juni 04, 2024

Google Search Console Zoekwoorden; Tips, tricks en uitleg

Google Search Console Zoekwoorden: Inzichten voor SEO-optimalisaties

Optimaliseer je zoekwoordstrategie en verbeter de SEO prestaties van je webpagina’s door inzichten uit Google Search Console te halen. Gebruik filters en tools om inzicht te krijgen in vertoningen, klikken en posities. Zo kan je gericht werken aan een optimale zichtbaarheid in Google’s zoekresultaten.

Belangrijke inzichten

 • Met Google Search Console kun je zoekwoorden en dimensies makkelijk bekijken via diagrammen en prestatierapporten.
 • Websites zoals Frankwatching, Siteguru, en SEO Powersuite geven handige tips en tools voor linkbuilding en optimalisatie.
 • Slim gebruik van Google Search Console helpt om keyword kannibalisatie tussen pagina’s te voorkomen en zo de meerwaarde van je inhoud te vergroten.
 • Tools zoals Mindmap en leadbouwers zijn handig voor het maken van sitemaps en navigatie op je website.
 • Door te kijken naar het aantal klikken en vertoningen, zie je welke zoekopdrachten een lage CTR hebben en waar je kunt verbeteren.
 • Gebruik filters en event_filter om specifieke rapporten en inzichten in je webpagina’s en afbeeldingen te krijgen.
 • Certificaten en HTTPS zijn belangrijk voor het gemak en de veiligheid van je webshop.
 • Het monitoren van externe links en verwijzingen via je account kan helpen om hoger in de zoekresultaten te komen.

Google Search Console zoekwoorden in een vogelvlucht

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google. Hiermee kun je zien hoe je website presteert in de zoekresultaten. Je kunt filters gebruiken om bepaalde gegevens te bekijken, zoals hoe goed een pagina scoort of hoe goed een zoekwoord-/term scoort. Ook helpt het je de status van pagina’s te bekijken. Kunnen ze bijvoorbeeld gecrawld worden? Hebben ze de juiste canonical tag? Moet je ze mogelijk nog indienen ter indexering? En nog vele meer. Daarom is de Search Console tool belangrijk voor SEO (zoekmachineoptimalisatie). Het helpt je jouw SEO content te verbeteren.

Waarom is je zoekwoorden checken in Google Search Console belangrijk?

Dit zijn de 5 belangrijkste redenen waarom je jouw zoekwoorden in Google Search Console wilt checken:
1. Je kan monitoren of je zoekwoorden stijgen na optimalisaties
2. Je kan zien welke keywords je het liefst wilt optimaliseren (degene met veel views die op plek 4-20 ranken).
3. Je ziet welke woorden en termen gebruikers typen om jouw website te vinden. (Dat zijn dus potentiële kansen waar je voor wilt optimaliseren)
4. Door de zoekwoorden in GSC te bekijken kan je zie hoeveel klikken en vertoningen ze opleveren.
5. Je ontdekt woorden die mogelijk alleen de Google bot ziet, maar die de bots van ranktrackers zoals Ahrefs of SEMrush niet in hun database hebben.

Zoekwoordanalyse uitvoeren met Google Search Console

Hoe vind je zoekwoorden in Google Search Console?

Om zoekwoorden te vinden in Google Search Console, log je in en ga je naar het prestatierapport (Dit is het tabblad “Prestaties” met het icoontje van een grafiekje in je linkermenu van het dashboard). Gebruik vervolgens de filters bovenaan je prestaties om precies de zoekwoorden te vinden die je zoekt. Standaard staat gemiddelde positie (oranje vakje rechts uit). Door deze te selecteren  Zo kun je rapporten maken waarin clicks, views en posities van zoekwoorden staan. Je kan zelfs het gemiddelde CTR (Doorklikratio) bekijken.

search console filters voor SEO

 

Tip: kijk gericht naar keywords die op plek 4-20 staan om deze in de top 3 te krijgen. Link bijvoorbeeld een aantal relevante interne of externe links naar de pagina. Gebruik voor de ankertekst het exacte zoekwoord (Exact Match) waar je op wilt ranken of een variatie ervan.

Welke rapporten moet je gebruiken voor zoekwoordanalyse?

Voor een goede zoekwoordanalyse gebruik je verschillende prestatierapporten. Kijk naar:

 • Zoekwoorden met lage CTR (klikfrequentie): Kun je deze doorkliktratio wellicht verhogen door een betere titel of metatekst?
 • Vertoningen en posities van je pagina’s: Veel vertoningen betekent potentieel veel meer klikken als je optimaliseert voor de woorden waar de pagina mee rankt in de top 4-20.
 • Prestaties van specifieke URL’s: Welke pagina’s doen het al goed? Wellicht kun je vanaf hier naar andere pagina’s linken. Ook kun je analyseren wat deze pagina’s wellicht beter maakt dan andere pagina’s om daar van te leren.
 • Prestatierapport analyseren voor snippetkansen: Bekijk welke zoekwoorden in de top 4-10 staan. Hier kun je mogelijk een snippet voor scoren. Type deze termen nu in Google. Komt er een speciaal format omhoog zoals een bulletpoint lijstjes? Een how-to snippet (zie afbeelding hieronder)? Een blok met veelgestelde vragen (zie tweede afbeelding hieronder) of een andere snippet? Probeer hier dan voor te optimaliseren door een soortgelijk format te hanteren en SEO-optimalisaties toe te passen.
 • Prestatierapport met meerdere filters: Gebruik een combinatie van filters om gedetailleerde informatie te krijgen over zoekopdrachten en prestaties. Bijvoorbeeld of je in de afgelopen week hoger of lager rankt op een bepaald zoekwoord of wellicht scoort op nieuwe zoektermen.

How-to stappen snippet voorbeeldPeople also Ask (PAA) snippet

 

 

Hoe exporteer je zoekwoordgegevens?

Het exporteren van zoekwoordgegevens uit Google Search Console is makkelijk. Klik op de “Exporteren” knop in het prestatierapport en kies het bestandstype (Excel of CSV). Je kunt deze data downloaden voor verdere analyse met tools zoals Excel plus een SEO plugin of door deze lijsten te uploaden in SEO software zoals SEMrush of Ahrefs. Zo kan je weer zien welke volumes deze termen hebben, wat de concurrentiegraad is voor deze termen, welke zoekwoorden eraan gerelateerd zijn en andere handige inzichten die je helpen bij SEO.

Met deze tips haal je het meeste uit Google Search Console en kun je de prestatie van je website verbeteren. Meer tips nodig? Je mag ons altijd vrijblijvend bellen.

Optimalisatie van zoekwoorden met Google Search Console

Hoe optimaliseer je content op basis van zoekwoordgegevens?

Om je content te optimaliseren op basis van zoekwoordgegevens ga je naar het tabblad “Prestaties” binnen Google Search Console. Hier kun je filters instellen om specifieke zoekwoordprestaties te bekijken. Je kunt zien welke zoekwoorden vaak worden gebruikt in zoekopdrachten, evenals hun gemiddelde positie en de bijbehorende CTR (Click-Through Rate).

 1. Zoekwoordfilter toepassen:
  • Ga naar de prestatiesectie in Google Search Console.
  • Pas filters toe op zoekwoorden om relevante data zoals clicks, impressies en CTR te bekijken.
 2. Inhoud optimaliseren:
  • Gebruik de zoekwoordgegevens om je content te verbeteren: scoor je bijvoorbeeld op een term die je niet op die exacte wijze hebt gebruikt? Probeer deze dan op exacte wijze in een h2 kop te verwerken.
  • Voeg zoekwoorden toe aan je titels, beschrijvingen, koppen of in je platte teksten.
  • Zorg ervoor dat de zoekwoorden en -termen op natuurlijke wijze in je tekst voorkomen.

Welke zoekwoorden moeten worden verbeterd voor hogere rankings?

Zoekwoorden die verbeterd moeten voor een hogere ranking zijn degenen die a. al verkeer genereren, maar nog niet op de eerste pagina staan of b. veel views hebben, maar nog geen klikken opleveren. Met Google Search Console kun je deze zoekwoorden identificeren op basis van positie en prestatiegegevens.

 • Positie controleren:
  • Check de positie van een specifiek zoekwoord in Google Search Console door een filter toe te passen.
  • Check de positie van termen waarin een bepaald zoekwoord naar voren komt (denk aan een woord zoals “vacatures” of “Amsterdam” (een regio waar je wilt ranken)).
  • Check de prestaties en posities van alle zoekwoorden om snel kansen te spotten.
 • Keyword optimalisatie:
  • Richt je op zoekwoorden die tussen positie 10 en 20 staan en analyseer waarom deze zoekwoorden niet hoger ranken.
  • Verbeter de content door relevante termen toe te voegen en de kwaliteit van je inhoud te verhogen.
 • Ranking factors:
  • Let op factoren zoals de laadtijd van de pagina, mobiele vriendelijkheid en backlinks.
 • Status van pagina’s:
  • Check of pagina’s wel toegankelijk zijn, geïndexeerd zijn en/of mogelijke waarschuwingen of fouten bevatten die je moet oplossen.
 • Dien nieuwe of aangepaste pagina’s in ter indexering: 
  • Door een indexeringsverzoek in te dienen stel je Google op de hoogte van je nieuwe pagina of wijziging. Hierdoor wordt hij waarschijnlijk sneller geïndexeerd.

Hoe gebruik je long-tail zoekwoorden effectief?

Long-tail zoekwoorden zijn specifiekere zoektermen die vaak minder concurrentie hebben, maar wel een doelgericht publiek bereiken. Om deze effectief te gebruiken, volg je deze stappen:

 1. Zoekvolume en concurrentie analyseren:
  • Gebruik tools zoals Google Search Console om het zoekvolume in kaart te brengen. Ofwel de views (in paarse letters weergeven).
  • Kies long-tail zoekwoorden met een goed evenwicht tussen zoekvolume en concurrentie.
 2. Content strategie:
  • Integreer long-tail zoekwoorden in je content om de zichtbaarheid te verbeteren.
  • Creëer waardevolle en diepgaande artikelen rond deze zoekwoorden.
 3. Keyword onderzoek:
  • Voer regelmatig keyword onderzoek uit om nieuwe long-tail zoekwoorden te ontdekken. Tip: voor keywords die consistent ranken in de top 20-100 kun je wellicht beter een nieuwe pagina maken. De pagina die er nu op rankt kun je gebruik om naar die pagina te linken.
  • Houd trends en veranderingen in zoekgedrag in de gaten.

Tip: Last van financiële krapte? Check met de zoekwoordplanner op welke keywords je wilt ranken. Optimaliseer pagina’s op de je website of webshop voor de gekozen woorden. Check in de weken daarna je Search Console om te zien of je rankings voor deze woorden verbeteren.

Monitoring en rapportage

Hoe monitor je de prestaties van je zoekwoorden?

Het monitoren van de prestaties van je zoekwoorden is essentieel om te begrijpen hoe je SEO-strategie presteert. Gebruik Google Search Console om dit proces te vergemakkelijken.

 • Tracking en analytics:
  • Controleer regelmatig de prestaties van je zoekwoorden.
  • Bekijk metrics zoals clicks, impressies en CTR.
 • Position Tracking:
  • Houd de posities van je zoekwoorden in de gaten.
  • Identificeer welke zoekwoorden stijgen of dalen in de zoekresultaten.

Tip: Gebruik ook Google Analytics, koppel deze met je Google Search console. Zo kun je bezoekersgedrag beter en vollediger analyseren.

Welke belangrijke KPI’s moet je volgen?

Belangrijke KPI’s om te volgen zijn essentieel voor een succesvol SEO-beheer. Hier zijn de belangrijkste metrics:

 • CTR (Click-Through Rate) ofwel doorklikratio:
  • Een hogere CTR betekent dat je content relevant is voor de zoekopdracht.
 • Impressions ofwel impressies:
  • Het aantal keren dat je pagina in de zoekresultaten verschijnt.
 • Clicks ofwel klikken:
  • Het aantal keer dat er op je link wordt geklikt.
 • Conversions en organisch Verkeer:
  • Meet hoeveel bezoekers converteren naar klanten en hoeveel verkeer je organisch aantrekt.

Hoe stel je automatische rapportages in?

Automatische rapportages maken je werk gemakkelijker en zorgen ervoor dat je up-to-date blijft met de prestaties van je zoekwoorden. In Google Search Console kun je dit eenvoudig instellen.

 1. Instellen van automatische rapportages:
  • Ga naar het rapportgedeelte in Google Search Console.
  • Stel je rapportagevoorkeuren in voor frequentie en type data.
 2. Data export en monitoring:
  • Exporteer data regelmatig om gedetailleerde analyses uit te voeren.
  • Stel alerts in voor belangrijke veranderingen in zoekwoordprestaties.

Door deze stappen te volgen, kun je je SEO-strategie continu verbeteren en ervoor zorgen dat je zoekwoorden optimaal presteren. Bij De Maandelijkse Marketeer helpen we je graag verder met je SEO-inspanningen!

Tip: gebruik exports in combinatie met andere tools om je zoekwoorden-strategie te verbeteren of content te optimaliseren. In Google Search Console zie je veel, maar nog niet alles. Andere tools kun je helpen de ontbrekende data te krijgen. Door deze data kun je nog beter en gerichter je website optimaliseren.

Gevorderde functies in Google Search Console

Wat zijn de geavanceerde filteropties?

Google Search Console heeft veel geavanceerde filters die je helpen om je prestatierapporten beter te begrijpen. Met deze filters kun je specifieke factoren zoals zoekopdrachten of pagina’s filteren. Dit is handig om gedetailleerde verslagen te maken en belangrijke trends te zien.

Hoe gebruik je Google Search Console API voor zoekwoordoptimalisatie?

De Google Search Console API is een krachtig hulpmiddel voor zoekwoordoptimalisatie. Met de API kun je gegevens over de prestaties van je zoekwoorden ophalen, waaronder een lage CTR (Click-Through Rate). Door deze informatie te analyseren, kun je je zoekwoordonderzoek verbeteren en de prestaties van je zoekwoorden verhogen.

Welke integraties met andere tools zijn mogelijk?

Google Search Console kan gekoppeld worden aan verschillende andere tools zoals Google Analytics. Deze integraties helpen bij het koppelen van je websitegegevens en bieden uitgebreide monitoring. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien welke landingspagina’s goed presteren en hoe je SEO-strategie verbeterd kan worden.

Veelgemaakte fouten en oplossingen

Wat zijn veelvoorkomende fouten bij het gebruik van zoekwoorden in Google Search Console?

Een veelvoorkomende fout bij het gebruik van zoekwoorden in Google Search Console is zoekwoordkannibalisatie. Dit gebeurt wanneer meerdere pagina’s op je website strijden om dezelfde zoekwoorden, wat lagere rankings kan veroorzaken. Het is belangrijk deze problemen te herkennen en te verbeteren.

Hoe voorkom je kannibalisatie van zoekwoorden?

Om zoekwoordkannibalisatie te voorkomen, heb je een goede contentstrategie nodig. Optimaliseer je zoekwoorden zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen overlap is tussen de verschillende pagina’s van je site. Dit verbetert je content en zorgt ervoor dat elke pagina optimaal presteert.

Wat te doen als je zoekwoorden niet goed ranken?

Als je zoekwoorden niet goed ranken, moet je je strategie herzien. Analyseer de zoekresultaten en kijk waar verbetering mogelijk is. Verbeter je content en verhoog de CTR om je positie te verbeteren.

Met deze tips kun je de volledige potentie van Google Search Console benutten om jouw SEO te optimaliseren. De Maandelijkse Marketeer helpt je graag verder om deze tools effectief in te zetten voor betere resultaten.

Praktische Tips en Tricks

Welke tips zijn er voor het verbeteren van je SEO met zoekwoorden?

Om je SEO met zoekwoorden te verbeteren, volg deze eenvoudige tips:

 1. Filter: Kies alleen relevante zoekwoorden en laat de onnodige woorden weg.
 2. Analyse: Gebruik hulpmiddelen om te zien welke zoekwoorden goed presteren.
 3. Checklist: Maak een checklist om je SEO-strategie helder te houden.
 4. Verbetering: Herzie en optimaliseer je zoekwoorden regelmatig.

Hoe blijf je op de hoogte van zoekwoordtrends?

Volg deze stappen om bij te blijven met zoekwoordtrends:

 • Monitoring: Gebruik monitoringtools om je zoekwoorden te volgen.
 • Rapporten: Bekijk regelmatig rapporten over zoekwoordtrends.
 • Updates: Blijf op de hoogte van nieuwe updates in je vakgebied en pas je zoekwoorden aan.

Tip: gebruik ook Google Trends om te zien op welke trending topics je kan inspelen (snelle stijgers).

Welke tools kunnen helpen bij zoekwoordonderzoek?

Deze tools helpen je bij zoekwoordonderzoek:

 • Google Analytics: Deze tool toont welke zoekwoorden voor verkeer naar je site zorgen.
 • SEO-tools: Tools zoals SEMrush en Ahrefs bieden diepgaand onderzoek naar zoekwoorden.
 • Keywords Research: Gebruik speciale tools om de beste zoektermen voor je content te vinden.

Belangrijkste punten samengevat

Hier zijn de belangrijkste punten die we hebben besproken:

 • Filteren, analyseren, optimaliseren en nieuwe kansen spotten in Google Search Console geeft je inzicht in hoe je jouw SEO-resultaat kan verbeteren.
 • Zoekwoordtrends bijhouden door monitoring, rapporten en updates.
 • Effectief zoekwoordonderzoek met tools zoals Google Analytics en andere SEO-tools.

Hoe implementeer je deze inzichten in je SEO-strategie?

Volg deze stappen om de inzichten in je SEO-strategie te gebruiken:

 1. Plan: Maak een duidelijk plan voor je zoekwoordstrategie.
 2. Uitvoering: Voer je plan uit met behulp van de besproken tools en methoden.
 3. Evaluatie: Beoordeel je resultaten regelmatig en pas je strategie indien nodig aan.

Aanvullende bronnen en leesmateriaal

Voor meer informatie en hulp, raadpleeg de volgende bronnen:

 • Artikelen: Lees artikelen over SEO-strategieën.
 • Gidsen: Gebruik gidsen die stap-voor-stap instructies bieden voor zoekwoordonderzoek.
 • Materialen: Bekijk e-books en whitepapers voor diepgaande kennis.

Met deze praktische tips van De Maandelijkse Marketeer kun je je SEO-strategie verbeteren en altijd up-to-date blijven!

Veelgestelde vragen

Wat is Google Search Console en hoe kan het mijn SEO verbeteren?

Google Search Console is een gratis tool die laat zien hoe je website presteert in Google zoekresultaten. Je kunt belangrijke dingen zien zoals klikken, vertoningen en zoekwoordposities. Dit helpt bij het verbeteren van je SEO-strategieën.

Hoe kan ik zoekwoordenanalyse uitvoeren met Google Search Console?

Met Search Console kun je gedetailleerde prestatierapporten bekijken om de prestaties van specifieke zoekwoorden te analyseren. Deze rapporten tonen het aantal vertoningen en klikken, wat helpt om de effectiviteit van je zoekwoorden te beoordelen.

Wat zijn sitemaps en waarom zijn ze belangrijk?

Sitemaps helpen zoekmachines zoals Google om de structuur van je website te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat alle pagina’s worden geïndexeerd, wat belangrijk is voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Hoe kan ik mijn websiteverkeer analyseren met Google Search Console?

Je kunt prestatiegegevens downloaden, zoals de CTR (Click-Through Rate), en deze analyseren om te zien welke pagina’s goed presteren en welke verbetering nodig hebben. Gebruik filters voor specifiekere inzichten.

Wat zijn veelvoorkomende SEO-fouten en hoe kan ik deze vermijden?

Veelvoorkomende fouten zijn onder andere zoekwoordkannibalisatie, slechte navigatie en niet-geoptimaliseerde afbeeldingen. Door regelmatig je site te controleren met tools zoals SEO Powersuite, SEMrush, Ahrefs en Siteguru, kun je deze fouten vinden en oplossen.

Hoe kan ik linkbuilding effectief toepassen?

Linkbuilding verhoogt de autoriteit van je website door links van andere relevante websites te krijgen. Linkbuilding is standaard inbegrepen bij onze SEO pakketten.

Waarom zijn SSL-certificaten belangrijk voor mijn website?

Certificaten zoals SSL (https) zorgen voor een veilige verbinding tussen je website en bezoekers. Dit verhoogt niet alleen de beveiliging maar ook je ranking in zoekmachines.

Hoe vermijd ik zoekwoordkannibalisatie op mijn website?

Zorg ervoor dat je elke pagina optimaliseert voor unieke zoekwoorden. Gebruik een diagram om de zoekwoordenstructuur van je site in kaart te brengen en dubbel werk te voorkomen.

Tip: filter een zoekwoord in search console. Klik nu op pagina’s. Idealiter rank je op een pagina met het zoekwoord. Als je met meerdere woorden in de top 20 rankt moet je werken aan een oplossing.

Wat is de meerwaarde van digital marketing voor mijn bedrijf?

Digital marketing vergroot je online zichtbaarheid en trekt potentiële klanten aan. Dit omvat SEO, social media-marketing en contentstrategie, wat leidt tot een hogere conversie en betere klantloyaliteit.

Hoe kan ik mijn webshop optimaliseren voor betere zoekresultaten?

Optimaliseer productbeschrijvingen met relevante zoekwoorden, verbeter de laadsnelheid van je pagina’s en zorg voor een gebruiksvriendelijke navigatie. Gebruik tools zoals Google Search Console om de prestaties van je webshop te volgen.

Waarom is het belangrijk om m’n website regelmatig te analyseren?

Regelmatige analyse geeft inzicht in verbeterpunten en helpt bij het aanpassen van je SEO-strategie. Dit zorgt ervoor dat je website up-to-date blijft met de laatste algoritme-updates van Google.

Hoe kan ik mijn positie in zoekresultaten verbeteren?

Gebruik prestatierapporten om laag presterende pagina’s te vinden en te verbeteren. Voeg nieuwe en relevante content toe en zorg voor een goede interne linkstructuur.

Wat is de rol van social media in SEO?

Social media kan verkeer naar je website leiden en helpt bij het opbouwen van merkauthoriteit. Deel je content op platforms zoals LinkedIn en gebruik het als onderdeel van je bredere SEO-strategie.

Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste SEO-trends?

Volg blogs van experts zoals Frankwatching en neem deel aan cursussen. Dit helpt je om op de hoogte te blijven van veranderingen in het algoritme en nieuwe optimalisatietechnieken.

Wat moet ik doen als mijn website wordt gehackt?

Neem direct contact op met je webhost en zorg ervoor dat je back-ups hebt van je website. Herstel je website en implementeer beveiligingsmaatregelen zoals het updaten van je certificaten en het versterken van je wachtwoorden.

Maak je netwerk blij, deel mij!

TAGS:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *