april 23, 2024

Lokale vindbaarheid verbeteren

Zo verbeter je jouw lokale vindbaarheid [stap-voor-stap handleiding met 6 stappen]

Wist je dat 46% van alle zoekopdrachten een lokale intentie heeft? Daarom is je lokale vindbaarheid verbeteren een noodzaak als bedrijf, tenminste als je wilt opvallen in de lokale zoekresultaten. Hoe doe je dat? Door je te richten op SEO-strategieën zoals de optimalisatie voor Google Maps en Google Mijn Bedrijf. Je kiest de juiste bedrijfscategorieën voor je bedrijf, gebruikt lokale zoekwoorden en scoort natuurlijk wat lokale backlinks. Doe je deze dingen goed? Dan verbeter je de ranking van je bedrijf op lokaal niveau aanzienlijk. Eenmaal bovenaan in Google en Bing zien potentiële klanten bijvoorbeeld je openingstijden, de exacte locatie van je bedrijf (op het kaartje van Google in de zoekresultaten) en de producten en diensten die je aanbied. Voor dat laatste is overigens wel wat structured data nodig.

Met deze 6-delige stap-voor-stap handleiding optimaliseer jij met gemak je lokale SEO-aanpak, van het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-profiel tot het implementeren van effectieve linkbuilding strategieën en het verzamelen van online reviews.

Het doel is om je lokale zichtbaarheid te verbeteren. Jij (of wij) gaan ervoor zorgen dat jouw bedrijf bovenaan verschijnt wanneer klanten zoeken naar relevante diensten in hun omgeving. Zeker bij lokale zoekopdrachten wordt gebruik gemaakt van van voice search en andere geavanceerde zoektechnieken. Logisch, want als je in de auto of op de fiets zit zal je sneller zeggen: “Hee Siri, navigeer naar het dichtstbijzijnde restaurant” dan wanneer je rustig achter de computer zit.

Je lokale vindbaarheid verbeteren in 6 stappen

Volg deze 6 stappen (incl. substappen) om de lokale vindbaarheid van je bedrijf te vergroten

Stap 1. Optimaliseer jouw Google bedrijfsprofiel

Het optimaliseren van je Google Bedrijfsprofiel (GBP) is cruciaal voor het verbeteren van je lokale vindbaarheid. Begin met het claimen en verifiëren van je bedrijf op Google Mijn Bedrijf (GMB), wat de basis legt voor verdere optimalisatie. Zorg ervoor dat je alle relevante bedrijfsinformatie nauwkeurig invult, inclusief openingstijden, locatie, en contactgegevens. Selecteer de juiste bedrijfscategorieën en vul de dienstgebieden correct in om de zichtbaarheid in de lokale zoekresultaten te vergroten.

Stap 1.1. Stapsgewijze aanpak voor het beheren van jouw GBP

1.1.1 Regelmatige updates:

Houd je profiel up-to-date met nieuwe content, zoals posts over nieuws, bedrijfsupdates, je (afwijkende) openingstijden, evenementen of speciale aanbiedingen.

1.1.2. Interactie met klanten:

Reageer actief op klantreviews en beantwoord vragen via je GBP. Dit bevordert niet alleen de klanttevredenheid maar ook de engagement.

1.1.3. Fotografie en video’s:

Voeg kwalitatief hoogwaardige foto’s en video’s toe. Google adviseert minimaal 11 foto’s om de gebruikerservaring te verbeteren.

Tip: Zorg ervoor dat je de meta-data voor je foto’s en video’s invult. Upload dus geen DCIM_12324141 of dergelijke van je camera, maar hernoem de afbeelding. 

Pro tip Het toevoegen van UTM-codes aan je website-link helpt bij het volgen van verkeer vanuit je GBP, waardoor je de effectiviteit van je lokale SEO-inspanningen kunt meten. Vergeet niet regelmatig je bedrijfsinformatie te controleren en updates door te voeren, vooral tijdens feestdagen of speciale evenementen.

Alleen al door deze stappen te implementeren, kun je de zichtbaarheid van je bedrijf in Google Maps en lokale zoekopdrachten aanzienlijk verbeteren.

Stap 2. Onderzoek lokale zoekwoorden en gebruik ze op je website

Stap 2.2. Voer een lokaal Zoekwoordenonderzoek uit en pas de woorden toe op je website

Stap 2.2.1 Voer een local keyword research uit:

Voer een uitgebreid onderzoek uit naar lokale zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf. Gebruik tools zoals de Google Keyword Planner (de zoekwoordenplanner kan je vinden in Google Ads) en lokale SEO-tools om te checken welke termen mensen gebruiken bij het zoeken naar jouw diensten of producten bij jou in de buurt.

Tip: gebruik de gratis lokale vindbaarheid check van Localo om te zien hoe je nu rankt op een keyword bij jou in de buurt

Stap 2.2.2. Verwerk lokale zoekwoorden op je pagina’s:

Integreer deze zoekwoorden subtiel en op een natuurlijke wijze. 300x fietsenmaker Tilburg op een pagina zet geen zoden aan de dijk natuurlijk 😉  Het leest niet alleen onprettig, waardoor je ook weer zakt, maar Google zal er ook minder waarde aan hechten. Kies voor strategische plekken zoals je H1 kop, H2 kop en af en toe in een alinea om de pagina met dergelijke local keywords te optimaliseren. Let op: pagina’s kunnen met elkaar concurreren (interne concurrentie).

Voorbeeld: Je bent een autogarage in Tilburg, je wilt ranken op APK keuring Tilburg. Probeer deze niet op elke pagina te zetten, maar alleen op de pagina die gaat over APK-keuring.

Stap 2.2.3. Gebruik Meta-titels en Meta-beschrijvingen:

Optimaliseer je meta-titles en meta-descriptions met lokale zoekwoorden om je lokale vindbaarheid te verbeteren binnen zoekmachines.

Stap 3. Optimaliseer je website met deze lokale vindbaarheid tips

Stap 3.1. Creëer lokale landingspagina’s:

Ontwikkel landingspagina’s die specifiek gericht zijn op jouw lokale publiek. Inclusief lokale zoektermen in koppen, meta-titels en beschrijvingen. Dit verhoogt je lokale relevantie. Je hoeft overigens niet 20x dezelfde uitgebreide service pagina’s te kopiëren en de teksten te veranderen. De kans is dan groter dat Google het als duplicaat ziet. Houd je lokale pagina’s dus beknopt en zorg dat je heen en terug linkt tussen de regiopagina’s en servicepagina.

Tip zorg ook dat je op natuurlijke wijze lokale zoekwoorden als ankerteksten gebruikt.

Stap 3.2. Schrijf blogposts en stukjes over lokale evenementen:

Schrijf blogposts over lokale gebeurtenissen of onderwerpen om lokale gebruikers aan te trekken. Dit verbetert niet alleen de lokale SEO maar versterkt ook de band met de gemeenschap. Probeer een beetje selectief te zijn als het even kan. Een evenement met eten en drinken werkt prima als je een nabijgelegen kroeg of poolbar hebt. Heb je bijvoorbeeld een autogarage? Dan kan je wellicht beter schrijven over een tuning-evenement of iets dat te maken heeft met auto’s.

Stap 3.3. Integreer een Google map op je website:

Voeg een Google Maps-integratie toe aan je website om het voor gebruikers gemakkelijker te maken je locatie te vinden en te bezoeken. Belangrijke pagina’s om dit te doen zijn je regio pagina’s je over ons pagina en contactpagina. Plaats niet overal Google maps op je website, maar alleen waar het logisch is.

Stap 4. Gebruik een gestandaardiseerde NAP en optimaliseer voor mobiele gebruikerservaring

NAP ofwel Name Address en Phone gegevens zorgen dat mensen makkelijker met je in contact kunnen komen, maar ook dat Google je meer vertrouwt. Op hoe meer betrouwbare websites hij dezelfde NAP gegevens kan vinden, hoe meer vertrouwen hij in de legitimiteit van jouw bedrijf krijgt.

Stap 4.1. Maak consistent gebruik van NAP-Informatie:

Zorg ervoor dat uw naam, adres en telefoonnummer (NAP) consistent zijn over alle platforms. Dit helpt Google om uw bedrijfsgegevens als betrouwbaar te beschouwen.

Stap 4.2. Optimaliseer je website voor mobiele weergave:

Een open deur, maar zorg voor een goede mobiele optimalisatie van je website. Zeker bij lokale SEO gebruikt het gros van de zoekers zijn mobiel of andere mobiele apparaten, bijvoorbeeld wanneer ze in de stad lopen of in de auto zitten.

Stap 4.3. Implementeer structured data in je website:

Gebruik gestructureerde gegevens voor je bedrijfsadres, website url, telefoonnummer, locatie en andere relevante informatie om zoekmachines meer context te geven over je lokale bedrijf. Gebruik voor je bedrijf het meest toepasselijke en specifieke soort localBusiness schema.

Stap 5. Verzamel en reageer op Google reviews en klantenfeedback

Google reviews verzamelen is een must voor de online zichtbaarheid én reputatie als ondernemer. Als lokale ondernemer heb je er nog meer aan. Waarom? Omdat het flink meetelt  aan waar je op de kaart weergeven wordt. Logisch, want Google wil graag het beste van het beste laten zien aan de zoeker. Heeft jouw restaurant geen sterren verzameld, maar je buurman wel? Dan zal zijn restaurant waarschijnlijk boven jouw staan als iemand zoekt. Dat geldt net zo voor een fietsenmaker, autogarage en winkel.

Reviews beïnvloeden niet alleen de zoekmachine ranking, maar bieden ook waardevolle inzichten in de kwaliteit van producten of diensten die je als bedrijf aanbiedt. Reviews geven andere potentiële klanten meer zekerheid om jouw product wel of juist niet te kopen.

Voor reviews geldt dat de hoeveelheid, kwaliteit en hoe recent je de online beoordelingen ontving belangrijke factoren zijn die Google in zijn algoritme meet. Een groot aantal positieve recensies kan ervoor zorgen dat jij als lokaal bedrijf hoger scoort dan concurrenten, zelfs als je concurrenten over het algemeen een betere SEO hebben. Altijd doen dus 😉

Tip: Reageer ook op slechte reviews! Stel je empathisch op en bied een goede oplossing. Aan de slechte review kun je wellicht niets meer doen, maar je kan wel aan anderen laten zien hoe je iets oplost. Dat herstelt weer het vertrouwen in jouw bedrijf.

Pro tip: vraag om reviews waarin je klanten de producten of diensten waar je op wilt ranken letterlijk laat noemen. Dit moeten natuurlijk wel echte reviews van echte klanten zijn. Zoekmachines scannen namelijk naar dit soort woorden in een review om te bepalen waar een review over gaat.

Factoren die zoekmachines vertrouwen geven in je bedrijf:

1. Actief reageren op klantrecensies: dit geeft Google én je klanten vertrouwen, zo bouw je aan een sterke online reputatie.
2. SEO en zichtbaarheid op third-party review sites: Positieve recensies op bijvoorbeeld Trustpilot worden door Google gekoppeld aan een hoge kwaliteit van de website, wat jouw SEO verbetert.
3. Klantbetrokkenheid: Naast reageren op recensies via bijvoorbeeld Google of Truspilot kunnen er tegenwoordig ook vragen gesteld worden via je bedrijfsprofiel of een chat gestart worden. Zorg dat je gebruik maakt van deze functies en reageer snel en op helpende wijze op deze vragen. Zo krijg je sterkere klantrelaties en geef je zoekmachines weer een reden om je website nog hoger te ranken.

Het regelmatig vragen om Google Reviews en het personaliseren van verzoeken kan leiden tot meer gedetailleerde recensies, die de SEO ten goede komen. Het tonen van Google Reviews op uw website en sociale media kan niet alleen het vertrouwen bij potentiële klanten versterken, maar ook uw website’s SEO verbeteren. Sociale media spelen ook een rol in lokale SEO door engagement te creëren en sociale signalen te verstrekken, wat kan leiden tot betere zoekresultaten.

Stap 6. Doe aan Lokale linkbuilding en verzamel citaties

Lokale linkbuilding speelt een belangrijk rol in het versterken van jouw lokale SEO-prestaties. Het verzamelen van backlinks van relevante lokale websites helpt zoekmachines de relevantie en betrouwbaarheid van een bedrijf in een specifieke regio te begrijpen. Daarom moet je dit dus altijd doen, zelfs no-follow backlinks van een lokale nieuwskrant kunnen je daar enorm bij helpen. Andere manieren om aan lokale backlinks te komen zijn door als bedrijf actief deel te nemen aan lokale evenementen, en de samenwerking aan te gaan met lokale influencers en bloggers. Laat hen bijvoorbeeld eens je producten of diensten reviewen.

Tip: Soms zijn er ook fora (forums) die gerelateerd zijn aan de industrie én de regio van jouw bedrijf. Die zijn vaak extra waardevol.

Pro tip: Gebruik bij het zoeken naar relevante lokale links een extensie voor je browser zoals deze van similarweb om te bekijken hoeveel bezoekers de website heeft. Zijn dat er maar héél weinig (lees 0 tot 500)? Dan sla je deze links misschien liever over. Het ligt er natuurlijk aan hoé lokaal een website is, hoe lokaler, hoe minder bezoekers normaal is.

Stap 6.1. Zorg voor consistentie in lokale citaties

Lokale citaties zijn een onderschat juweeltje onder de backlinks. Vermeldingen van jouw bedrijf op andere websites, zoals lokale bedrijvengidsen en directories, dragen bij aan de online aanwezigheid en geloofwaardigheid. Belangrijke directories waarin je als bedrijf opgenomen wilt worden, zijn onder andere Bing, Yahoo, Facebook, Yelp, de telefoongids, LinkedIn, de Kamer van Koophandel en Foursquare. Zorg voor een consistent gebruik van de naam, het fysieke adres, website adres (URL) en het telefoonnummer (NAP) van je bedrijf. Doe je dat niet? Dan verwar je mogelijk zoekmachines. Zij zien de net wat andere naam of een ander adres als verwarrende signalen, logisch ook want je hebt natuurlijk maar één telefoonnumer en één adres. Tenzij je er meerdere hebt, maar dan moet je die allemaal op de juiste manier vermelden. Inconsistentie leidt tot lager rankings en dat wil je niet.

Tip: Google je eigen bedrijfsnaam. Zoek naar directories waar je in bent opgenomen. Zorg dat daar overal dezelfde gegevens gebruikt worden.

Pro tip: Staat je bedrijfsnaam toch ergens net wat anders vermeldt, maar kan je het niet veranderen? Gebruik dan het alternateName in het schema voor je bedrijf en neem daar deze afwijkende naam in op. Zo snapt Google dat die afwijkende naam nog steeds gaat over jouw bedrijf.

Stap 6.2. Zorg voor engagement met de lokale gemeenschap

Jouw betrokkenheid als bedrijf bij de lokale gemeenschap kan je aanzienlijke voordelen opleveren voor lokale linkbuilding. Door deel te nemen aan lokale evenementen, liefdadigheidsacties of sponsorships van bijvoorbeeld een vereniging of ondernemersclub, kan je als bedrijf mond-tot-mondreclame en online vermeldingen genereren. Dit kan resulteren in backlinks van lokale media, bloggers, forums of beter nog.. Het lokale nieuws! Bovendien kan het samenwerken met lokale influencers of het verschijnen op lokale podcasts de zichtbaarheid vergroten. Ook dat kan weer leiden tot extra backlinks.

Tip : Het organiseren van eigen evenementen of het spreken op lokale gebeurtenissen zijn ook effectieve strategieën om backlinks te verwerven en de lokale SEO te verbeteren. Zo’n tweede website erbij gericht op evenementen kan weer linken naar je eigen website.

Pro tip: je kan ervoor kiezen een evenementen-pagina op te nemen binnen jouw website waar naar gelinkt kan worden. Bijvoorbeeld omdat via daar de kaartjes besteld moeten worden. Dat betekent ook weer meer bezoekers op je website natuurlijk.

Andere veelgestelde vragen over SEO

Hoe zorgt lokale SEO voor betere vindbaarheid?

In dit artikel gaan we volledig de diepte in op hoe lokale SEO je beter vindbaar maakt. Ben je met local SEO bezig? Dan vind je hier nog meer handige tips.

Hoe kan ik mijn SEO verbeteren?

Om je SEO te verbeteren kun je verschillende strategieën toepassen. Focus je als eerst op het optimaliseren van de gebruikerservaring (UX). Bezoekers die een prettige ervaring hebben op je website klikken door naar meer pagina’s en blijven langer op je website. Dat zien zoekmachines als een goed teken, zo scoor je bonuspunten. Verder is het belangrijk hoogwaardige en relevante content te creëren. Een zoekmachine vertrouwt je niet direct met grote termen toe. Vaak is voor dat soort termen ook veel content nodig om te kunnen ranken. Richt je daarom in de beginfase op long-tail zoekwoorden die ermee samenhangen. Zo kan je bouwen aan het verdienen voor een ranking op zo’n grote term. Het gebruik van Google Analytics en Search Console is sterk aanbevolen. Zo weet je welke posities je scoort met welke zoekwoorden op welk moment én hoe bezoekers zich door je website bewegen. Zo kan je gericht optimaliseren. Tot slot is het belangrijk je website te optimaliseren met schema zoals het productschema (als je een webshop hebt), course schema als je cursussen verkoopt en ga zo maar door. Ook algemenere optimalisaties zijn belangrijk, zoals het optimaliseren voor voice search en het verzamelen van kwalitatieve backlinks naar je website.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn website beter vindbaar wordt op Google?

Als je jouw website beter vindbaar wilt maken in Google, zorg er dan voor dat je website goed gevuld is met kwalitatieve content. Wissel tekst af met andere contentvormen zoals afbeeldingen, infographics, podcasts en video’s. Richt je bij voorkeur met elke aparte pagina op een specifiek zoekwoord (of beter gezegd zoekvraag). Zorg ook voor een zoekvriendelijke header voor elke pagina. Een plaatje met in de titel en de bestandsnaam je zoekwoord, plus een H1 waar het zoekwoord in staat. Het moet voor Google helder zijn dat het gaat om het onderwerp dat jij in gedachten hebt. Vermijd om dezelfde reden het liefst metaforische vergelijkingen en diepgaande uitleg over onderwerpen die niet direct relevant zijn.

Structureer duidelijk je H1’s, H2’s, H3’s en H4 koppen. Het loont zelfs om door te gaan tot een h6 niveau als je lange blogs maakt. Google houdt van structuur, net als je bezoekers.

Vul ook het SEO-tabblad in bij elke pagina met de Meta tekst en Meta titel. Zie je die niet? Installeer dan een plugin zoals Yoast of Rankmath op je wordpress website of vraag een developer om hulp. Meestal kom je dan al een eind.

Implementeer Structured Data van schema.org op je website om je website net ff wat zoekmachine-vriendelijker te maken dan die van anderen.

Kanttekening. Vaak heb je tools die SEO aanbevelingen geven. Blijf je er van bewust dat dit soort tools slechts indicaties geven van ranking-signalen, welke aan de lopende band wisselen.

Zijn backlinks een belangrijke factor voor een hoge positie in zoekmachines?

Ja, voor een hoge positie in zoekmachines zoals Google, zijn links belangrijk. De kwaliteit van deze links is echter nog belangrijker. Zo zijn directories, ofwel overzichtssites met veel uitgaande links (visualiseer hierbij volgepropte startpagina-achtige websites), minder belangrijk geworden. Google waardeert websites met veel goede content, zoals vakwebsites of blogpagina’s, veel meer. Het is voor de zoekmachines inmiddels ook belangrijk wie deze blogs schrijft en/of controleert. Je wilt natuurlijk geen advies over je boekhoudzaken door een marketingbureau, je wilt wel dat een echte boekhouder daar even naar gekeken heeft of liever nog.. Dat hij of zij het geschreven heeft. Toch? Helaas is dat niet altijd het geval. Zeker door de komst van AI is er namelijk veel ‘ongecontroleerde rommel’ te vinden in de zoekresultaten. Daar worden zowel zoekmachines zoals Google als de zoekers zelf niet blij van natuurlijk.

Wat betekent SEO?

SEO refereert naar Search Engine Optimization (zoekmachine-optimalisatie. Onder SEO vallen alle activiteiten binnen het overkoepelende proces van het optimaliseren van je website of webshop. Zo zorg je dat zoekmachines jouw website of webshop beter kunnen lezen en analyseren, waardoor ze er de waarde voor gebruikers goed door kunnen inschatten. Gevonden worden is een ding, maar het gaat er uiteindelijk natuurlijk om dat je voldoet aan de behoefte van de bezoekers op je website. Het doel is dus niet alleen om je site te optimaliseren voor zoekmachines. Je wilt vooral dat jouw website zoveel mogelijk waarde aan bezoekers biedt. Daarom moet je de beste en meest volledige antwoorden geven op vragen die zij hebben. Door te optimaliseren voor zoekmachines én zo goed mogelijk problemen op te lossen voor potentiële klanten, wordt jouw website beter gevonden in de zoekmachines.

Maak je netwerk blij, deel mij!

TAGS:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *