Logo en huisstijl zelf maken.. Goedkoop of professioneel laten ontwerpen?
Je kent ongetwijfeld de uitdrukking: een beeld of foto zegt meer dan duiezend woorden. Dat is waarom je huisstijl en logo zo belangrijk zijn. Het is vaak de eerste indruk van je bedrijf. Ziet je potentiële klant een slordig ogend: logo, document of rommelige website? Dan is de kans groot dat hij afhaakt.
Je inhoud en vakmanschap kunnen dan nog zo goed zijn, maar door de opmaak wordt het (on)bewust geassocieerd met ‘lage kwaliteit’. Daar komt de uitdrukking: “Het oog wil ook wat” vandaan.
Maar..
Een logo en huisstijl zijn veel meer dan dat. Hier lees je waar je op let, wat vaak fout gaat en hoe je het voorkomt.
We beginnen weer bij het begin. Waarom..
Waarom is een logo belangrijk?
Een logo is hét visuele middel dat je overal plaatst, zowel on- als offline. Denk aan; je drukwerk, visitekaartjes, bestickering van bedrijfsbussen, de sponsorpagina van je lokale voetbalvereniging én natuurlijk je social media en advertenties.
Je logo is daarom dé kans om via beeld je kernboodschap en positionering over te brengen aan je potentiële klanten. Ofwel: wie ben je, wat doe je en wat maakt jou onderscheidend als bedrijf. Want dat is de reden waarom jouw potentiële klant voor je kiest. Een goed logo zorgt tevens dat je direct kwaliteit en expertise uitstraalt. Dat zorgt voor vertrouwen – en vertrouwen zorgt voor verkopen.
Maar..
Wat is een goed logo voor jouw bedrijf?
Een goed logo voor je bedrijf zorgt op de eerste plek voor herkenning bij bestaande en potentiële klanten. Op de tweede plek vertelt en/of ondersteunt het logo op visuele manier je positionering, onderscheidende waarde en kernboodschap.
Je logo laat beeldend zien wie jij bent als bedrijf (en meestal wat je doet). Dat kan heel letterlijk zijn, zoals je bijvoorbeeld vaak ziet bij bouwbedrijven, klussers en loodgieters. Waar letterlijk een tekening van houtbalken, afvoerbuizen en meer in verwerkt zijn, maar..
Ook meer abstract. Meestal komen deze logo’s ook wat eleganter over, juist doordat ze abstract zijn. Denk maar aan het appeltje op je dure computer, dat weinig te maken heeft met een computer..
En over abstract gesproken.
Denk maar eens aan de bekende gele M. Deze laat niet zien dat het om een fastfood restaurant gaat, maar…
De gele kleur? Die lijkt wel heel erg op die frietjes, toch? En als je het logo in 3d ziet? Dan lijkt ook de vorm meer op frietjes. Maar of je het nu van dichtbij of veraf ziet, door de herkenning van het logo weet jij direct dat het wél om een fastfood restaurant gaat.
Je logo bestaat uit:
1. Een plaatje / illustratie (ook wel beeldmerk genoemd en los gebruikt zoals de “M” bij restaurants)
2. De naam van het bedrijf (in een lettertype dat past bij je positionering)
3. De kernboodschap in de vorm van een slogan of pay-off. (denk aan: “Just do it”)
En nu denk je.. “Ja, leuk, maar dat zijn allemaal grote organisaties.” Dat klopt..
Maar elke freelancer, elk KB bedrijf, MKB bedrijf en grootbedrijf heeft ook een logo. En wat nu organisaties zijn? Dat waren eerst ook kleinere bedrijven toen ze begonnen.
“Dat goede logo”, heeft dus bijgedragen aan de bekendheid die ze nu hebben.
En als je nu denkt: “Ja, maar anderen uit mijn branche of niche hebben geen professioneel of onderbouwd logo.”
Dan kan ik alleen maar zeggen: mooi!
Des te meer resultaat jij namelijk boekt door er wel aandacht aan te besteden. Als bonus oog je dan ook nog professioneler dan je concurrentie.
En wat is een huisstijl?
Dat gele (of inmiddels) groen vlak waar die M op staat? Dat is net als het geel van de M een kleur die jij, als het jouw bedrijf was, zou vastleggen. Waarom? Het zou raar zijn als je op een locatie een grijsgele M had met rozige achtergrond, terwijl op een andere plek het bordeaux rood met felgeel is. Toch?
Niet logisch. Niet handig. Dat is waarom je het vastlegt.
Het zorgt voor consistentie in je drukwerk, in je stickers, maar ook op je social media en andere plekken, zoals de kleur van frietzakjes ;).
Zo herkennen je (potentiële) klanten je bedrijf altijd.
Je legt vast:
• Lettertypes (fonts) en punt groottes die je gebruikt.
• Logo.
• Kleuren die gebruikt worden voor logo en tekst.
• Het soort foto’s / illustratiestijlen dat je gebruikt.
• Achtergrondkleuren.
• Secundaire en tertiaire kleuren.
• Afmetingen van je logo (en wanneer je een beeldmerk of juist logo gebruikt).
• Afstanden van de inhoud tot randen op drukwerk.
• Waar je logo geplaatst wordt op een A4, A3, A2, enz.
• Waar je handtekening staat, hoe je handtekening eruit ziet in de mail, enz.
• Stijlelementen met evt. afmetingen (zoals afgeronde hoeken voor vlakken).
• Evt. muziek / jingle.
• Stijlelementen video (zoals intro, animatie vorm, etc.).
Eigenlijk alles dus wat te maken heeft met; beeld, lettertypes, afmetingen en kleuren noteer je. Vaak wordt daar een mooi document van gemaakt waar alles in staat. Dat wordt het huisstijl handboek genoemd. Waarom wil je zoiets hebben?
Nou..
Dat is handig voor je drukker en iedereen in je bedrijf die iets moet uitbesteden m.b.t. drukwerk, een nieuwe website, enz. Op die manier weet de drukker, het marketingbureau, de marketing- en communicatieafdeling, enz. precies waar hij/zij op moet letten.
Want..
Om te chargeren. Je wilt niet dat op de ene envelop je logo klein rechtsboven staat – en de week erna linksboven, maar heel groot.
Het klinkt misschien gek, maar deze inconsistentie zorgt namelijk voor wantrouwen bij je klant: “Zou dit wel kloppen?” “Zou dit wel écht zijn of zo’n “phishing iets”?”
En je raadt het al..
Wantrouwen leidt tot minder klanten.. En sowieso, je kan het maar beter vastgelegd hebben toch? Want veranderingen in drukwerk geeft kans op fouten. Voor jezelf betekent het meerdere soorten documenten aanleveren, wat simpelweg duurder is. Maar ook, foutjes die leiden tot dubbel drukwerk.
Pas je de door jou vastgelegde; maten, kleuren, lettertypes, groottes, enz. niet goed toe? Dan heet dat met een mooi woord stijlbreuk, wat leidt tot wantrouwen wat weer leidt tot minder verkopen. Doe je het wel goed? Dan zorg je voor meer herkenning, een professionelere uitstraling en dus voor méér klanten.
Je weet nu waarom een logo en huisstijl belangrijk zijn, maar waar gaat het bij anderen dan fout?
Ze hebben niet deze blogreeks gelezen, nee, grapje 😉 Maar ze missen wel de info die erin staat. Laat ik dat toelichten.
1. Als je een goed logo maakt of laat maken, straalt het je onderscheidende vermogen, positionering en kernboodschap uit.
Wat vaak fout gaat is dat er geen duidelijke positionering is. Dus wat moet je logo dan uitstralen? “Gewoon iets leuks?” Nee. Dan verliest het al zijn kracht en potentie. Dus zorg eerst voor een duidelijke positionering, het logo en de huisstijl zijn dan gegarandeerd onderbouwd.
2. De stagiaire of iemand in het bedrijf “die wel wat kan met illustrator”, heeft het logo gemaakt. Je kan niet verwachten, ondanks dat die persoon ongetwijfeld zijn uiterste best doet, het de kwaliteit zal hebben die jij wenst. Maar al zeker niet de kwaliteit die zorgt voor het vertrouwen bij klanten. Daarboven ben jij dan vaak degene die ‘het slechte nieuws moet brengen’, dat er toch gekozen wordt voor een ander logo. Ongemakkelijk…
3. Het logo wordt onhandig opgemaakt. Veel te breed of te hoog bijvoorbeeld. Waardoor het niet handig past op je website of drukwerk. OF juist met veel te veel detail, wat verloren gaat als er iemand van een afstand naar kijkt OF als je logo maar op een kleine advertentie staat. Gaat het detail verloren? Dan gaat ook je boodschap verloren en dat is jammer.
4. Het logo is niet onderbouwd. Zeker met een wat abstracter logo is het belangrijk dat je logo “ergens op slaat”. Als iemand je vraagt waarom jij hebt gekozen voor dit logo, dan moet dat zijn om een reden waar jij achter staat. Een antwoord als “tja, dat weet ik eigenlijk niet” of “omdat de vormgever het zo wilde”, straalt geen professionaliteit uit. Voor jou moet het logo voelen als iets wat logischerwijs gebaseerd is op je positionering.
Hetzelfde geldt voor kleuren en lettertypes. Als je passie wilt uitstralen gebruik je vuurrood, geen paars of blauw. Terwijl als je vertrouwen wilt uistralen je juist weer geen rood gebruikt. Een typewriter lettertype gebruik je niet als je modern wilt smoelen, terwijl als je een antiekwinkel hebt..
Well, you get the point.
Let op. Creatieve mensen zijn fantastisch, maar je moet ze wel een tikkeltje sturen. Zet ze in hun kracht. Laat hen de boodschap vertellen met beeld die uit je positionering komt. Laat ze niet “zomaar een logo maken”. Anders mis je de boot – en dit gebeurt héél vaak. Je hebt dan een super mooi logo, maar je benut niet de potentie om er meer klanten door te krijgen.
5. Te felle kleuren. Te felle kleuren vallen weg op een witte achtergrond, je logo is dan niet goed zichtbaar. OF de kleuren zijn RGB opgemaakt, wat willen zeggen voor computerschermen. Deze onmogelijke kleuren zie je omdat er licht van achter door de kleur gestraalt wordt. Je kan deze kleuren niet drukken, want bij drukwerk wordt CMYK gedrukt (er schijnt immers geen licht door het papier).
Een huisstijl en logo, wat moet/mag dat kosten?
Tussen de €500,- en €20.000,-. Dat is afhankelijk van:
• Of je iemand enkele of alle middelen uit je huisstijl laat ontwerpen.
• Uit hoeveel middelen je huisstijl bestaat.
• Wat zijn haar kennis, ervaring en expertise is.
• Of diegene je drukwerk moet testen en/of dit proces moet coördineren.
• Of er creatieve sessies en vooronderzoek nodig zijn.
• Handmatig bedacht of gemaakt a.d.h.v. een template van een ander.
• Of je de bronbestanden krijgt of alleen een .jpg bestand (dus vastzit aan deze partij).
Je kan zo een logo van een paar honderd euro laten maken, maar is het dat dan waard of weggegooid geld? Een logo is iets waar je, als je het goed doet als MKB bedrijf, voorlopig nog jaren “aan vast zit”.
Zorg dus dat je in ieder geval genoeg uitgeeft dat de kwaliteit gewaarborgd, dat je logo en huisstijl voldoen aan de criteria in deze post en dat de fouten vermeden worden. Waar je dat doet? Dat mag je zelf weten.
Anders is goedkoop vaak duurkoop. Door drukwerk fouten, doordat het logo niet past, dus opnieuw gemaakt moet worden, enz.
Ter indicatie de prijzen van ons marketingbureau. Wij zijn daarmee ‘gemiddeld’ qua prijs. We doen niet aan ‘goedkoper’ omdat daarmee de kwaliteit minder wordt. We doen niet aan duurder, omdat we klanten willen behouden voor meer dan een logo en huisstijl.
Aan flauw gedoe heb ik persoonlijk een hekel. Daarom krijg je bij ons alle bestanden, incl. open bestanden. Zo bespaar je op termijn ook kosten. Jij, een stagiair, een ander bureau of medewerker kan dan kleine aanpassingen altijd zelf doen, als je wilt tenminste.
- Onze prijzen voor het logo als de positionering er al is, ligt op zo’n €1.600,-
- De huisstijl op zo’n €3.500, (incl. huisstijl handboek, visitekaartjes en briefpapier)
- Een strakke website met 8 pagina’s in huisstijl €3.000,-
Uiteindelijk ligt het geheel aan jou waar je voor kiest, zolang je logo maar kracht heeft, het je klanten aanspreekt en je er ook zelf tevreden mee bent. Wil je even sparren? Plan een gratis adviesgesprek.
0 reacties