Google’s algoritme dat voortdurend wordt bijgewerkt en beïnvloedt hoe pagina’s worden gerangschikt in de zoekresultaten. Ofwel jij ziet een topje van de ijsberg als het gaat om optimalisaties, terwijl Google zelf weet hoe de hele ijsberg eruitziet. Dat is maar goed ook, want zouden alle factoren zichtbaar zijn? Dan zouden de ze tot op het bot gemanipuleerd worden door black-hat SEO’ers. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat gemanipuleer door webmasters van de wél zichtbare factoren heeft er toe geleid dat Google het zichtbare systeem om PageRank te checken uitgefaseerd heeft. De tool ging definitief offline op maandag, 7 maart in 2016. De met PageRank geassocieerde patentent bleven echter nog geldig tot 24 September in 2019.

Belangrijke kanttekening: PageRank was een bekend patent, maar Google gebruikt veel verschillende soort meetmethodes om website en webpagina’s te evalueren en ranken.

Wat is oorsprong en het doel van PageRank?

De oprichters van Google bedachten PageRank met het idee dat de hoeveelheid en kwaliteit van backlinks naar een webpagina indicatief zijn voor de waarde van deze pagina. Dit concept was revolutionair omdat het een meer democratische en kwaliteitsgerichte benadering van zoekresultaten bood, in tegenstelling tot eerdere methoden die voornamelijk afhankelijk waren van de inhoud van de pagina zelf. PageRank was dan ook een sleutelfactor in het succes van Google als zoekmachine. Ga maar na, elke SEO tool die je tegenkomt heeft wel een ‘backlink-checker’ die ook een score geeft aan die pagina’s. Deze functie berust dus op het concept van PageRank.

PageRank als onderdeel van Google’s algoritme

Sommige mensen dachten dat PageRank in 2013 is vervangen door Google Hummingbird. Het staat dan ook op Wikipedia, maar dat is niet helemaal waar. Google gebruikt namelijk heel veel soorten methodes om websites te meten. Hummingbird was gewoon een Google update die zorgde dat langere en complexer zoekopdrachten beter begrepen werd, waarbij een stuk socialisatie (menselijk gedrag begrijpen) en semantiek (relaties tussen informatie en data) meer aandacht kreeg. Het is dus niet zo dat PageRank ineens uit het raam werd gegooid, het blijft tot op de dag van vandaag nog fundamenteel onderdeel van hoe Google de relevantie en autoriteit van webpagina’s beoordeelt. De exacte metrics die gebruikt worden veranderen echter constant. Sommige meetfactoren (ofwel rankingfactors), wijzigen, wegen zwaarder of juist minder zwaar of worden of juist toegevoegd.

PageRank heeft dus een blijvende invloed op SEO en de manier waarop websites worden gerangschikt / gerankt in zoekmachines. Let je op dit concept? Dan kan je nog steeds het organisch verkeer naar je website boosten.

Het echte verhaal achter PageRank

In 1996 ontmoetten Larry Page en Sergey Brin elkaar op Stanford University. Beiden volgden de opleiding Informatica en begonnen samen aan de ontwikkeling van een zoekmachine. Deze zoekmachine, die aanvankelijk alleen binnen de universiteit werd gebruikt, was gebaseerd op een nieuw soort algoritme dat later bekend zou staan als PageRank. Het unieke aan dit algoritme was dat het niet alleen keek naar de inhoud van een webpagina, maar vooral naar de hoeveelheid en kwaliteit van links die naar die pagina verwezen. Dit was een fundamentele verschuiving van de bestaande zoekmachines, die voornamelijk gericht waren op zoekwoorddichtheid.

Mijlpalen in de geschiedenis van Pagerank

  1. Lancering in september 1998: PageRank werd voor het eerst ontwikkeld en geïmplementeerd als het oorspronkelijke algoritme van Google, waarmee een nieuwe orde van belangrijkheid aan websites werd toegekend.
  2. Introductie van de Toolbar in 2000: Google voegde de Toolbar toe, waardoor gebruikers de PageRank-scores van webpagina’s konden zien. Dit was een belangrijk moment omdat het inzicht gaf in hoe Google pagina’s waardeerde en stimuleerde het de ontwikkeling van SEO-strategieën.
  3. Afschaffing van de Toolbar in 2014-2016: Google besloot de Toolbar voor publieke inzage te schrappen en in 2016 werd het PageRank-systeem voor de buitenwereld volledig afgeschaft. Dit markeerde een verschuiving in hoe Google de relevantie en autoriteit van webpagina’s beoordeelde.
  4. Vervanging van het patent in 2018: Na het verlopen van het oorspronkelijke patent van PageRank, introduceerde Google een nieuw systeem dat niet langer alleen gebaseerd was op het aantal links naar een website. De focus lag nu op de kwaliteit en relevantie van de inhoud, waarbij ‘seed pages’ van hoge kwaliteit een netwerk vormden voor het beoordelen van webpagina’s.

Maar genoeg over het wat, laten we kijken naar het ‘hoe’ van PageRank.

Hoe werkt PageRank?

PageRank is een numerieke waarde die Google toekent aan elke webpagina die bekend is bij de zoekmachine. Deze waarde wordt bepaald op basis van de links die naar een webpagina verwijzen. Het doel is om de belangrijkheid van webpagina’s ten opzichte van elkaar vast te stellen. Google beschouwt een link van pagina A naar pagina B als een stem van pagina A voor pagina B. Des te meer kwalitatieve stemmen (links) een webpagina ontvangt, des te belangrijker de pagina wordt geacht door Google, wat resulteert in een hogere PageRank.

We hebben het hier over pagina’s (documents), maar om je een klein kijkje achter de schermen te geven: Google kijkt niet alleen naar een pagina met tekst. De zoekmachine kijkt ook naar ander web resources en web content. Denk hierbij aan een PDF, video, audiobestand of afbeelding bijvoorbeeld. Deze hebben weer hun eigen ranking systemen en sets met meetwaarden waaraan de kwaliteit bepaald wordt.

Het fundamentele PR-algoritme

Het fundamentele algoritme achter PageRank is gebaseerd op een linkanalyse die een numerieke weging toekent aan elk element binnen een hypergelinkte set documenten, zoals het World Wide Web. Deze weging, of PageRank, van een element E wordt gedefinieerd door de PageRank-waarden van alle pagina’s die ernaar linken (inkomende links). Een pagina die gelinkt wordt door vele pagina’s met een hoge PageRank, krijgt zelf ook een hoge PageRank. De oorspronkelijke formule voor PageRank, zoals beschreven door de oprichters van Google, is PR(A) = (1-d) + d(PR(T1)/C(T1) + … + PR(Tn)/C(Tn)), waarbij ‘d’ de dempingsfactor is en T1 tot Tn de pagina’s zijn die naar pagina A linken.

Geen zorgen, je krijgt geen SEO quiz-vragen over deze formule, ook niet over degene hieronder.

Dempingsfactor

De dempingsfactor d speelt een cruciale rol in de PageRank-formule. Deze factor weerspiegelt de waarschijnlijkheid dat een gebruiker die willekeurig op links klikt, zich verveelt en naar een willekeurige nieuwe pagina springt. De waarde die vaak wordt gebruikt voor dd is 0,85, wat betekent dat er een 85% kans is dat een gebruiker een link volgt en een 15% kans dat ze willekeurig naar een andere pagina springen. Dit element van willekeurigheid simuleert het gedrag van een ‘random surfer’ die op links klikt en uiteindelijk op een willekeurige pagina belandt.

Wat je hieraan kan afleiden is dat je dus niets hebt aan een heleboel links van pagina’s waar al bijna niemand op komt, maar ook nog eens de waarschijnlijkheid dat iemand door zou klikken naar jouw website heel laag is.

Iteratieve berekeningen

De berekening van PageRank is een iteratief proces. Aanvankelijk krijgt elke pagina een startwaarde, die vervolgens wordt aangepast door de PageRank-formule meerdere keren toe te passen. Deze iteraties gaan door totdat de PageRank-waarden convergeren naar een stabiele set waarden. Het is gebleken dat ongeveer 50 iteraties voldoende zijn om betrouwbare PageRank-waarden te verkrijgen. Elke iteratie verdeelt de PageRank overgedragen van een gegeven pagina gelijkmatig over al haar uitgaande links.

Deze drie componenten – het fundamentele algoritme, de dempingsfactor en de iteratieve berekeningen – vormen samen de basis van hoe PageRank werkt. Door het begrijpen van deze principes kunnen webmasters en SEO-specialisten strategieën ontwikkelen om de zichtbaarheid en autoriteit van hun websites te verbeteren.

Onder andere door deze onderdelen kan het soms een lange tijd duren voor je beweging van jouw pagina in de zoekresultaten ziet, zeker in het geval van nieuwe backlinks. Het duurt meestal wel 4-12 weken voordat je er een positief of negatief effect van ziet.

Alternatieven voor TBPR

Als reactie op het verdwijnen van TBPR, hebben diverse SEO-tools hun eigen versies van PageRank ontwikkeld, zoals Moz’s Domain Authority en Page Authority, en Ahrefs’ Domain Rating en URL Rating ook SEMrush heeft een vergelijkbaar systeem. Hoewel deze scores nuttige indicatoren kunnen zijn, is het belangrijk te onthouden dat ze dus niet exact de werkelijke PageRank van Google weerspiegelen.

Wat is de relevantie van PageRank anno nu?

Ondanks de verwijdering van TBPR, blijft de werkelijke PageRank een fundamentele factor in hoe Google webpagina’s waardeert en rangschikt. Het verbeteren van de PageRank van een website, hoewel niet direct zichtbaar, is daarom van groot belang voor het behalen van succes in SEO. Voor jou is het belangrijk om te begrijpen dat de tools waar je naar kijkt dus ‘guesswork’ zijn, maar geen feiten. Veel van de wat duurdere tools investeren wel in het inkopen van onderzoeken en het analyseren van rankingfactoren. Een spider zoals de SEMrush bot of Afhrefs bot checkt ook de correlaties tussen content en ‘ranking signalen’ natuurlijk.

PageRank is voor jou als website of webshop eigenaar in zoverre nog relevant, dat je moet letten op een zo’n kwalitatief goed mogelijke pagina maken, maar ook links krijgen van zo’n kwalitatief mogelijke pagina’s. Koop dus geen backlinks van startpagina beheerders of een PBN eigenaar met 3000 links op 1 IP adres die allemaal gaan verwijzen naar jouw pagina. Zo maak je voor Google namelijk je pagina veel minder relevant en dat is slecht voor je ranking. Dus wat dan wel? Investeer liever eens in de zoveel tijd in een PR-campagne of doe een podcast bij een branche organisatie die linken naar jouw website, verzamel ook wat directory links uit hoogwaardige bedrijfsoverzichten. PS: er zijn natuurlijk nog 1001 manieren om kwalitatieve en relevante links naar je website te krijgen.

Nu snap je dus ook waarom je geen Linkbuilding pakket neemt bij SEO bureau Toko X die je 20-50 links per maand beloofd voor minder dan 1000 euro.

Hoe probeerden SEO’ers PageRank te manipuleren?

In de vroege jaren van PageRank leidde de nadruk op link-kwantiteit vaak tot manipulatieve praktijken zoals linkboerderijen (linkfarms) en het kopen van links, wat de kwaliteit van zoekresultaten negatief beïnvloedde. Google heeft hierop gereageerd door de kwaliteit van links zwaarder te laten wegen. Dit deed Google door het implementeren van algoritmische wijzigingen zoals de Penguin-update. Deze update was gericht op het straffen van websites die hun PageRank probeerden te verhogen door middel van linkspam. Websites moesten hun backlinkprofielen zuiveren en toxic links verwijderen om straffen te voorkomen. Daarnaast wordt er tegenwoordig gekeken naar een ‘natuurlijk linkprofiel’. Dat is er op gericht om te kijken of je verschillende soorten links krijgt. Dus niet enkel hoge autoriteit links, maar ook van wat lagere kwaliteit, niet alleen bedrijfsgidsvermeldingen, maar ook blogverwijzingen. Dit zijn allemaal manieren waarop manipulatie van GPR bestreden wordt.

Ook andere aanpassingen in het algoritme, zoals het gelijk verdelen van PageRank over alle links en het negeren van ‘nofollow’-links, hebben ertoe geleid dat SEO-praktijken meer gericht zijn op kwaliteit dan kwantiteit. Het doel van deze veranderingen was om een eerlijker en meer organisch zoeklandschap te creëren, waarbij de nadruk ligt op het leveren van waarde aan de gebruiker in plaats van het manipuleren van rankings. Dat is maar goed ook, want je hebt er niets aan om bovenaan te staan als iedereen die op je pagina komt wegklikt of niks koopt.

Ook andere Googles updates hebben een effect op SEO

Google heeft meerdere updates uitgevoerd om manipulatie van PageRank tegen te gaan en de kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren. In 2003, bijvoorbeeld, bestrafte Google de website van het advertentienetwerk SearchKing voor het manipuleren van links, wat leidde tot een rechtszaak die Google won. Dit was een duidelijk signaal dat Google actief pogingen tot manipulatie van PageRank zou bestrijden. Desondanks gingen linkboerderijen ondergronds verder en namen in aantal toe. Wordt een website die duidelijk rankings probeert te manipuleren handmatig aangepakt door Google, dan heet dat een ‘manual penalty’. Hierbij zorgt Google dat ze het deel van hun traffic verliezen afkomstig is van de gemanipuleerd factoren of zelfs meer verkeer, bij ernstige overtredingen kan de website zelfs volledig geïndexeerd worden. Ofwel: je website is niet meer vindbaar in Google. Vermijd dus altijd black-hat praktijken en werk volgens de richtlijnen van Google.

Een voorbeeld van hoe manipulatie werd aangepakt.

In een poging om PR-sculpting tegen te gaan, veranderde Google in 2009 de manier waarop PageRank werd verdeeld over links op een pagina. Voorheen werd de PageRank van een pagina enkel doorgegeven via ‘dofollow’ links, maar Google besloot de PageRank gelijkmatig te verdelen over alle links, ongeacht of ze gemarkeerd waren als ‘nofollow’. Deze aanpassing had grote gevolgen voor SEO-strategieën, aangezien het niet langer mogelijk was om PageRank te kanaliseren naar specifieke pagina’s door selectief gebruik van ‘nofollow’ tags. Let wel op, hoe zwaar een no-follow versus een follow link weegt verandert ook steeds. Google vindt het nog steeds fijn als je zijn  regels volgt, maar SEO-experts kunnen deze tactiek niet meer inzetten met als doel manipulatie.

Hoe verbeter je jouw PageRank?

Verzamel hoge kwaliteit backlinks

Ja, Google zegt dat links ‘minder zwaar meetellen’, maar dat wil niet zeggen dat ze NIET meetellen. Ze zijn nog steeds essentieel voor crawlers om je pagina’s te ontdekken en ook voor je PageRank. Links dienen als een belangrijk ranking-signaal voor Google, gebaseerd op het concept van link equity of ranking power. Websites met een hogere PageRank worden over het algemeen gemakkelijker hoger in de zoekresultaten geplaatst met nieuwe pagina’s vergeleken met websites met een lagere PageRank.

Backlinks zijn dus nog steeds een krachtig signaal voor jouw website’s autoriteit en vertrouwen. Het ‘gewicht’ van die links met betrekking tot je ranking wordt bepaald door de PageRank. Om een hoge PageRank te bereiken, is het belangrijk om zowel populaire links als links die relevant zijn voor de inhoud op je pagina na te krijgen. Dat betekent dat je wilt focussen op het creëren van hoogwaardige inhoud die waardevol en relevant is voor jouw doelgroep om mee te beginnen. Stap twee is dan de backlinks te verkrijgen van andere populaire en relevante websites die over hetzelfde onderwerp gaan of daar sterk mee samenhangen.

Dus hoe doe je dat? Door te letten op deze 5 dingen.

  1. Vermijd linkspam: Wees voorzichtig met het aantal binnenkomende en uitgaande links. Een te hoog aantal kan als een spamsignaal naar zoekmachines worden gezien, wat de autoriteit van je pagina ernstig kan aantasten.
  2. Gebruik ook interne links: De links van pagina’s die Google al goed rankt van je website kunnen ook ‘vertrouwen afstralen’ op je nieuwe pagina’s door ernaar te linken.
  3. Focus op kwaliteit en relevantie: Zorg ervoor dat de links afkomstig zijn van gerenommeerde en relevante bronnen. Dit verhoogt de autoriteit en relevantie van je website, wat bijdraagt aan een hogere PageRank en betere zichtbaarheid.
  4. Gebruik van ankerteksten: Implementeer trefwoorden in de ankertekst van de links. Dit is een gratis en eenvoudige manier om de relevantie voor het onderwerp te vergroten.
  5. Link met context: Bouw een alinea rondom de link die je maakt naar een andere pagina. Geef de crawler van de zoekmachine met behulp van deze alinea context, welke duidelijk maakt waar de pagina over gaat. Als de Google bot dezelfde woorden leest direct bovenaan de pagina waar je naartoe linkt, dan kan hij valideren dat hij op de juiste pagina zit.

Interne link strategieën

Interne links spelen een belangrijke rol in SEO. De links op jouw website naar andere pagina’s binnen je website verspreiden de linkwaarde over een website. Ze helpen niet alleen bij het navigeren door een website, wat belangrijk is voor de gebruikerservaring, maar helpen ook zoekmachines de structuur van een website te begrijpen en te bepalen. Door slimme interne koppelingen te maken van de ene naar de andere pagina te maken, een efficiënte hiërarchie van je pagina’s te ontwikkelen (site-architectuur) kan je op legitieme wijze laten zien welke pagina’s belangrijk zijn aan zoekmachines. Voorbeeld zijn hiervan bijvoorbeeld pillarpages en (reverse) silo’s van pagina’s die met elkaar linken.

Er zijn tal van manieren om dit te doen en dingen om op te letten. Elke website en SEO strategie is uniek, dus ‘het is maar net wat past bij jouw situatie’.

Hiërarchische structuur:
Een hoofdpagina bovenaan, met subpagina’s die zich vertakken naar onderliggende niveaus. Interne links verbinden de hoofdpagina met subpagina’s en subpagina’s onderling, waardoor een duidelijke hiërarchie ontstaat.

Thematische clusters:
Hoofdpagina’s hebben gerelateerde subpagina’s die intern aan elkaar gekoppeld zijn. Elke cluster is thematisch gegroepeerd rond een hoofdonderwerp, met subpagina’s die zowel naar de hoofdpagina als naar andere gerelateerde subpagina’s linken.

Circulaire structuur:
Pagina’s zijn in een cirkel gerangschikt en allemaal gekoppeld aan een centraal thema. Interne links verbinden elke pagina met meerdere andere pagina’s in de structuur, wat zorgt voor een uitgebreide interne linkstrategie binnen het centrale thema.

Tips bij interne links:

Optimaliseer de navigatiestructuur: Zorg dat uw belangrijkste pagina’s hoog in de navigatiestructuur zitten en de meeste interne links ontvangen. Dit helpt bij het verhogen van hun zichtbaarheid en PageRank.

Let op de linkplaatsing op je pagina: De eerste link weegt het zwaarst, maar als je die direct bovenaan zet maak je de pagina minder belangrijk. Ook het aantal links weegt mee. Zie het als een taart die je verdeelt, hoe meer links, hoe kleiner het stuk waarde dat je doorgeeft aan een andere pagina.

Gebruik contextuele links: Plaats tekstuele links in bijvoorbeeld een productbeschrijving of blogartikel. Deze links hebben vaak een hogere SEO-waarde dan navigatielinks zoals die in het hoofdmenu of de footer.

Beperk het aantal links in de footer: Plaats niet te veel links in de footer, aangezien deze minder invloed hebben op de PageRank. Ook vloeit er waarde weg naar al de linkjes bij elke pagina omdat het in de footer staat, er zijn maar weinig gevallen waarin je dat wilt doen.

Maak je netwerk blij, deel mij!

TAGS:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *